en blogg från Nelson Garden
Blommor
dahlia i buketten
Publicerat: 2017-04-07

Odla buketter av dahlia

Buketter av dahlia är något alldeles särskilt. Men är det inte synd att plocka av dem? Inte så värst. När du plockar av dahlian bildar den nämligen snart nya knoppar. Ta del av våra tips på dahlia att odla för underbara buketter i sommar.

När du planerar för trädgårdssäsongen är det ingen dum idé att välja att odla blommor som gynnas av att plockas. Sådana blommor bildar nämligen nya blommor under flera veckors tid på sommaren. På så vis kan du njuta av dem både i rabatter och i buketter. Dahlian är ett bra exempel på en sådan blomma.

Dahlian är dessutom enkel att lyckas med. Det är bara att sätta ner dahliaknölar i jorden på våren så snart nätterna är frostfria. Har du inga rabatter men vill ha vackra dahlior i krukor på uteplatsen hittar du tips här.

Dahlian i både rabatt och bukett

Lika älskad som dahlian är i trädgården och på terrassen, lika vacker är den när den får spela huvudnumret i en färgsprakande vacker sommarbukett. Ett extra plus när det kommer till just dahlian är att det finns så otroligt många färger, former och höjder att välja mellan. Det enda man kan vara säker är att det finns sorter som passar alla smaker.

Kaktusdahliorna till exempel, är otroligt häftiga med sina spetsiga, hoprullade blad. Dekorativdahlian kan sätta färg på vilken kruka eller rabatt som helst. Eller varför inte testa pompondahlian med sina täta, klotrunda blommor.

Kombinera gärna dahlior i bukett tillsammans med andra vackra blommor och blad du har i din trädgård. Se exempel i bilderna överst i inlägget och i bilderna vi presenterar nedan.

Buketter av dahlia är något alldeles särskilt. Kombinera gärna med andra blommor du har i din trädgård.

Fantastiska buketter med dahlior. Till vänster har vi valt fina ljusrosa Kaktusdahlior av sorten ’Miss Sophie’ och kombinerat dem med andra blommor i blått och mörkt rosa. Det ger en romantisk och vacker bukett. Till höger på bilden hittar vi dahliorna ’Sunexpplosion’ och ’Kenemmerland’ med härligt solvarma färger. De skapar en fin kontrast till blommor i blåa och svala toner. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden

Dahlian underbar som snittblomma

Dahlior är inte bara fina i stora, pampiga och somriga buketter. Med sina praktfulla blommor är den också väldigt vackra som ensam snittblomma eller i liten grupp av tre eller fyra, exempelvis i en smal, lite högre vas.

Odla buketter av dahlia. Här vackra dahlior som snittblommor i fina glasflaskor.

Har du några fina, lite högre färgade men transparenta vaser eller flaskor där hemma så fyll dem med vatten och sätta ner en eller några dahliablommor i varje vas eller flaska och ställ dem i grupp i ett fint fönster. Sorterna som står i de här flaskorna heter ’My Love’ (den vita) och ’Chat Noir’ (den mörkt röda) Foto: Annika Christensen för Nelson Garden.

När du sätter dahliablommorna i en vas med vatten, byt gärna vatten ganska ofta och klipp av en liten bit av stjälkarna nedtill då och då. Det förlänger dahlians blomningstid så att du kan njuta av dina buketter riktigt länge.

Har du fina bilder på hur du använt dina dahlior i kruka eller som ensam snittblomma? Dela gärna med dig av dina bästa tips och bilder, antingen på vår Facebook-sida eller på vår Instagram med hashtagen #nelsongarden . 

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.