en blogg från Nelson Garden
Trender
trädgårdstrend-2017
Publicerat: 2016-10-20

Trädgårdstrender 2017 – Gröna Labbet

Innovationer som kopplar ihop teknik och natur samt ger oss nya verktyg både i trädgården och livet i stort. Om detta handlar Gröna labbet – en av de tre trädgårdstrender som spås få stort inflytande under 2017.

Varje år presenteras årets trädgårdstrender av Elmia Garden och Blomsterfrämjandet. Trenderna ger en bild av det som kan komma att prägla det kommande årets trädgårdar och odling över lag.

En av kommande Trädgårdstrender 2017 är Gröna Labbet där innovationer kopplar samman natur och teknik och gör odlingen både modern och futuristisk. Hur odlar och lever vi i framtiden och vilka innovationer kan vi använda oss av i vår egen trädgård?

Trenden spår att vi odlare kommer att experimentera mer med växter som bas. Det ges plats för oväntade kombinationer i färg och form tillsammans med galna buketter och nya innovativa val av planteringskärl. I ett växtlabb är allt möjligt!

gröna-trender-2017

Foto: Minna Mercke Schmidt för Elmia Garden och Blomsterfrämjandet. I trenden Gröna Labbet kommer odlarna att våga experimentera mera under 2017, material, kombinationer och olika höjd och kärl.

I trenden Gröna Labbet prioriterar vi funktion före utseende och tittar mer på vilka blommor, grönsaker och växter som drar till sig exempelvis pollinerare och innehåller näring och vitaminer snarare än vilka som ser fina ut i rabatten och krukan. Gärna både funktion och utseende såklart!

Andra tecken i tiden är att fler förskolor börjar prioritera odling före en allt mer digitaliserad vardag för barnen. Trädgårdsbloggaren och journalisten Sara Bäckmo är en av dem som är med och driver en köksträdgård på sina barns skola utanför Växjö. Samma trend ser vi i små odlingskooperativ som växer fram i städer där man inom en bostadsrättsförening eller ett område samlas och odlar tillsammans oavsett ålder.

Nya innovativa produkter

Det är inte bara sättet att tänka innovativt kring hur vi odlar som är i fokus i den här trenden utan också produkter som skapar helt nya möjligheter. Som hydroponi, ett tämligen nytt sätt att odla sallat och kryddor med hjälp av vatten och näring men utan att använda jord. Eller en solcellsdriven fuktmätare som helt enkelt talar om när din växt behöver vatten.

I Gröna Labbet odlar vi själva eller väljer gärna svenskodlade växter.

trädgårdstrender-2017

Foto: Minna Mercke Schmidt för Elmia Garden och Blomsterfrämjandet. Till höger ser vi en petunia som heter ”Night sky” och som ser ut som en natthimmel fylld med stjärnor.

I trädgårdstrenden Gröna Labbet har Elmia Garden tagit ut sex färger som vi kommer att se extra mycket av: två gröna och två gråa nyanser får sällskap av en vinröd och en fin blå kulör.

grona_labbet_farger

Enligt Elmia Garden och Blomsterfrämjandet är det bland annat följande blommor som får plats i trenden Gröna Labbet: lobeliapetuniaträdgårdsverbenapelargon, penningblad, dahlia, småpetunia,
hängpelargon 
och monstera.

Elmia Garden och Blomterfrämjandet har också presenterat två andra trender, Grön i trädgården och Vego Garden.

Läs mer om de trenderna här:

Grön i trädgården

Vego Garden

Kommer du ihåg trenderna för 2016? Här kommer en liten påminnelse, blev det som trenderna förutspådde? Kolla här!

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.