en blogg från Nelson Garden
Odla inomhus
Publicerat: 2017-12-12

Belysningsskolan del 1 – när behövs växtbelysning?

Nyckeln till en lyckad odling är ljus. Givetvis behöver du en jord av god kvalitet, fröer som kan gro och dessutom se till att de får tillräckligt med vatten och näring. Ljuset är dock nödvändigt för att dina plantor ska bli friska och frodiga. Här får du reda på när det är läge att tända extra växtbelysning.

Med växtbelysning kan du odla betydligt mer året runt. Du kan dessutom odla på betydligt fler ställen än fönsterbrädan. Du kan också odla flera slags växter som behöver starta tidigare. Detta gäller särskilt för de växter som härstammar från varmare klimat.

Naturligt dagsljus är alltid att föredra, både för sådd och för redan fullvuxna plantor. Under perioden oktober till mars, något längre om du bor norröver, är dagsljuset inte tillräckligt starkt eller framme tillräckligt länge. Extra växtbelysning är således nödvändigt för att ge dina plantor tillräckligt med ljus under vinterhalvåret.

Med växtbelysning kan du starta din förodling både tidigare och i större skala. Då är du inte beroende av varken fönster eller dagsljus. Foto: Annika Christensen

Med växtbelysning kan du starta din förodling både tidigare och i större skala. Då är du inte beroende av fönster eller årstid.
Foto: Annika Christensen

Växtbelysning för förodling

Många av de grönsaker vi odlar härstammar från varmare klimat där också dagslängden är mer jämnlång över året. Även om dessa plantor trivs hos oss under sommarmånaderna så är säsongen på tok för kort för att frukterna ska hinna mogna. Dessa sorter behöver alltså förodlas riktigt tidigt för att kunna ge skördeklar frukt innan hösten kommer.

Chili, paprika, aubergin, physalis och kronärtskocka är en god idé att förodla under växtbelysning. Även blommor som pelargon och jätteverbena behöver sås tidigt om de ska hinna blomma.

Ljuset behövs för att få fina och kraftiga plantor. När vi sår tidigt på året så är dagsljuset begränsat. För lite ljus leder oftast till att dina frösådda plantor blir alldeles för klena. I ren desperation sticker de iväg på höjden för att leta efter ljuset som de instinktivt vet kommer ovanifrån.

Ska jag förså alla mina fröer mitt i vintern?

I princip kan du så och driva upp dina plantor när som helst på året. Med ordentlig belysning skulle du också kunna få mogna tomater i januari. Innan du sätter dina fröer, bör du fundera på var du har tänkt att ha dina plantor när de vuxit sig större. Vill du ha en tomatplanta ute på balkongen eller i trädgårdslandet finns det ingen anledning att så för tidigt. Risken är då att du står med fullvuxna plantor som du ännu inte kan ställa ut.

Vissa sorter, exempelvis gurkor, trivs inte att stå för länge inne i värmen. Trots belysningen kan de då bli långa och rangliga. Att plantera ut alltför stora plantor som redan etablerat ordentliga rotsystem är lite mer riskabelt än att plantera ut medans de fortfarande är ganska små.

Flera chilisorter behöver sås mitt i vintern för att hinna mogna innan sommaren är över.

Flera chilisorter behöver sås mitt i vintern för att hinna mogna innan sommaren är över.

Växtbelysning för mognad

När höstmörkret kommer är sannolikheten ganska stor att du ännu har några omogna frukter kvar på dina plantor. Tomater mognar fint på egen hand även om du har skördat dem. Chilifrukterna kan däremot vara lite kinkiga. Ta in dina favoritplantor inomhus, då det blir för kallt, och ge dem extra ljus med hjälp av växtbelysning. Då mognar chilifrukterna snabbare.

Extra belysning kan göra stor skillnad för dina övervintrade växter. Foto: Markus Danielsson

Extra belysning kan göra stor skillnad för dina övervintrade växter. Foto: Markus Danielsson

Växtbelysning för övervintring och extraljus

Pelargoner, chiliplantor liksom medelhavsväxter som citrus- och olivträd blir ofta lite risiga i vinterns mörker. Dessa växter övervintras bäst om de får stå svalt och ljust.

Även dina krukväxter som du har på fönsterbrädan brukar klara vintern betydligt bättre om de får extra ljus. Det lilla ljus som kommer genom fönstret räcker inte för att plantornas fotosyntes ska fungera optimalt.

Ska jag vattna mina övervintrade växter?

Trots att dina växter går in i en lättare viloperiod under vintern kan de behöva ha både vatten och näring för att orka hålla kvar sina gröna blad. Vattna mycket sparsamt och dra ner på näringsmängden, men se till att det aldrig torkar ut helt i krukan. Ju varmare de står, desto mer ljus, vatten och näring behöver de.

Vill du skörda pigga mikroblad från köksbänken på vintern så är det bra med växtbelysning. Ju längre in i köket din odling står, desto svårare är det för det lilla dagsljuset att nå in. Foto: Annika Christensen

Vill du skörda pigga mikroblad från köksbänken på vintern så är det bra med växtbelysning. Ju längre in i köket din odling står, desto svårare är det för det lilla dagsljuset att nå in. Foto: Annika Christensen

Växtbelysning för skörd året om

Med växtbelysning kan du ha din egen grönsaksodling igång året om. Framförallt gröna blad och kryddor fungerar bra och är värda att odla. De växer snabbt, är godast nyskördade och kräver liten jordvolym. Du behöver alltså inga stora krukor med massor av tung jord.

Belysningsskolan del 2 – hur väljer jag växtbelysning?

Läs mer om växtbelysning:

5 tips om växtbelysning och inomhusodling

Odla inomhus mitt i vintern

Odla mikroblad i omgångar

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.