en blogg från Nelson Garden
Odla din egen mat
Publicerat: 2016-07-29

Tillsammansodlingen blev en Bullerby mitt i stan

Har du funderat på att fråga grannarna om ni ska odla tillsammans? Det var precis vad Theres Lundén och Johannes Wätterbäck gjorde. Nu har tillsammansodlingen blivit mer än bara en odling. Nu har vi börjat prata med varandra och vi har en helt annan gemenskap är tidigare, säger Johannes.

Det började med att Johannes Wätterbäck tog kontakt med fastighetsbolaget Mimer och deras projekt Gröna Mimer. Han berättade lite om sin bakgrund och Mimer nappade på idén med en gemensam odling på innergården. Kravet var att de skulle göra det tillsammans med övriga i huset där Johannes och Theres bor.

Så Johannes och Theres knackade runt bland lägenheterna och alla var positiva.

– Vi kunde inte förstå att odlingen skulle ge så mycket. Det har gått från att alla suttit inne i lägenheten till att vi har fått en gemensam hållplats – och det är trädgården, säger Theres. Det var hösten 2011 och Tillsammansodlingen har gjort mycket för de boende sedan dess. De har inte bara fått färska grönsaker utan även ett gemensamt samtalsämne.

– I början pratade vi mest odling, men sedan lärde vi känna varandra samtidigt som barnen började leka tillsammans. Då blev det inte bara odlingsprat utan även matprat. Vi har alla så många olika erfarenheter och kommer från olika matkulturer, säger Theres.

tillsammansodling

Tillsammansodlingen ger inte bara kunskap om hur man odlar. Den får både vuxna och barn att lära sig en hel del om samarbete och gemenskap. Foto: Lina Alriksson.

Alla hjälper till utifrån sina förutsättningar och sin förmåga. De byter recept och ger varandra sina egna inläggningar. Men i början var det många som var oroliga över att det inte skulle fungera att ha en odling tillsammans.

Skulle grönsakerna verkligen räcka? Och kunde det bli så att någon tog allt?

Det har nästan blivit tvärtom.

När det är dags att skörda sätter Johannes och Theres upp lappar i trappuppgången och sedan får den som vill hjälpa till. Det som skördas delas sedan upp i påsar till var och en i huset.

Vill någon inte ha något, eller inte så mycket, är det bara att hälla över i någon annans säck.

– Varför kan man inte ha det som Bullerbyn inne i stan? Mat är ju något som förenar alla, säger Johannes.

Fakta: Detta odlas i Tillsammansodlingen

Sockerärtor, potatis, palsternacka, lök, rotselleri, mangold, morötter, rödbetor, gulbetor, vitlök, grönkål, kryddor, bondbönor, kål, jordärtskockor.