en blogg från Nelson Garden
Höstlök
Löklasagne Duo med våriris ’Harmony’ och näckrostulpan ’Hearts Delight’. Foto: Annika
Publicerat: 2018-09-13

Löklasagne duo – balkonglåda som räcker länge

Tänk dig att tacka av vintern med kornblå våriris för att sedan få njuta av drömrosa tulpaner när ljuset och värmen återvänder. Här får du Annika Christensens tips på en löklasagne i balkonglåda som bjuder på två helt olika uttryck.

Blev du också inspirerad till att sätta en löklasagne efter att ha läst om det på Din odlarvän? Att plantera lök i olika lager är busenkelt, men för den som är ny på vårblommande höstlök kan det vara svårt att bestämma sig för vilka sorter som passar ihop. Poängen med en löklasagne är att de olika sorterna ska blomma vid olika tillfällen under våren. Då får du längre blomning och har dessutom möjlighet att låta samma balkonglåda eller kruka få flera helt skilda utseenden.

Först ut är våriris ’Harmony’. Foto: Annika

Först ut är våriris ’Harmony’. Foto: Annika Christensen

Löklasagne i två lager

Vår odlarvän Annika Christensen har kombinerat en löklasagne i två lager.

Våriris ’Harmony’ är först ut. Sorten har klarblå blommor med vita och gula märken. Den är torktålig och passar därför utmärkt i en balkonglåda där det inte finns så mycket utrymme. En mindre mängd jord torkar nämligen ut snabbare än större jordmassor. Ställer du fram balkonglådan i ett lite varmare växthus tidigt på våren kan den börja blomma redan innan snön har smält.

Redan innan ’Harmony’ har blommat över syns de strimmiga bladen på näckrostulpan ’Heart’s Delight’. Blommorna som följer är långsmala och har en rödrosa färg. Tulpanen är otroligt charmig då den öppnar sig vid soligt väder och stänger sig framåt kvällen.

Tänk på att sätta näckrostulpanen i botten på din balkonglåda och irisen överst när du planterar. När näckrostulpanen har blommat över går det fint att plantera ut både iris och tulpan i din trädgård.

När 'Harmony' har blommat över tar näckrostulpan ’Hearts Delight’ vid. Foto: Annika Christensen

När ’Harmony’ har blommat över tar näckrostulpan ’Heart’s Delight’ vid. Foto: Annika Christensen

Läs också:

Allt om att odla tulpaner i kruka

Gör ett eget rådjursskydd för tulpaner odlade i kruka

Video: Plantera vårblommor i kruka i tre lager

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.