en blogg från Nelson Garden
Odla din egen mat
Publicerat: 2017-03-17

Farbror Gröns favorittomater

Vilka tomatsorter gillar Fabror Grön att odla? Och vad är det som odlarduon tar fasta på när de väljer vilka sorter de helst vill odla? Detta tyckte vi var två spännande frågor att ställa till Johannes Wätterbäck (som utgör ena halvan av Fabror Grön). Läs vidare och se vad Johannes säger om några av sina tomatfavoriter.

Det är hög tid att sätta igång med tomatodlingen. Visst är det spännande att veta vad andra duktiga odlare har för tomatfavoriter. Ännu mer spännande är det att få veta varför de väljer att odla vissa sorter framför andra. Det kan ge en viss vägledning också i de egna valen när vi väljer tomater att odla hemma.

Farbror Gröns Johannes Wätterbäck odlar massor med olika tomatsorter och andra grönsaker varje år och i stora mängder. Johannes odlar en hel del inne i sin lägenhet där han bor med sin familj. Han odlar också utomhus, mitt i stan. Ett av hans stora odlingsprojekt som han driver ihop med sin sambo Therese, Christopher Hult och Jon Holm är två rejäla takodlingar uppe på en takterrass mitt inne i Västerås stad. Där odlas flera hundra kilo med tomater under sommaren och hösten. Här bjuder Johannes på sex av sina tomatfavoriter.

Farbror Gröns favorittomater:

1. Dvärgbusktomaterna ’Totem’ och ’Tiny Tim

– Dessa två sorter odlar jag inomhus i österfönster och kan skörda ca 500 tomater per säsong. Det är perfekt att ha dvärgbusktomater för inomhusodling och låta flera tjuvar bilda toppar. På en Tiny Tim-planta kan man få 70 tomater om man ger plantan minst 6 timmars sol i ett österfönster. Då låter jag plantan få fyra toppar.

2. Körsbärstomaten ’Chocolate Cherry’

– Jag har testat att odla Chocolate Cherry. Den var jättegod i sallader och har en väldigt fin sötma och syra.

3. Körsbärstomaten ’Sungold

– För att den är så söt och god. ”Godistomaten” kallas den och när man odlat den förstår man verkligen varför.

4. Evighetstomaten Ponderosa

– Ett sätt att odla för självhushåll är att välja tomatsorter som går att lagra länge. Den här gula tomaten vid namn Ponderosa är inte den allra saftigaste eller mest aromatiska tomaten, det är inte därför man odlar den. Man odlar den för att den går att lagra i rumstemperatur ända in i mars–april. Vi skördade fem kilo i oktober och de har sannerligen varit till glädje i både sallader, på varma smörgåsar och smörstekta tillsammans med en krämig äggröra.

Farbror Grön tycker om den gula tomaten Ponderosa

5. Bifftomater

– Jag odlar mer än gärna bifftomater. De kan man visserligen sällan lagra i ett par månader, utan man äter dem ganska omgående. De är också perfekta när man vill göra tomatsås, de ger mycket kött. Smaken på just dessa, sorten Costeluto Genovese, är aromatisk och de blir ganska lösa i köttet. Bifftomater fungerar till många användningsområden som t.ex. tomatsoppa, krossade tomater, sallad eller som den är bara tunt skivad med lite eget örtsalt på en knäckebrödssmörgås. Plockar man dem gröna och låter dem mogna inomhus kan de i alla fall hålla i nästan en månad.

Italiensk bifftomat med Farbror Grön

Porträtt Farbror Grön

Farbror Grön:

Farbror Grön består av odlingsentusiasterna Johannes och Theres som driver bloggen Farbror Grön där de delar med sig av sina odlingskunskaper och kretsloppstankar. Farbror Grön har givit ut boken ”Alla Fingrar Gröna – handbok i konsten att odla sin egen mat” och tillsammans med Sara Bäckmo från Skillnadens Trädgård gör Johannes också podden ”Två odlare emellan” där de båda bloggarna delar med sig av sina erfarenheter och odlingstips.

Gillar du söta tomater?

Om du gillar söta tomater finns det en hel del tomater med hög sötma att välja mellan, bland annat flera sorters körsbärstomater. Här kan du läsa om sex favoriter inom just gruppen körsbärstomater och vad du kan använda dem till!