en blogg från Nelson Garden
Recept
Basilikapesto Foto: Annika Christensen
Publicerat: 2018-11-06

Recept: Pesto med basilika och solroskärnor

Basilika är en tacksam planta att odla, utomhus på sommaren och inomhus på vintern. Förutom som dekoration på vardagsgrytan är den också huvudingrediensen i en klassisk pesto. Här får du ett recept att utgå ifrån!

4 personer
Ca 30 minuter

Du behöver:

50 g solroskärnor
En halv box väl uppvuxen Kökets kryddor basilika eller några nävar från en Harvy (motsvarar ungefär en kruka från grönsaksdisken)
2 vitlöksklyftor
100 g parmesanost eller liknande (se tips för alternativ)
2 dl olivolja
Nymald svartpeppar

Gör så här:

Rosta solroskärnorna i ugnen eller i en torr stekpanna. Oavsett vilken metod du väljer så håll uppsikt hela tiden – de små kärnorna kan snabbt bli brända.

Mixa solroskärnor och basilika i en mixer eller matberedare till en grovhackad massa. Lägg i vitlök och någon deciliter av oljan och kör lite till. Tillsätt sedan lite i taget av oljan – du kan själv anpassa hur lös du vill att din ska vara – och fortsätt mixa tills du är nöjd med konsistensen. Rör i den rivna osten, mixa något varv, och smaka av med svartpeppar (gärna nymalen).

Förvara din pesto i en lufftät burk i kylen. Använd rena bestick när du tar ur burken så håller den minst en vecka i kylskåpet.

Du kan odla basilika inomhus året om! Använd småkrukor och fröer du har hemma eller kika på Kökets kryddor, ett färdigt paket med odlingstråg och fröer. Foto: Annika Christensen

Pesto med basilika är gott och du kan odla din egen basilika inomhus året om! Använd småkrukor och fröer du har hemma eller kika på Kökets kryddor, ett färdigt paket med odlingstråg och fröer. Här kan du läsa mer om att odla din egen basilika. Foto: Annika Christensen

Tips 1

Du kan också använda färdigrostade solroskärnor, men tänk då på att det ofta är saltade (vilket kan bli gott det också).

Tips 2

Prova gärna andra fröer, nötter och egenodlade kryddor. Experimentera! Kanske blir pumpafrö och dill en favorit? Eller varför inte mandel och persilja?

Tips 3

Inte så pigg på mejeriprodukter? Idag blir det allt lättare att hitta mjölkfria alternativ som liknar exempelvis parmesanost. Du kan också få den ostliknande smaken genom att använda s.k. bjäst eller näringsjäst (finns i hälsokostaffärer och välsorterade matbutiker).

Läs också:

Odla egen basilika i kruka

Recept: Pressgurka med krusbladig persilja

Recept: Fisksoppa med dill

 

#growherechallenge

introbild

Anta odlingsutmaningen!

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.