en blogg från Nelson Garden
Trender
vego-garden
Publicerat: 2016-10-20

Trädgårdstrender 2017 – Vego Garden

Att det är populärt att odla ätbart är sannerligen ingen nyhet och trenden kommer att ta fart med extra styrka under 2017, spår Elmia Garden som tillsammans med Blomsterfrämjandet presenterat 2017 års trädgårdstrender. Vego Garden är en av tre trender. 

Vi blir mer och mer medvetna om vad vi äter och som ett steg i det har många börjat odla själva, i hela skalan, från köksträdgården till den ensamma basilikan på fönsterbrädan i lägenheten. Kopplingen mellan vad vi äter och vad vi själva odlar är starkare än på länge och kraven på maten vi betalar för i butik har nog aldrig varit högre.

Vi vill odla mer själva

Tomat, chili och kryddor i olika former är och förblir väldigt populärt bland oss svenskar och intresset för näringsrik mat med bra ursprung får oss att göra buljong på egenodlade grönsaker och rotfrukter, korv, te på egna örter och mycket annat.

Som ett led i den medvetna trenden ökar kraven på matvarubutikerna att plocka in ekologiska varor. Kökskatalogerna svämmar över av smarta gröna lösningar för hemmet.

ätbar-odling

2017 kommer det att vara riktigt trendigt att odla blommor tillsammans med kryddor och grönsaker. Bygg gärna på höjden med hjälp av amplar, trappor och hyllor för att skapa mer odling på liten yta. Foto: Minna Mercke Schmid för Elmia Garden och Blomsterfrämjandet.

ätbara-blommor

Tagetes och pelargon är två färgstarka skönheter som passar fint ihop med odling av det ätbara. Foto: Minna Mercke Schmidt för Elmia Garden och Blomsterfrämjandet.

Blommor tillsammans med grönsaker och kryddor

Ätbara blommor tar en allt större plats i våra hem. Blommorna passar inte bara bra att odla tillsammans med våra kryddor och grönsker, de är ju dessutom ätbara och kan förgylla våra sallader och desserter. Tagetes, lavendel och pelargon kommer även 2017 att vara populärt att odla tillsammans med grönsakerna på balkongen eller i trädgården.

Insekterna ska räddas

En annan tydlig trädgårdstrend inom Vego Garden är att vi blir allt mer medvetna om att humlor, bin och andra insekter faktiskt hjälper naturen att överleva. Utan våra fantastiska pollinerare skulle många av våra blommor, växter och träd inte kunna föröka sig och leva vidare. Genom att skapa varierade trädgårdar hjälper vi både insekterna och växterna i naturen på traven. Många hobbyodlare tar till och med steget och blir även biodlare.

Faller Vego Garden dig i smaken? Vill du satsa på en ätbar trädgård 2017? Skriv upp följande växter på inköpslistan: pelargon, tagetes, tomat, persilja, salvia, lavendel, timjan, kungsmynta, blomstertobak och chili.

I trenden Vego Garden är det framförallt sex kulörer som kommer att få framträdande utrymme: Två gröna nyanser, rosa, lila, orange och en gråbrun jordig ton.

vego_garden_farger

Elmia Garden och Blomsterfrämjandet presenterade även två andra trädgårdstrender under mässan i Jönköping; Gröna Labbet och Grön i trädgården.

Läs mer om trädgårdstrenderna här:

Gröna Labbet

Grön i trädgården

Kommer du ihåg vilka trender som förutspåddes inför 2016? Här kan du se om trenderna slog in!

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.