en blogg från Nelson Garden
Recept
Syrad rödkål Foto: Annika Christensen
Publicerat: 2018-10-18

Recept: Syrad rödkål

Att syra sina grönsaker är en gammal metod för att förlänga hållbarheten. Det är också en effektiv metod för att göra grova grönsakerna lite snällare mot magen!
Recept och foto: Annika Christensen

Du behöver:

1 ½ kg kål (ett medelstort kålhuvud av vit- eller rödkål, omkring tre spetskål)
Ett stort kålblad
1 msk jodfritt salt

Gör så här:

  1. Skiva ditt kålhuvud tunt, gärna med mandolin (glöm inte att spara ett kålblad!).
  2. Lägg strimlorna i en stor skål. Strö över saltet och massera kålen med dina händer. Ju mer du masserar, desto mer vätskar sig kålen.
  3. Lägg en tallrik med en tyngd ovanpå och låt kålen vila i 15 minuter. Du gör detta för att få ut så mycket vätskan som möjligt från kålen.

    Låt kålen stå under press en stund för att få ur mer vätska. Foto: Annika Christensen

    Låt kålen stå under press en stund för att få ur mer vätska. Foto: Annika Christensen

  4. Packa den strimlade kålen i en väl rengjord glasburk och lämna några centimeter till toppen. Häll över vätskan från skålen så det täcker din kål.

Om vätskan inte täcker helt, fyll på med lite saltlake (värm och lös upp 1 msk salt per liter vatten och låt svalna till rumstemperatur). Lämna någon centimeter till kanten.

  1. Ta ett stort kålblad och lägg som ett lock över kålstrimlorna i burken, så att de håller sig under vätskan, och stäng locket.
  2. Låt burken stå en vecka i rumstemperatur. Ställ burken på ett fat ifall det skulle jäsa över (då smiter vätskan ut vid locket). Det viktigast av allt är att kålen hålls täckt av vätskan hela tiden och att du alltid har de renaste redskapen.
'Langedijker Bewaar 2' är en robust rödkål som passar bra att syra. Foto: Annika Christensen

Langedijker Bewaar 2’ är en robust rödkål som passar bra att syra. Foto: Annika Christensen

Tips!

Oöppnad burk håller minst ett år, så länge du har använt rena burkar och redskap vid tillagningen.

Att använda hela och friska grönsaker av god kvalitet, som fått mogna ordentligt, är en förutsättning för att lyckas med din syrning.

Tips för att lyckas med rödkål

Det tar lite tid att få ett färdigt, fullvuxet rödkålshuvud och de flesta sorter är bra att så några plantor inomhus ungefär en månad innan de ska planteras ut. Rödkål trivs liksom andra kålväxter bra även i lerjordar. De behöver mycket vatten och näring för att växa sig stora. För att skydda dem från kålfjärilen och andra hungriga insekter är det en god idé att skydda din odling med ett kålnät.

Läs också:

Kålnät – varför och hur?

Koll på kål

Syrade grönsaker  – expertens tips och recept

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.