en blogg från Nelson Garden
Odla hela året
Kronärtskockan ska sås tidigt på året. Foto: Annika Christensen
Publicerat: 2018-01-02

Fröer att så tidigt på året

Nyårslöftena har knappt hunnit brytas och det är redan dags att fundera på vilka frön som ska ner i jorden. Lång groningstid eller lång utvecklingstid gör att vissa fröer behöver sås redan under årets första månader.

Anledningen till att vi vill förodla våra plantor, det vill säga så fröer inomhus istället för att vänta tills det har tinat upp på växtplatsen, är plantornas utvecklingstid. De tar helt enkelt lite tid på sig att gro eller växa till sig. Innan de ljusa dagarna återvänder i april, så behöver vi odla våra försådda plantor under växtbelysning för att lyckas.

Varför behöver vissa fröer sås tidigare än andra?

De sorter som bör sås i början av året är de som tar tid på sig att gro eller växa till sig. Oftast är det grönsaker och blommor som ursprungligen kommer från varmare platser på jorden, och som helt enkelt behöver värme lite längre än vad den nordiska sommaren kan ge. Andra orter är bättre att vänta med, här kan du läsa om vilka sorter det handlar om och varför.

Fröer som sås i januari och februari behöver allt extraljus de kan få.

Fröer som sås i januari och februari behöver allt extraljus de kan få. Foto: Annika Christensen

Vad behöver jag tänka på?

Det absolut viktigaste när du sår fröer under vintern och tidiga våren, är att din odling får tillräckligt med ljus när plantan väl visar sig över jordytan. Utan tillräckligt med ljus så är dina insatser sällan mödan värd. Mörkret leder sannolikt till att du får rangliga och svaga plantor som inte får en särskilt bra start. Dessa kan lätt bli utkonkurrerade av senare sådder, som trots att de startar på efterkälken, blir knubbiga småplantor som mår betydligt bättre tack vare ljuset. Kika in första delen i vår belysningsskola, om du vill lära dig mer om växtbelysning.

Rotselleri är en härdig grönsak som tar gott om tid på sig.

Rotselleri är en härdig grönsak som tar gott om tid på sig i början av säsongen.

Vilka grönsaker kan jag så tidigt?

De fröer som ska sås först av alla är chili och paprika. Vissa arter av chili kan med fördel petas ner i jorden redan innan jul. Här berättar vår hortonom Anna om vilka arter det rör sig om.

I februari är det dags att så aubergine och kronärtskocka, två värmeälskande favoriter som vill ha en lång sommar. Purjolök är också värd att så tidigt.

Även jordgubbar och smultron är riktigt långsamma i starten, så ha tålamod när det ser ut att stå still i krukan. Börja i god tid om du vill kunna skörda redan första sommaren.

En växt som knappast förknippas med varmare breddgrader, men som ändå tar tid på sig att växa sig stor, är rotselleri. Så under årets första månader och var försiktig med småplantorna i början. De är känsliga både för hantering och kyla. Väl ute i landet är det en härdig planta som står sig långt in på hösten. Även stjälkselleri är långsam och sås helst i februari.

Jätteverbena är vacker i rabatten, i kruka och i buketter. Foto: Anna Lindeqvist

Jätteverbena är vacker i rabatten, i kruka och i buketter. Foto: Anna Lindeqvist

Efter det första bladparet kommer karaktärsbladen. Då ser vi att det är en pelargon som har grott! Foto: Annika Christensen

Efter det första bladparet kommer karaktärsbladen. Då ser vi att det är en pelargon som har grott! Foto: Annika Christensen

Vilka blomfröer kan jag så tidigt?

Pelargoner sås tidigt för att blomma till sommaren. Heliotrop är långsam i starten och bör försås tidigt för att hinna utveckla sina stora, väldoftande blommor – så gärna redan i januari. Jätteverbena kan du gott sätta i januari med, menar vår odlarvän Gunilla som du kan ställa frågor till via konsumentkontakten här på Nelson Garden.

Bland våra klättrare behöver klockranka sås tidigt. Det är främst för blommornas skull som fröna bör sås i tid. Var därför beredd på att ge dina klockrankor någonting att klättra på när de börjar sticka iväg. Gunillas råd är att vara försiktig med gödslet till klockrankan, liksom till andra slingerväxande blommor. För mycket gödsel gör nämligen att det blir mer blad än blommor.

Lavendel då?

Vill du så väldoftande lavendel från frö, så är det också en sort som ska sås tidigt. Lavendelfröer behöver dock gå igenom en kylperiod innan de gror, vilket innebär att det inte är växtbelysning och värmematta som kommer att hjälpa dig att lyckas. Istället kan du så lavendel i små krukor och ställa ut dina sådder i kylan under början av året. Det är viktigt att det håller sig kallt under åtminstone en månad eller två.

En otålig heliotrop – eller en glömsk odlare – som blommar i väntan på omplantering.

En otålig heliotrop – eller en glömsk odlare – som blommar i väntan på omplantering.

Är det kört om jag glömmer?

Som sagt behöver vissa fröer sås för att blomma till sommaren eller hinna ge skörd innan vintern. En senare sådd innebär helt enkelt att allt förskjuts och en högre risk att blomning eller skörd uteblir. Ju senare på säsongen vi närmar oss, desto större är sannolikheten för exempelvis frost. En krukodlad chiliplanta kan du kanske ställa inomhus och hjälpa till med växtbelysning, men en stor aubergineplanta ute i varmbänken är svårare att få frukterna att mogna på.

Heliotropen kanske behöver startas tidigt, men den bjuder på blomsterprakt länge. På bilder ser vi årets sista blommor den 17 november.

Heliotropen kanske behöver startas tidigt, men den bjuder också på blomsterprakt länge. På bilder ser vi årets sista blommor den
17 november.

Läs också:

Förså – 7 enkla sätt

Håll koll på din odling 

Fröer att vänta med att så

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.