en blogg från Nelson Garden
Blommor
Penséer i vårsolen. Foto: Lovisa Back
Publicerat: 2021-08-03

Odla penséer

Lättodlad, köldtålig och långlivad – penséer har det mesta du kan kräva av en blomma! Här berättar vår odlarvän tillika floristen Terese om hur du bäst lyckas med dina penséer – och hur du kan ta tillvara på blommorna.

En av de allra vackraste blommor jag vet är penséer! De är både lättodlade och användbara. Penséer är tåliga och tacksamma att odla. Sköter du penséen rätt, kan den blomma rikligt hela säsongen. Förutom att du kan plocka dem till buketter, kan du pressa blommorna och gör vackra tavlor eller vykort. Eller så kan du äta dem! Dekorera sallader, bakverk, tårtor och kakor med färgstarka penséer.

Jag odlar dem överallt. I krukor, lådor, som kantväxt i trädgårdslanden och i rabatter. De finns ju i så oändligt många vackra färger. Och med stora eller små blommor. Det är en blomma som jag aldrig kan se mig mätt på.

Ett tunt lager Vermiculite hjälper till att bevara fukten.

Så penséer

Om du vill ha en tidig blomning är det bra att så dem året innan. Så gärna redan i juli-augusti, för att hinna driva upp en liten planta innan vintern. Plantan kan övervintras utomhus i många delar av landet. Täck dem med lite granris över vintern för att skydda mot väder och kyla. Bor du längre norrut är det bäst att ställa in plantorna i ett mer skyddat ställe, såsom ett svalt förråd eller i ett hyfsat frostfritt växthus.

Du kan också så dina penséer på vintern. Detta Jag brukar så mina penséer så snart julen är bortstädad.

Förså penséer inomhus

 1. Fyll ett tråg eller kruka med vanlig planteringsjord. 
 2. Strö fröerna över jordytan. De ska inte täckas med jord, men om du vill kan du täcka med ett tunt lager Vermiculite.
 3. Vattna försiktigt – gärna med en sprayflaska – och lägg på ett genomskinligt lock, exempelvis en isärklippt plastpåse. Glöm inte att göra små hål för ventilation.
 4. Ställer krukan i ett fönster, gärna med en värmematta eller ovanför ett element, då gror fröerna snabbare. 
 5. När fröerna grott, kan du med fördel ställa dem lite svalare men fortfarande ljust. Välj ditt ljusaste fönster eller använd växtbelysning.

Så penséer utomhus

Jag sår även penséer ute i backar och krukor från och med februari – mars. Då täcker jag sådden med fiberduk och lägger ett större plastlock över. Plantorna skolar jag om när de är lagom stora, minst tre hjärtblad, men gärna större. Anledningen till att jag väntar längre, är för att de är så pluttiga att pyssla med annars. Jag planterar alltid en planta i vardera kruka.

Under hela sommaren sår jag penséer utomhus i krukor. De är ju så vackra och jag tycker att det är en blomma som man kan ha från tidig vår till sen höst. Förutom att vara lättskött, är den frosttålig, vilket gör den lämplig både tidig vår och höst.

Penséer fans i många olika färger – ofta är det flera färger i en och samma blomma! Foto: Lovisa Back

Skötsel

Plantera dem i fin välgödslad jord och plocka bort vissna blommor allt eftersom. Ytterligare ett tips är att inte bara knipsa bort blomman, utan även stjälken som den vissna blomman sitter på, det är viktigt. Om stjälkarna får sitta kvar producerar plantorna färre blommor. 

Ta hand om dina penséer

Jag tycker inte om när penséer behandlas som en slit-och-släng blomma på våren. Många slänger bort dem när de vill byta ut till sommarplantor. Jag kan förstå att en vill plantera nytt ­– det vill jag också – men undvik att slänga dina penséer. Penséer är 2-åriga och vill du använda krukan till någonting annat kan du plantera ner penséerna någon annanstans. Det finns nästan alltid plats för en pensé i en rabatt eller som kantväxt. Om du inte har plats kan du ge bort dem till någon med trädgård.

Höstplantering!

Om jag då har kvar penséer i krukor och balkonglådor på hösten, tar jag ur hela jordklumpen ur krukan och planterar dem i en tom pallkrage eller där det finns plats i rabatten. Lite senare, närmare vintern, lägger jag på några granriskvistar som vinterskydd. Detta skyddar också mot hungriga harar och rådjur. På våren gräver jag upp plantorna och sätter dem i krukor igen med ny, fräsch jord. Ibland planterar jag dem som kantväxt i rabatter. Då har jag glädje av dem två år i rad. Och de blommar dessutom extra tidigt år två!

Terese pressar penséer och gör färgglada konstverk. Foto: Terese Sideryd

Pressa penseéer

Du kan bevara penséer genom att pressa blommorna. De blir otroligt vackra och du kan njuta av dem även under vinterhalvåret.

Jag plockar penséer under sommaren för att pressa. Det innebär helt enkelt att jag placerar blommorna mellan två plana ytor med ett rejält tryck, och låter dem ligga under tryck i minst 1–2 månader. Gamla telefonkataloger är perfekt och har bra tyngd att lägga blommorna mellan. Om du vill börja att pressa blommor, och inte har gamla telefonkatalogen sparade, kan du använda flera böcker eller någonting annat tungt. Om du väljer böcker som du inte är så rädd om, kan du lägga blommorna direkt mellan bokens blad. Är du händig kan du tillverka en blomsterpress. Det finns också färdiga blomsterpressar att köpa.

De pressade blommorna kan du göra massor av roliga saker med! Tavlor, kort – bara fantasin som sätter stopp! Penséerna håller färgen mycket bra även som pressade.

Mina odlingstips

 • Odla penséer hela säsongen.
 • Så penséer många gånger under året. 
 • Släng inte dina penséer – de är 2 åriga.
 • Glöm inte att spara egna fröer!

Mina skapartips

 • Pressa blommor och njut av dem under vinterhalvåret.
 • Plocka buketter i mängder.

Lycka till! ?
Text av Terese Sideryd
Trädgårdsutbildad, leg florist
Blomster-Viken Odlingsnyfiken
Småskaligblomster, grönsaksodling
Dyltabruk, Örebro

Se mer från Therese på @blomsterviken

Nyfiken på att så penséer? Hitta din favorit här!

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.