en blogg från Nelson Garden
Odla din egen mat
Tillvaratagandets konst
Publicerat: 2018-08-09

Förädla – tillvaratagandets konst med Farbror Grön

Tillvaratagandets konst har vaknat till liv igen i takt med att vi odlar mer egna grönsaker och annat ätbart. Vilken teknik du än väljer så kan du se fram emot nya smakupplevelser och grönsaker som håller längre. Farbror Gröns Johannes Wätterbäck leder dig rätt!

Text: Andreas Björkman

Planering och timing

För Johannes Wätterbäck är odling njutning på så många plan: planeringen, förodlingen, jorden under naglarna och att få se plantorna växa och ta form. Tillvaratagandets konst har blivit minst lika viktig som odlandet. Tillsammans med smaken är förädlingen av råvarorna det som styr när Johannes väljer vad han ska odla.

– Min filosofi är att äta efter säsong och att sprida ut skördarna. Det blir svårt att ta hand om det man odlar om allt blir skördeklart samtidigt. Jag väljer till exempel en tomatsort som skördas tidigt, en sort som skördas sent, en tomat som ska ätas solmogen och en som går att lagra i fem månader inomhus. På så sätt kan jag njuta av tomater under en lång tid, förklarar Johannes.

Kunskapen om förvaring och förädling av grönsaker ger Johannes tillgång till egenodlat som både håller längre och smakar bättre.

– Redan i planeringsstadiet styr jag odlingen efter vad jag kommer att vilja äta. Jag vill odla sorterna som jag tycker smakar bäst och som passar det jag vill tillaga. Till en riktigt god tomatsås behöver jag en stor och tjockväggig tomat, inte en körsbärstomat.

Kimchi är en syrad kålsallad med sting. Foto: Annika Christensen

Kimchi är en syrad kålsallad med sting. Foto: Annika Christensen

Förädling och konservering

Hemma hos Johannes sker förädling och konservering på många olika sätt. Han saftar, syltar, syrar och fryser in. I köket finns egen tabasco, styckfryst broccoli och purjolök och både äppelcidervinäger och koreansk syrad kål, kimchi.

– Det är både gott och fint att göra örtsmör med gräslök och gräslöksblommor. Blommorna färgar smöret lila vilket blir väldigt vackert. Jag tycker om att ta vara på alla delar av grönsaksplantorna. Jag gör till exempel örtsalt av blasten från rotselleri.

Att odla själv öppnar dörrarna till ett grönsakssortiment som du aldrig kan få tag på i matbutiken. Johannes har upptäckt sorter med helt fantastiska smaker som bland annat gör att han inte kan handla squash i butiken längre.

– Smaken går inte att jämföra och har man plöjt ner sin ansträngning i squashen så är det ännu mer speciellt att äta den. Dessutom är egenodlade grödor skonsamt odlade.

Johannes uppmanar alla odlare att tänka annorlunda, tänka nytt och att våga.

Odlar du kål till exempel behöver du inte vänta tills kålhuvudet väger fyra kilo. Skörda istället när kålhuvudet väger ett halvkilo. Bryter du av stammen varsamt och lämnar några blad kvar kommer den att sätta 2–5 nya minikålhuvuden senare under säsongen. Våga tänka annorlunda kring skörden och var kreativ, avslutar Johannes.

Porträtt Farbror GrönTips från Farbror Grön

  • Den bästa förvaringsplatsen är ofta på växtens växtplats och att flera grönsaker kan lämnas kvar ganska länge, fram till dess vinterkylan kommer. Vissa växter klarar även kylan.
  • Du kan bland annat lämna kvar purjolök, grönkål, savoykål, spenat, sallat, svartrot och brysselkål. De som överlever vintern ger fina primörer nästkommande vår.

Om Farbror Grön

Farbror Grön består av odlingsentusiasterna Johannes Wätterbäck och Theres Lundén som driver bloggen Farbror Grön där de delar med sig av sina kunskaper om odling, förädling och kretslopp. Farbror Grön har givit ut den prisbelönta boken ”Alla Fingrar Gröna – handbok i konsten att odla sin egen mat”. Johannes gör dessutom podden ”Två odlare emellan” tillsammans med Sara Bäckmo från Skillnadens Trädgård.

Läs också:

Farbror Gröns favorittomater

Tillsammansodlingen blev en Bullerby mitt i stan

Syrade grönsaker – expertens tips och recept

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.