en blogg från Nelson Garden
Lättodlat
Fröpåsar Foto: Markus Danielsson
Publicerat: 2021-02-04

Vad står det på fröpåsen?

När du står redo att sätta fröerna i jorden, så är det fröpåsen som är din närmaste hjälp och trygghet. Vi hjälper dig att hitta rätt!

Fröpåsens framsida

Minipluggbrätte Foto: Annika Christensen

På fröpåsen hittar du information om hur långt ifrån varandra plantorna ska planteras. Foto: Annika Christensen

På fröpåsens framsida finns den viktigaste informationen. Du kan då redan i butiken scanna av det du söker. Här hittar du symbol för om fröerna behöver försås eller kan direktsås. På fröpåsens framsida står även sortnamnet och namnet på den planta som fröerna tillhör.

Du kan också med symbolernas hjälp se hur hög plantan ska bli, om det är en klätterväxt, hur stora blommor den får och hur stora eller tunga eventuella frukter blir. Det finns också en symbol för om plantan gillas av pollinatörer. Men också smaksymboler för morötter och chili. I vår frökatalogsguide har vi samlat alla beskrivande symboler, som också finns på fröpåsar från Nelson Garden.

Fröpåsens baksida

Mer detaljerad och fördjupad information hittar du på påsens baksida. Här finns en kort beskrivning av sorten, dess egenskaper och användningsområden. Du hittar också kortfattade såtips för hur du ska gå till väga.

Det är mycket text som ska få plats på liten yta och ibland finns det flera lämpliga metoder för att så ett och samma frö. Om det dessutom är första gången du ska så frön, så kan det vara en del uttryck som är nya.

Skyddat läge innebär exempelvis att plantan mycket väl kan växa utomhus, men att den bör placeras på en vindstilla och solig plats.

Täcka plantan för övervintring betyder att din planta kan överleva ute i rabatten och den skyddas från tjäle. Löv och annat trädgårdsavfall är bra att använda i kombination med starkare grenar eller en korg som håller dem på plats över vintern.

Vinterlagring är en fråga för morötter och rotfrukter, lisom för vissa kålväxter. Det är en fråga som rör huruvida grönsakerna kan förvaras en längre tid efter skörd, exempelvis i en jordkällare eller annat svalt utrymme, för att ätas under vintern.

Frilandsgurkor är gurkor som inte behöver odlas i växhus utan kan nöja sig med en varm och vindskyddad plats i trädgården.

De latinska namnen på fröpåsen

På baksidan finns det latinska namnet på sorten du vill odla. Detta kan vara bra att kika på om du exempelvis bara vill odla kålväxter på samma plats var fjärde år (för att undvika sjukdomar). Kålväxter är av släktet som börjar sitt latinska namn med Brassica. Bland våra chilis, det vill säga av släktet som börjar sitt latinska namn med Capsicum, finns det sorter som du gärna kan så tidigare. Detta vet du genom att se vilken art de tillhör. Här berättar vår odlarvän Anna om vilka arter av chili som bör sås tidigt.

Fördelen med att så i pluggar är att du lätt kan plantera om plugg för plugg när de behöver planteras om. Foto: Markus Danielsson

Missa inte nederkanten på fröpåsen

Vid påsens nederkant hittar du stämpeln för sista försäljningsdag. Har du sparat fröpåsar där detta datum är passerad, så betyder det inte att dina fröer har blivit för gamla. Här kan du läsa mer om vad som styr dina fröers hållbarhet och ta del av Gunillas frösparartips.

Stämplat kan du också se vilket parti som fröerna kommer ifrån. Detta kan vara bra att spara, om det är så att det skulle vara någonting fel på dina fröer. Då behöver leverantören få reda på detta nummer för att kunna spåra vilka fröer det rör sig om.

Grobarheten anger hur stor andel av dina fröer som du kan förvänta dig ska gro. Förhoppningsvis gror alla fröer du sår, men det är aldrig någonting som tillverkaren kan garantera. Om det exempelvis står att grobarheten är 75 %, kan du förvänta dig att ungefär tre av fyra frön gror.

Beroende på vilket företag du köper dina fröer ifrån så kan fröpåsarna se lite olika ut. De flesta har dock liknande information. Här hittar du mer utförliga beskrivningar av Nelson Gardens gröna fröpåse respektive Nelson Gardens vita fröpåse.

Läs också:

Förså – 7 enkla sätt

Fröer att så tidigt på året

8 lättodlade fröer att direktså