en blogg från Nelson Garden
Din trädgård
Förvara dina fröer
Publicerat: 2017-10-05

Så förvarar du dina fröer bäst

Har du också fröer som du inte fick ner i jorden den här säsongen? Lugn! Förvarar du dem bara på rätt sätt kan du se fram emot att odla dem nästa år. Vi ger dig flera smarta tips på hur du ska förvara dina blom- och grönsaksfröer under vintern. 

Det finns knappt en odlarvän i vårt avlånga land som inte har en liten samling fröpåsar där hemma efter en odlingssäsong. För att öka chanserna att fröna håller till nästa år finns det en del tumregler som är bra att ha koll på.

– Förvara fröerna mörkt, svalt och torrt. Det får inte vara fuktigt, säger Gunilla Gustafsson som är lökansvarig och konsumentkontakt på Nelson Garden.

Förvara dina fröer i en papperspåse

Papper är det bästa materialet att förvara dina fröer i. Antingen har du kvar dina fröer i fröpåsarna eller så kan du lägga över dem i en annan papperspåse eller ett kuvert. Du kan också samla dina frösorter efter växtgrupp i större papperspåsar – då hittar du snabbare fröpåsen där ute efter. Foto: Lovisa Back, Nelson Garden

Förvara i papper – inte i plast

Optimal temperatur för förvaring av fröer är någonstans mellan 14 och 16 grader. Det är viktigt att det inte är för varmt där fröerna förvaras men det får inte heller vara så kallt att fröerna fryser. Förvara helst fröerna i fröpåsen, i en annan papperspåse eller i ett kuvert.

– Förvaras fröerna i en plastpåse blir det kondens och fukten kan göra att fröerna börjar gro. I en glasburk blir det också lite för varmt, säger Gunilla.

Bäst före-datum

Alla fröproducenter stämplar sina fröpåsar med bäst före-datum. Grönsaksfröer håller den garanterade grobarheten i två år medan blommor håller i tre år. Efter att datumet gått ut kan producenterna inte längre garantera samma grobarhet – däremot är det inte sagt att grobarheten sjunker nämnvärt.

– Det är inte så att det blir noll över en natt men fram till stämplat datum lovar vi att grobarheten är den som står på förpackningen. En del fröer kan hålla betydligt längre än 2–3 år men det är ingenting vi kan eller får garantera, förklarar Gunilla.

Grotesta fröet mellan två wettexdukar

Har du samlat på dig många fröpåsar genom åren och är osäker på om fröerna fortfarande går att använda? Ett sätt att grotesta dina fröer är att lägga dem mellan två wettexdukar.

– När jag grotestar mina fröer brukar jag ta en djup tallrik och lägga en fuktad wettexduk i. Sen lägger jag fröerna som jag vill testa på duken och ytterligare en wettexduk ovanpå. Genom att hålla jämn fuktighet kan jag snart se om groddar tittar ut ur fröna. Då vet man att de gror och kan sätta ner dem i jorden, förklarar Gunilla.

Tappad fröpåse kan skada fröerna

Även om fröerna ofta är små så går det att ge dem skador som direkt påverkar grobarheten. Ett alltför skadat frö kan alltså inte gro. Tappar du en fröpåse i marken finns det risk att stöten mot golvet eller bordet påverkar fröerna negativt.

– Du ska handskas varsamt med fröerna. Stora fröer, som exempelvis bönor, är extra känsliga i sitt skal. Om du tappar en påse med exempelvis bönor i golvet kan de få ”blåmärken”, en skada som påverkar grobarheten negativt. Det kan vara en direkt bidragande orsak till att fröer inte vill gro när du sätter dem i jorden. Ju större frö desto känsligare är det för slag, säger Gunilla.

Spara dina fröpåsar

Sortera dina fröer

Genom att sortera dina fröer och andra tillbehör redan på hösten kan du snabbare sätta igång med odlingen på våren. Foto: Annika Christensen

Det finns flera anledningar till varför du ska spara dina fröpåsar. Dels är fröpåsarna bra material att förvara dina fröer i. Dels är påsarna viktiga om du vill reklamera fröer som inte gror.

– Genom att ha påsen kvar kan du se fröpåsens artikelnummer. På baksidan av påsen finns också en partikod i nederkanten som hjälper oss att lokalisera leverantör där påsen är köpt. På så sätt kan vi undersöka hela partiet och se så att inte fler fröpåsar är felaktiga. Dessutom hjälper ju påsen dig att skapa rätt förutsättningar för fröerna att gro, med rätt plantavstånd, radavstånd, växtläge, växthöjd och sådjup.

Sortera dina fröer

Nu på hösten, när odlingen går på lägre varv än under våren, kan du passa på att sortera dina fröer. Har du trasiga fröpåsar kan du byta ut dem mot andra papperspåsar och märka dem med rätt sort. Glöm inte att notera nödvändig information från baksidan på fröpåsarna så att du kan ge dem rätt förutsättningar att ge vackra blommor eller bära frukt. Här kan du se alla våra sorter och hur de ska sås och skötas!

Det finns olika sätt att sortera fröerna du har kvar från tidigare säsonger. Sorteringen är givetvis helt individuell men det finns teman som kan underlätta sådden till våren. Testa att sortera efter när du sår de olika fröerna under säsongen, från tidiga chilisorter till bönor som direktsås en bit in i maj när jorden blivit varmare. Du kan även sortera dina frösorter efter skördetid, grotid, storlek eller växtgrupp…eller så sorterar du dem efter den växtföljd du skapat i trädgården. Då kan du fokusera helt på odlingen när lusten faller på!

Sättlökar en färskvara

Om du har köpt en uppsättning sättlökar men inte hunnit få ner dem i jorden under säsongen kan du dessvärre inte spara dem som du kan göra med dina fröer. Vårblommande höstlök är färskvaror som torkar ut.

Sommarblommande lökar och knölar, som dahlior och gladioler till exempel, ska du däremot plocka upp ur jorden och spara. Gör rent dem från jord, förvara svalt och mörkt. Lägg dem gärna på tidningspapper som suger upp eventuell fukt. Här kan du läsa mer om hur du tar hand om dina dahliaknölar.

Läs mer om din trädgård

Att göra i hem och trädgård i oktober

Beskär dina vinbärsbuskar

Så grönsaker för tidig vårskörd

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.