Odla vårlök på friland
Gemensamt för våra olika blomsterlökar och -knökar är att de bjuder på enastående blomsterprakt! I rabatten gör de sig fint tillsammans med frodiga perenner. Här får du tips om hur du odlar vårlök på friland.
Det är svårt att tala om våra blomsterlökar som en grupp eftersom de skiljer sig så mycket åt. De är dock alla relativt lättodlade och bjuder på vacker – och ofta lång – blomning. De där stora, frodiga buketterna som fångar allas blickar brukar nästan alltid innehålla åtminstone en sorts dahlia eller lilja.
Vilka sorter trivs på friland?
Liljor går bra att odla i rabatt. För att de ska trivas ska jorden vara lucker och blommorna vill gärna stå i sol. Allra bäst är om plantans fot får lite skugga av grannväxterna medan liljeblomman får stå i fullt solsken. Gladioler och dahlior är också fina i rabatten där de vill stå i soligt läge. Dahlior kan också trivas fint i halvskugga. Oftast kommer då blommorna lite senare och blir lite färre, men de brukar också hålla lite längre när de inte utsätts för skarp sol.
Rosenstav och trädgårdsiris hör till de sorter som kan odlas som perenner. De behöver dock visst skydd för att överleva vintern. Odla dem gärna på en skyddad växtplats och täck dem med exempelvis löv under de kalla månaderna.
Begonia passar bra i rabatt och särskilt i framkant eftersom de inte växer sig så höga. De trivs i fuktigt väder men vill gärna ha det varmt. En fördel med att ha dem på friland är att jorden brukar hålla kvar fukten lite bättre än i kruka, vilket passar begonian som inte vill torka ut.
Medan gladioler och liljor bara blommar en gång så fortsätter dahlior och begonior att blomma ända till frosten. Plocka bort vissna blommor allt eftersom eller ännu hellre – plocka vackra buketter. Det gör att dina plantor blommar desto mer!
Sätta direkt utomhus?
De flesta blomsterlökar och -knölar behöver förodlas inomhus för att hinna blomma. Omkring mars–april brukar vara lagom att börja, lite beroende på var du bor i landet. Dahlior kan planteras direkt utomhus i maj men förodlas för tidigare blomning. Ha lite is i magen innan du planterar ut dem, de är känsliga för frost.
Vattna och ge näring
Eftersom dina lök- och knölväxter växer snabbt och bjuder på en generös blomning så är tillräckligt med vatten och näring en förutsättning för att de ska hålla sig frodiga. Har du en trädgård så se till att ta vara på regnvattnet genom att samla upp det i tunnor från stuprännorna.
Kanske är du också intresserad av:
Odla vårlök och blomsterknöl i kruka
8 lättodlade sommarblommor att direktså