en blogg från Nelson Garden
Odla hela året
Allt om växtbelysning
Publicerat: 2021-01-19

Växtbelysning – allt du behöver veta

Växtbelysning är den bästa näringen för såväl dina frösådder som dina uppvuxna plantor. Här är allt du behöver veta för att komma igång!

Ljus är viktigt, framför allt vid odling inomhus. Så snart de små skotten visar sig behöver de ljus. Under årets mörkaste månader, från slutet av september till början av mars, räcker dagsljuset inte riktigt till. En planta som får för lite ljus blir lång och gänglig.

Med växtbelysning kan du starta din förodling både tidigare och i större skala. Då är du inte beroende av varken fönster eller dagsljus. Foto: Annika Christensen

Med växtbelysning kan du starta din förodling tidigare och i större skala – du kan också odla dina egna bladgrönsaker året om samt hjälpa dina krukväxter att må gott under vintern. Foto: Annika Christensen

Belysningsskolan

Vill du få en enkel genomgång av varför och hur du använder extra belysning kan du läsa vår belysningsskola i två delar. Här får du svar på när det är bra att använda växtbelysning, vilken lampa du ska välja, hur den ska placeras och hur länge den ska vara tänd.

Belysningsskolan del 1 – när behövs växtbelysning?

Belysningsskolan del 2 – hur väljer jag växtbelysning?

I vårt belysningstest visar vi värdet av växtbelysning när du driver upp växter från frö.

Belysningstest

Missa inte vårt test där vi lät sallat och pak choi växa med respektive utan växtlampa. Skillnaden går inte att ta miste på!

Varför växtbelysning?

Med en smidig LED-list kan du odla på fönsterbrädan med gott resultat mitt i vintern. Foto: Annika Christensen

Snabba tips om växtbelysning

Snabba tips om vad och hur du kan odla inomhus i vinter hittar du i blogginlägget 5 tips om växtbelysning och inomhusodling

Har du odlat under växtbelysning hela vintern och undrar om det är dags att släcka, hittar du svaret här: När kan jag släcka växtbelysningen?

Är du nyfiken på vad du kan odla inomhus på vintern? Missa inte våra 7 tips för att odla inomhus mitt i vintern!

Vill du odla inomhus på vintern, men saknar växtbelysning eller helt enkelt inte vill tända lampan? Då är gräddning en bra idé! Här kan du läsa mer om att grodda.