en blogg från Nelson Garden
Din trädgård
Oreganons blommor lockar fjärilar. Foto: Annika Christensen
Publicerat: 2018-05-24

Oregano – en fjärilsmagnet

Oregano är mycket mer än bara pizza. Om den får blomma, vilket det gör under sensommaren med sina blålila blommor, är den en fjärilsmagnet utan dess like. Likt många andra kryddor passar den också odlaren som hellre gör annat än springer med vattenkannan.

Den karaktäristiska doften som sprider sig i en kryddodling med oregano för närmast tankarna till pizza. Som smaksättare passar den dock bra i många olika rätter och särskilt tillsammans med tomater, squash och lök. Oregano är emellertid minst lika odlingsvärd för sin vackra blomning.

Så oregano från frö

Allra bäst är att förså din oregano under våren, omkring mars–april. Då hinner plantorna växa till sig tills det är dags att flytta ut. Fröerna behöver ljus för att gro och det räcker om du strör fröerna över fuktig såjord. Det går att så dem direkt utomhus, men då kommer den igång senare. Utplantering och sådd ute ska inte ske förrän risken för frost är över.

Likt många andra kryddväxter trivs oregano i varmt väder. Passa på att dra handen över dina kryddväxter för du går förbi och njut av doften!

Likt många andra kryddväxter trivs oregano i varmt väder. Passa på att dra handen över dina kryddväxter för du går förbi och njut av doften!

Oregano älskar sol och värme

Likt många andra kryddor älskar oregano sol och vill stå i ett väldränerat läge. Hellre torrt än blött! Precis som sina tuffa kryddkompisar tål den det mesta och kan klara sig i ganska näringssnåla förhållanden. För att växa till sig och bli riktigt vacker behövs emellertid tillräckligt med näring.

Plantorna blir omkring 40 centimeter höga och du kan ha dem både i trädgårdslandet eller i en kruka. Om din oregano trivs kan det sprida sig. Det gör den under marken genom att rötterna breder ut sig men också med hjälp av fröer som den släpper ifrån sig när den blommat över.

Oregano kan du skörda och använda färsk eller torka. Torka dem i små buketter eller sprid ut dem i t.ex en torkolla. Foto: Annika Christensen

Oregano kan du skörda och använda färsk eller torka. Torka dem i små buketter eller sprid ut dem i t.ex en torkolla. Foto: Annika Christensen

Blommar på sensommaren

Du kan börja skörda så fort plantan har vuxit till sig ett par decimenter. Om du skördar mycket och ofta är det inte säkert att plantan går i blom. Om du låter den blomma brukar detta ske i juli eller augusti. Oreganons smak blir något svagare när plantorna börjar blomma men bladen går fortfarande att använda i matlagningen. Även blommorna är ätbara och går att använda som krydda och som dekoration.

Kan övervintra

Oregano är en flerårig växt som kan övervintra om den står tillräckligt torrt och det inte blir alltför kallt. Vill du skapa bra förutsättningar för att plantan ska överleva vintern kan du täcka den med löv på hösten. Hos vissa växer den på utmärkt och breder gärna ut sig, så se gärna till att ge den ordentligt med utrymme att växa.

Oreganons blommor lockar bin och andra pollinerare. Foto: Annika Christensen

Oreganons blommor lockar till sig pollinerare. Foto: Annika Christensen

Odla för nyttodjuren

Det finns många fördelar med att plantera och låta kryddor blomma i din trädgård. Förutom att de doftar gott, ger smak åt maten och är otroligt vackra så lockar de till sig fjärilar och andra flygande insekter. Här kan du läsa mer om nyttodjur.

Andra kryddväxter som blommar

Oregano är inte den enda kryddväxten som du med fördel kan låta gå i blom för att locka till sig bin och andra insekter. Timjan, basilika, rosmarin och lavendel är andra exempel på örtagårdsväxter som gillas av nyttodjur.

Läs också:

Välj blommor som fjärilarna älskar

Hjälp våra humlor och bin på traven

Låt nyttodjuren övervintra i din trädgård

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.