en blogg från Nelson Garden
Höstlök
blueprint_och_purple_rain
Publicerat: 2016-09-29

2 tips på vårblommande lökar

Har du svårt att välja vårblommande lökar till dina rabatter och krukor? Då är det en god idé att prova färdigkomponerade mixar av lök. Det är enkelt och blir fantastiskt fint både i rabatt och kruka. Kolla exempelvis in lökmixarna Purple Rain eller Blueprint ur serien Lovely Match. 

Förbered dig redan nu för en vacker vårblomning där hemma i rabatten eller i krukan på altanen. Det är nämligen hög tid nu att sätta de vårblommande höstlökarna i marken.

Tips 1: Purple Rain – en smakfull kombination av tulpaner

Vårblommande lökar - tulpanmixen Purple rain från Nelson Garden.

Tulpansorten Shirleys vita blad med små stänk av lila passar perfekt tillsammans med den hellila tulpanen Negrita. Foto: Annika Christensen

För ett år sedan lät vi odlingsentusiasten Annika Christensen testa våra färdiga mixar av vårblommande lök ur serien Lovely Match. En av kombinationerna som Annika testade var Purple Rain. Med sina fina vita och lila tulpaner blev lökmixen en riktig favorit. Det lyste verkligen hemma hos Annika i våras när lökarna blommade.

– Purple Rain är en spännandet tulpanmix eftersom den vita tulpanen Shirley ser annorlunda ut varje gång den blommar. Den överraskar, vilket jag tycker om! säger Annika Christensen.

Den vita tulpanen med sina ljust lila kanter får i mixen Purple Rain sällskap av den djupt lila tulpanen Negrita. En smakfull kombination.

– Generellt varierar tulpanblommans färg beroende på vilket stadie den befinner sig i. Har den precis blommat eller är den på väg mot slutet av blomningstiden? Även ljuset påverkar färgen väldigt mycket och blommornas toner kan variera från vecka till vecka.

Tips 2: Pärlhyacinter i kruka eller under en vinbärsbuske

Vårblommande lökar. Här en mix av pärlhyacinter som heter Blue print och kommer från Nelson Garden.

Annikas tips: Blueprint fungerar lika bra som marktäckare under en bärbuske som i en kruka i uterummet. Foto: Annika Christensen

En annan mix som blev en av Annikas favoriter är Blueprint. Kombinationen med pärlhyacinter har en fantastisk färgskala som sträcker sig från rent vitt, över blått och mot mörkt violett. Den här blandningen ger hela trädgården ytterligare en dimension.

– Blueprint är rolig att plantera. Jag hade en väldigt fin kruka som jag ställde i uterummet när de blåa och vita blommorna började titta upp. Blueprint fungerar även bra som marktäckare under buskar där pärlhyacinterna lyser upp. De vissna lökarna göms i bladverket när buskarna slagit ut. Jag satte flera lökar under mina vinbärsbuskar och det blev otroligt fint i våras, säger Annika Christensen.

Läs mer om vårblommande lökar:

Höstlök på tre enkla vis

5 tips för dig som älskar tulpaner

Kombinera tulpaner med fantastiskt resultat

9 färgkombinationer i rabatten

Video: Kombinera höstlökar och perenner

 

#growherechallenge

introbild

Anta odlingsutmaningen!

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.