en blogg från Nelson Garden
Blommor
Publicerat: 2018-10-23

Älskade amaryllis

Amaryllisen är en av få blommor som blommar när mörkret och kylan är som mest intensiv. Boken Amaryllis – Älskad Vinterblomma! är Susanna Roséns hyllning till vinterns drottning. Det är dock en kravlös blomma – att driva sin egen amaryllis är så enkelt att alla kan lyckas!

Amaryllis – Älskade vinterblomma Av Susanna Rosén

Amaryllis – Älskad vinterblomma Av Susanna Rosén

– Amaryllis är en växt som de flesta av oss har en relation till men få vet så mycket om, berättar författaren tillika odlarvännen Susanna Rosén. Därför vill jag berätta mer om amaryllisen, dess ursprung och att man faktiskt ska se den mer som en vinterblomma än en julblomma.

I boken Amaryllis – Älskad vinterblomma! delar Susanna Rosén med sig av både kunskap om och kärlek till blomman. I boken visar hon oss också bredden av amaryllis. Från de dramatiskt storblommiga primadonnorna till de lite mindre, diskreta men ack så eleganta amaryllisarna. De senaste åren har allt fler sorter dykt upp, sorter som är värda att låta blomma ända till våren. Allt ifrån gräddgula till piggt grönspräckliga, knalligt rosa och i det vitaste vitt – det finns en amaryllis för varje hem.

– Själv blir jag jätteglad varje gång någon av mina sparade amaryllisar blommar vid ”fel” tid på fönsterbrädan eller i trädgården. Den amaryllis som jag har flest plantor av och vårdar ömmast är äkta makar som är ättlingar till den lök som färdades från Stockholm till Aluokta utanför Gällivare under första delen av 1900-talet. Just den amaryllisen fick ett eget kapitel i boken!

En långlivad lök

Susanna Rosén har grävt djup i historiearkivet. Fram till mitten av 1960-talet var amaryllis en vinterblomma som väntades blomma på vårkanten. Resten av året sköttes den som vilken krukväxt som helst. Det var inte tal om att slänga en amaryllislök efter att den hade blommat färdigt. Först i en bok från slutet av 60-talet omnämns amaryllisen som julblomma. Då började blomsterhandlare importera amaryllislök från Sydafrika, där drivningen kunde påbörjas tidigare och så också blomningen.

Även om din amaryllis inte hinner blomma till jul, kan den vara en fin dekoration. Foto: Peter Karlsson

Även om din amaryllis inte hinner blomma till jul, kan den vara en fin dekoration. Foto: Peter Karlsson

Att driva egen amaryllis

Vill du börja driva en egen amaryllis är det på hösten du ska hålla utkik i butiken. Då är det nämligen dags att påbörja drivningen, att få löken att blomma.

Hur lång tid det tar innan din lök blommar beror på vilken sort du väljer, men också hur varmt löken står. I ett varmt rum växer amaryllisen upp betydligt snabbare, men riskerar också att bli lite klen. De småblommiga tenderar att vara lite snabbare medan de större blommorna kräver lite längre tid att driva fram.

– Många småblommiga sorter är aningen snabbare att driva än de storblommiga. Man kan räkna med att det ibland bara kan ta 4–5 veckor (jmf. 6–8 veckor, red.anm.), men tiden beror naturligtvis också på hur varmt de står, förklarar Susanna i boken.

De storblommiga bör du således börja vecka till liv redan i oktober medan du kan vänta till november med de småblommiga, om du vill ha blommor till jul. Om du vill, alltså. För visst är amaryllisen minst lika vacker då den blommar till advent, i januari, februari eller till och med i april.

Här kan du läsa om hur du driver din egen amaryllis, steg för steg.

Amaryllis finns i flera färger, mönster och storlekar. Foto: Peter Karlsson

Amaryllis finns i flera färger, mönster och storlekar. Foto: Peter Karlsson

En amaryllis för varje smak

I boken delar Susanna Rosén upp amaryllis i tre grupper; de storblommiga, de småblommiga och de dubbelblommade. Kanske är det den dramatiskt, stora amaryllisen som har uppmärksammats på senare år, men Susanna vill slå ett slag för de småblommiga.

– De ger helt enkelt ett nättare intryck och är lättare att placera och använda i blomsterdekorationer tillsammans med olika snittblommor som tulpaner och andra vårblommor, skriver Susanna.

Storblommiga sorter med enkla blommor

I boken kategoriserar Susanna Rosén alla amaryllis med blommor på 16 cm i diameter eller större som storblommiga.

’Magical Touch’ är en elegant amaryllis i sammetsskimrande, röda nyanser. Den är dessutom särskilt hållbar och blommar fint länge.

’Benfica’ är en favorit hos många odlarvänner. De djupt röda, nästan purpurfärgade, blommorna ger ett exklusivt utryck. Dessutom blommar den rikligt – 5-6 blommor på varje stängel.

Amaryllis 'Spartacus' har stora, dekorativa blommor fyllda av rödrosa nyanser mot ljusare botten. De stora lökarna ger inte sällan 3 eller 4 stjälkar med flera stora blommor per stjälk.

Amaryllis ’Spartacus’ har stora, dekorativa blommor fyllda av rödrosa nyanser mot ljusare botten. De stora lökarna ger inte sällan 3 eller 4 stjälkar med flera stora blommor per stjälk.

’Spartacus’ är magnifik i sina kontraster med ett rödrosa mönster mot en vit botten.

’Christmas Gift’ har snövita blommor med limegrön mitt. Blombladen har en krusig volang runt kanterna.

’Carmen’ har djupt röda blommor och finns som s.k. jumbolök, vilket innebär en extra stor lök som blommar med minst tre – ofta fyra – stänglar.

Amaryllis med lite mindre blommor är lite nättare, men likväl otroligt vackra. Foto: Annika Christensen

Amaryllis med lite mindre blommor är lite nättare, men likväl otroligt vackra. Foto: Annika Christensen

Sorter med enkla, lite mindre blommor

De mindre blommorna har länge fått stå tillbaka för de större, men vi blir allt fler som upptäcker förtjusningen i det lilla. Med det sagt – även de mindre amaryllisblommorna håller en storlek få sorter når upp till.

’Rapido’ är så nära en klassiskt julröd amaryllis du kan komma. De enkla trumpetformade blommorna har något spetsiga blomblad, vilket gör att den får ett nästan liljeliknande utseende. Blommorna är drygt 10 centimeter i diameter, men tar igen storleken med en rik blomning, två eller tre stänglar och minst fyra klockor på varje stängel.

'Elvas' har dubbla blommor, någonting som syns extra väl tack vare den körsbärsröda kanten. Foto: Peter Karlsson

’Elvas’ har dubbla blommor, någonting som syns extra väl tack vare den körsbärsröda kanten. Foto: Peter Karlsson

Sorter med dubbla blommor

’Elvas’ är försiktig och spektakulär på samma gång. De dubbla blommorna utgörs av något spetsiga blomblad i renaste vitt med försiktiga inslag av körsbärsröda flammor.

’Alfresco’ är vit, fluffig och alldeles, alldeles underbar. Som jumbolök blommar sorten på minst tre stänglar, oftast fyra, med 5-8 klockor per stängel. Dessutom doftar den svagt!

’Sunshine Nymph’ är korallröd på vit botten. En exotisk färgsexplosion som kan vara välbehövd under vintern.

Läs mer:

Enkelt att lyckas med egen amaryllislök

Gör egna amaryllisstöd

Gör en julgrupp med amaryllis

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.