en blogg från Nelson Garden
Recept
Krassesmör med salladskrasse
Publicerat: 2017-06-28

Njut av krassesmör till sommarfrukosten

Vill du ha något lättodlat som går att njuta av till frukosten? Då ska du satsa på pepprig salladskrasse. Njut den hackad med smör på frukostmackan. Enkelt och gott. 

Något av det enklaste och godaste du kan laga till sommarfrukosten är ett kryddigt och gott krassesmör på egenodlad salladskrasse. Salladskrassen ’Greek’ går att odla året om och skörda med jämna mellanrum hela säsongen.

Du kan välja om du vill förså fröna i kruka eller direktså i trädgårdslandet under våren och sommaren. Salladskrasse går även att odla inomhus året om, bara plantorna får tillräckligt med ljus. Lägg gärna fröna i ljummet vatten ett dygn innan du ska så. Då gror de lättare. Vattna såytan före sådd och håll sådden fuktig tills fröna grott.

Hackad salladskrasse och smör – klart!

Ta några krasseblad och finhacka dem. Blanda dem med rumsvarmt smör. Till 100 g smör räcker det med ungefär 1–2 dl krasseblad. Salta och peppra efter smak. Du kan även köra allt i en mixer så går det fort och lätt. Du kan också röra i lite saft av pressad citron om du gillar det. Låt det härligt ljusgröna krassesmöret kallna lite i kylskåpet innan du serverar.

Krassesmör är jättegott till sommarfrukosten men passar också bra till såväl ostbrickan som till nylagad fisk eller bakad potatis. Vill du ha ett mejerifritt alternativ kan du blanda de hackade krassebladen med margarin eller ett havrebaserat smörgåspålägg.

Salladskrasse finns även som mikroblad, även kallat Micro Leaf, vilket passar extra bra för dig som vill odla krasse inomhus på fönsterbrädan. Blad och mikroblad av salladskrasse är en så kallad ”cut-and-come-again” där nya blad växer fram åtminstone en gång till efter att du skördat första gången. Självklart går det minst lika bra att använda slinger- eller buskkrassen i trädgården till krassesmöret.

Sätt krydda på tillvaron

Gå ut en tidig sommarmorgon och skörda några krispiga blad från krassen. Överraska sedan med ett härligt, lätt kryddigt krassesmör till frukosten. Har du blommande krasse så passa också på att dekorera smöret med några blommor. Krasseblommor är fantastiskt vackra och är, liksom krassebladen, ätbara.

Fler enkla sommarrecept:

Härliga sommarsallader för alla tillfällen

Fixa sallad på burk

Rabarbermuffins och rostad sallad

Härlig wrap på egenodlat

Underbara sommarrecept från Farbror Grön