en blogg från Nelson Garden
Blommor
Publicerat: 2021-01-14

Blommor att så tidigt

Vissa blomsterfrö ska ner i jorden redan nu för att hinna blomma! Kanske har du redan petat ner några frön i jorden som har lång utvecklingstid? Om inte så tipsar vi här om några sorter som du kan så redan nu, andra bör du vänta någon månad till med. 

Vilka blommor kan man så redan nu?

Många sorter kan du vänta någon månad till med att så, andra bör du inte vänta en dag till med. Några sorter som du kan så redan nu är pelargon, heliotrop, begonia och viol. Det man inte får glömma bort när man sår såhär pass tidigt är växtbelysning. Det är viktigt att plantorna får tillräckligt med ljus så de inte blir rangliga och svaga. Läs mer om växtbelysning i belysningsskolan.

Vill du ha ljuvlig lavendel i din trädgård i sommar så är det dags att sätta fart. Fröna behöver nämligen gå igenom en köldperiod innan de gror, vilket innebär att det inte är växtbelysning och värmematta som kommer att hjälpa dig att lyckas. Istället kan du så lavendel i små krukor och ställa ut dina sådder i kylan under början av året. Det är viktigt att det håller sig kallt under åtminstone en månad eller två.

Penséernas pyttesmå fröer behöver sås i tid om du vill ha blommor tidigt i vår.

Glömde du borta att så penséer i somras så har du en ny chans nu. Förhoppningsvis börjar de blomma redan tidigt på våren och blommar hela sommaren. Penséer är även en utmärkt höstblomma som tål en hel del frost. 

Många av våra sommarblommor är ljusgroende. Foto: Anna Lindeqvist

Jätteverbena är också en blomma som har lång utvecklingstid. Om fröna inte gror kan de behöva en köldperiod. Vad du kan göra då är att ställa in dem i kylskåpet i några veckor. Jätteverbena blommar från juli till långt in på hösten och är en utmärkt blomma att ha i bakgrunden av en plantering. 

Bland våra klättrande blommor så behöver klockranka sås tidigt. Det är främst för blommornas skull som fröna bör sås i tid. Var beredd på att ge dina klockrankor någonting att klättra på när de börjar sticka iväg. 

Läs också:

Odla penséer

Odla pelargoner

Växtbelysning – allt du behöver veta

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.