en blogg från Nelson Garden
Odla i kruka
Dahlia i kruka. Foto: Lovisa Back
Publicerat: 2018-03-06

Odla vårlök och blomsterknöl i kruka

Sagolikt blommande och näst intill självgående. Med blomsterlök är det enkelt att skapa en blommande oas. Odla dem i krukor och du kan njuta av blommans olika stadier där du vill.

I trädgårdsbutiken hittar du dem oftast som blomsterlök, blomsterknöl eller vårlök. Detta är delvis att förenkla och ibland är det faktiskt mer korrekt att kalla dem jordstammar eller uppsvällda rötter. Trots sina olikheter så har de dock en hel del gemensamt. De är till exempel fantastiska att odla i kruka!

Dahlior är en av våra mest älskade blommor. De kommer i flera olika höjder, färger och former. De högsta kan behöva stöd, i synnerhet om de även sätter stora blommor. Foto: Marianne Johansson

Dahlior är en av våra mest älskade blommor. De kommer i flera olika höjder, färger och former. De högsta kan behöva stöd, i synnerhet om de även sätter stora blommor. Foto: Marianne Johansson

Vilken kruka och vad fyller jag den med?

Välj en djup och rymlig kruka till dina blomsterlökar. Se också till att den har dräneringshål där överskottsvatten kan rinna ut. Bottna din kruka med ett lager lecakulor eller krukskärvor för bättre dränering. Fyll gärna på med ett lager grov sand ovanpå detta.

De vanligaste blomsterlökarna trivs bra i en väldränerad och näringsrik jord. Gladiolus, freesia, ranunkel och begonia vill gärna ha en något mer fuktighetshållande jord. Liljor vill ha en riktigt lucker och väldränerad jord. Vanlig blomjord brukar räcka alldeles utmärkt. Om du vill kan du blanda den med kompost (för näringen) och lite sand (för dräneringen). Läs mer om hur du förbättrar din jord här.

När sätter jag vårlök i kruka?

I princip kan alla blomsterlökar planteras direkt utomhus när risken för frost är över. De kommer då igång senare och blommar först i slutet av sommaren. Bor du långt upp i norr är det inte säkert att de hinner blomma alls – men det finns en enkel lösning.

För att få tidigare blomning kan du förodla dina knölar inomhus. 6–8 veckor innan du räknar med att kunna plantera ut dem brukar vara lagom. Olika sorters oxalis brukar räcka med att sätta 4–6 veckor innan utplantering. Även uppvuxna plantor planteras ut när risken för frost är över.

Odla gärna fresta i kruka så att du får chansen att känna den underbara doften.

Odla gärna fresta i kruka så att du får chansen att känna den underbara doften.

Hur sätter jag blomsterlök?

Har du utrymme så kan du förodla dina blomsterlökar direkt i den kruka de ska stå i under sommaren. Om du inte har plats så går det utmärkt att sätta dem i en mindre kruka.

Vissa blomsterlökar ska sättas djupt i jorden medan andra ska placeras strax under jordytan. De bör inte planteras precis intill krukans kant utan ska ha lite utrymme år sidorna. I en kruka kan du oftast sätta blomsterlök lite tätare än på friland, men de ska inte nudda vid varandra. Ju större lök, desto mer utrymme mellan varje.

För att underlätta etableringen kan vissa knölar och rötter ställas i vatten några timmar innan plantering. Följ råden på förpackningen om du är osäker på vad som gäller för just din sort.

Var ska jag ställa mina krukor?

Dahlior trivs i sol till halvskugga, liksom anemoner, iris och gladioler. Liljorna vill helst stå i halvskugga. Här kan du med fördel samplantera dina liljor med lågväxande plantor, alternativt kombinera dem med yvigare plantor i krukorna bredvid. Då kan liljans fot få skugga samtidigt som blommorna når solen. Afrikas blå lilja vill stå varmt, soligt och skyddad från vind. En solig altan är utmärkt! Även freesia, ranunkel och begonia vill stå varmt och skyddat från vind. Femöring och oxalis tål däremot lätt skugga.

Dahlian fortsätter att blomma ända till frosten medan gladioler blommar en gång. Foto tv: Ulf Fransson Foto th: Anna Lindeqvist

Dahlian fortsätter att blomma ända till frosten medan gladioler blommar en gång. Foto tv: Ulf Fransson Foto th: Anna Lindeqvist

Hur sköter jag mina krukodlade blomsterlökar?

Ingen av sorterna vill stå för blött men se till att vattna regelbundet så att de inte torkar ut. Plantor från blomsterlök kan växa sig stora mycket fort. Föreställ dig en dahlia som blir över en meter hög och full av blommor på bara några månader! De behöver ordentligt med näring redan från början för att orka växa och blomma.

Dahlia och begonia fortsätter att blomma fram tills hösten. Plocka rikligt med buketter och ta bort vissna blommor för att få ännu rikligare blomning. Även på andra sorter är det bra att plocka bort blommor allt eftersom de blommar över, då kan plantan kan lägga sin energi på de nyare blommorna.

Övervintra blomsterlök

De flesta blomsterlökar är inte vinterhärdiga, däremot går knölarna oftast att spara inomhus över vintern. Du kan då välja om du vill övervintra dina blomsterlökar i krukan eller ta upp dem. Här kan du läsa om när det är dags att ta in dem för säsongen.

Som krukväxt inomhus

Femöring och några av de olika sorterna oxalis odlas ofta som krukväxter och kan därmed stå på fönsterbrädan under vinterhalvåret. Har du möjlighet är det bra att låta dem flytta ut under sommaren. Det brukar de må bra av!

Rosettoxalis 'Iron Cross' blommar med näpna, korallrosa blommor men har framförallt vackert tvåfärgade blad.

Rosettoxalis ’Iron Cross’ blommar med näpna, korallrosa blommor men har framförallt vackert tvåfärgade blad.

Mer om blomsterlök:

Odla buketter av dahlia

 

#growherechallenge

introbild

Anta odlingsutmaningen!

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.