en blogg från Nelson Garden
Odla inomhus
Placera groddarna i ett ljust fönster
Publicerat: 2020-12-29

Odla groddar – så här gör du

Att odla groddar har blivit populärt och det är inte konstigt med tanke på hur enkelt det är att få krispiga och näringsrika groddar på matbordet på bara några dagar. 

Att odla groddar är otroligt enkelt och det bästa av allt, det går att göra året om hemma på fönsterbrädan. Allt du behöver är en groddbox och en påse med frön från till exempel fänkål eller broccoli. Sen tar det bara mellan 4 och 10 dygn beroende på sort, innan du kan njuta av de smakrika och vitaminspäckade groddarna.

Olika groddsorter tar olika lång tid

Groddarna tar olika lång tid på sig att gro och växa klart. Alfalfa, broccoli och rättiksgroddar är sorter som växer snabbt medan det kan ta upp till tio dagar innan fänkål och ”HotMix” vuxit klart.

Groddar är det perfekta alternativet för den som vill ha egenodlat på tallriken året om eller som inte har en trädgård där hemma men ändå vill odla själv. Det bästa med groddarna är att det är väldigt enkelt att lyckas och att det går snabbt.

Så här odlar du groddar, steg för steg:

1. Häll ner groddfröna eller linserna i en groddbox och sätt på gallret.

Odla groddar i tråg


2. Skölj fröna eller linserna flera gånger med vatten och sila försiktigt genom gallret.

Odla egna groddar


3. Lägg fröna eller linserna i vatten och låt stå mörkt över natten.

Odla groddar i tråg


4. Häll bort vattnet och skölj fröna igen.

5. Häll undan allt vatten och placera boxen mörkt i 2–3 dygn (Det räcker att du lägger en handuk eller liknande över boxen så blir det mörkt nog i boxen). Glöm inte att skölja groddarna 2–3 gånger om dagen. Jobbar du hela dagarna så kan du skölja en gång på morgonen, en gång när du kommer hem från jobbet och en sista gång innan du går och lägger dig. Det är viktigt att du ställer groddboxen på en bricka eller ett bottentråg med gallret ner så att överflödigt vatten kan rinna ut. Annars finns risken att groddarna möglar. Täck som sagt sedan boxen med en handuk. En temperatur på mellan 20 och 25 grader är optimal för att fröet ska gro och växa.

Skölj groddarna noggrant


6. När groddarna börjar titta fram efter 2–3 dygn kan du ställa boxen ljust, gärna på en fönsterbräda, fortfarande i samma temperatur, och fortsätt att skölja 2–3 gånger om dagen. Ljuset hjälper nu groddarna att växa färdigt och samtidigt utveckla en lite grönare färg.

Placera groddarna i ett ljust fönster


7. När groddarna vuxit färdigt behöver du inte skölja groddarna mer. Nu kan du vända på groddboxen och förvara groddarna i kylskåp i upp till 4–5 dagar.

Groddar i kylskåp

Vad är groddar?

Groddar kommer från frön av till exempel krasse, bönor eller linser. En grodd börjar utvecklas när fröet får tillgång till vatten, rätt temperatur och luft. Dessa gynnsamma förhållanden får fröet att börja groddas.

Groddar är växternas ”embryofas” och är mycket välsmakande, innehåller stora mängder nyttiga näringsämnen och har därför blivit populära i matlagningen i olika delar av världen.

Här är flera goda recept med groddar:

4 goda smörgåsar med groddar

Groddat fröbröd

Smoothie på groddar och frukt