en blogg från Nelson Garden
Recept
Basilika i majonnäs och dressing
Publicerat: 2017-07-27

Majonnäs, vinäger och potatissallad med basilika

Har du egenodlad basilika som du vill få användning av? Då kan du testa att göra majonnäs eller vinäger med just denna kryddväxt. Här bjuder odlingsentusiasten Annika Christensen på smarriga recept. 

De smakfulla bladen från basilikan smakar bra i både såser, dressingar och andra tillbehör – framförallt under sommaren. Här kommer tre goda basilikarecept som du definitivt bör testa i sommar.

Basilikamajonnäs

Ingredienser: 
1 ägg
2 dl rapsolja
1 tsk dijonsenap
Saften och skalen från en liten citron (ekologisk)
1 ½ dl basilikablad

Gör så här:
Se till att alla ingredienserna är rumstempererade. Blanda äggula med dijonsenap och citron. Tillsätt oljan droppvis under kontant vispning. Hacka sedan basilikan och mixa snabb ner den så att det fortfarande finns några större bladbitar kvar. Majonnäsen håller 4–5 dagar i kylskåp och blir lite tjockare när den är kall. Passar till en somrig lunchsmörgås liksom till grillat. Majonäsen blir finast med grön basilika men smakmässigt kan du använda båda sorter.

Basilikavinäger

Att göra egen basilikevinäger är jätteenkelt. Lägg bara några deciliter röd basilika i en glasburk och fyll på med vitvinsvinäger. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden

Röd Basilikavinäger

Att göra egen basilikavinäger är lika enkelt som det blir vackert. Välj en fin glasflaska eller burk och lägg i ca 2 dl färsk, röd basilika. Häll på vitvinsvinäger så det täcker bladen och låt glasflaskan stå i ett soligt fönster under
2–3 veckor.

Sila bort bladen och häll upp den klarröda vinägern på en annan, väl rengjord, flaska med kork. Förvara den sedan mörkt och gärna svalt för längre hållbarhet.

Vinägern passar bra till sallader, särskilt till tomatsallad och grillade grönsaker. Den fungerar även som en bra bas i vinägrett. Dessutom är det trevligt att kunna ha med sig en flaska egen vinäger när du är bortbjuden på middag under sommaren.

Potatissallad med basilikadressing

Tidigare har vi tipsat om en lättlagat morotsrätt med smakrik basilikadressing som givetvis passar till fler rätter, bland annat som smaksättare i en enkel potatissallad. Recept på basilikadressingen hittar du här.

Börja med att koka potatisen och låt den kallna. Är det stora potatisar så skiva dem – ju mindre potatisbitar desto mer smak får du av dressingen. Häll över din basilikadressing och vänd runt.

Tillsätt skivad eller hackat rödlök och krydda med lite salt och svartpeppar. Du kan givetvis vända ner fler egenodlade grönsaker i salladen. Rädisor och sockerärtor är gott, liksom tunt skurna skivor av exempelvis röd- eller gulbetor.

Potatissallad med basilikadressing

En klassisk potatissallad hör sommaren till. Blanda potatis, rödlök och basilikadressing. Vill du blanda i andra grönsaker också så går det givetvis utmärkt. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden

Potatissalladen är god till grillat och enkel att förbereda innan så att du snabbt kan servera maten när dina gästerna har kommit. Får du sallad över är det bara att ta med den som picknick till stranden eller som matlåda till jobbet dagen efter.

Vill du ha fler goda sommarrecept?

Video: Blommande gräslök till smörgåsen

Video: Blåklint till marängsvissen

Härliga sommarsallader för alla tillfällen

Enkelt semesterliv – sallad på burk

Krassesmör till frukosten