en blogg från Nelson Garden
Recept
Bakade morötter krasse Lisa Lemke Foto Emelie Otterbeck
Publicerat: 2018-07-19

Recept: Bakade morötter med smörsås och krasse

Blommor och blad från krasse är inte enbart som dekoration – de ger också en pepprig smak som passar utmärkt till morötternas sötma och den milda såsen.
– Jag älskar krasse, det är en otroligt användbar växt, berättar Lisa Lemke.
Foto: Emelie Otterbeck 

Nyskördade morötter är oftast söta och goda redan färska. När de bakas i ugnen blir de inte bara lite mjukare, sötman utvecklas ytterligare och morötterna får en mustigare smak. Morötterna sköter sig själva och tillsammans med färgglada krasseblommor har du en festmåltid på nolltid.

4 personer
Du behöver:
800 g små morötter
olivolja
salt och svartpeppar

Såsen:
200 g smör
2 äggulor
2 msk vatten
1 msk färskpressad citronsaft
50 g smörgåskrasse eller späda blad från blomsterkrasse
Salt

Dekoration:
Krasseblommor

Gör så här:
Tvätta morötterna och lägg i en ugnsform. Blanda med olivolja och krydda med salt och nymalen svartpeppar. Baka i mitten av ugnen på 150 °C tills morötterna är mjuka.

Smält smöret till såsen och dra kastrullen åt sidan. Förbered ett vattenbad med lite vatten i en kastrull och en vispskål placerad i kastrullen, utan kontakt med vattnet.

Blanda äggulor, vatten och citronsaft i vispskålen. Hetta upp vattnet i kastrullen och rör konstant tills äggsmeten tjocknar en aning. Lyft bort kastrullen från värmen och häll långsamt ner det smälta smöret i en tunn stråle under konstant, kraftig vispning för hand. Var noga med att inte få med smörets mjölkvita bottensats. Smaksätt såsen med salt och finhackade krasseblad. Blev såsen för tjock? Vispa i lite kallt vatten.

Sprid ut krasseblad på ett fat och lägg upp morötterna. Ringla över smörsåsen och toppa med krasseblommor. Såsen räcker förmodligen till mer än bara de bakade morötterna.

Skörda morötter med en grep. Foto: Anna Lindeqvist

Skörda morötter med en grep. Foto: Anna Lindeqvist

Enklare sätt att så

Morötter hör till de populäraste grönsakerna bland barn men kan vara lite trixiga att så. De små, tunna och lätta morotsfröerna flyger lätt ur händerna och trillar det ner för många fröer i jorden behöver du plocka bort en del när de grott. Står morötterna för nära varandra får de nämligen inte plats att växa.

För den som vill så morötter på ett enklare vis finns morotsfröer i såväl såband som i pellets. Med såbanden hamnar fröerna på rätt avstånd från början. I pelletsformat blir det enklare att hålla i fröerna.

Läs också:

Odla morötter

Recept: Ugnsrostade morötter med dragondressing

8 lättodlade blommor att direktså

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.