en blogg från Nelson Garden
Trender
gron-i-tradgarden-2017
Publicerat: 2016-10-20

Trädgårdstrender 2017 – Grön i trädgården

Under 2017 kommer vi att se ett ökat odlingsintresse över lag och ännu fler odlingsnördar. Grönskan hittar in överallt och berör allt fler. Grön i trädgården är en av trädgårdstrenderna 2017 som presenterats av Elmia Garden och Blomsterfrämjandet. 

År 2017 är odling och trädgård inte längre bara ett fritidsintresse hos en särskild grupp utan en övergripande trend som sprider sig och som dyker upp på alla möjliga platser. Mode- och inredningstrenderna ser tydliga kopplingar till grönska och blommor och på våra kontor tar växtligheten en allt större plats.

trädgårdstrender

Till vänster: en blomlåda med fantastiska sommarblommor. Just här ser vi hur småpetunia och trädgårdsverbena passar bra ihop. Foto: Minna Mercke Schmidt för Elmia Garden och Blomsterfrämjandet.

Många nybörjare kommer att ta steget in i odlandets fantastiska värld. Det generellt ökande intresset gör också att vi får fler ”nördar” som ställer högre krav på jord, verktyg och fröer. Den här gruppen av erfarna odlare kommer också att våga ta ut svängarna lite mer under 2017. De kommer att försöka sig på att odla växter som normalt sett är svårt i vårt svenska klimat.

trädgårdstrender-2017

Odlingsintresset flyttar in överallt och tar sig alla möjliga former. Det är en del av vårt liv.
Foto: Minna Mercke Schmidt för Elmia Garden och Blomsterfrämjandet.

Det lilla odlandet

2017 kommer det enligt trenden Grön i trädgården vara stort fokus på det lilla odlandet i dubbel bemärkelse, både odling på liten yta och för våra barn. Däremot är det storleken som räknas hos våra växter under 2017, menar trenden Grön i trädgården. Fiolfikus och guldpalm är bara några av de lite större växterna som spås få en renässans under det kommande året. Det märks inte minst i många trendiga modebutiker där växterna flyttat in och tar plats. Blommor och växter flyttar också in på allt fler kontor – grönt och växtligt har blivit trendigt överallt.

Ljust, vitt och emaljerat

På balkongen och uteplatsen satsar vi 2017 på ljusa, naturliga material som ask, björk och ek. Gärna vitlaserade ytor som får sällskap av krukor och odlingskärl i terrakotta, zink och stål. Bambu är en utmanare som kommer att bli mer populärt på våra uteplatser under 2017.

Ett annat material som Elmia Garden spås få ett uppsving under 2017 är den emaljerade ytan, oavsett om det rör sig om en kaffekopp, ett serveringsfat eller en fin kruka till balkongen.

För den som verkligen vill följa trenden är det hippie-influenser och 70-talsvibbar som gäller. Espadrillos, tunna mattor på balkongen eller terassen och ett tekök med öppna hyllor för verktyg och kärl.

Sex kulörer har valts ut till trenden Grön i trädgården: två gröna och två blåa kulörer tillsammans med en mjukt rosa kulör och en sandigt brun.

en_gron_tradgard_farger

Vilka växter ska du välja?

Blomsterfrämjandets tolkning ger plats för en grund av gröna fina växter kompletterat med sina egna favoritfärger. Blommor som lobelia, nejlika, småpetunia, ormbunke, nemesia, trädgårdsverbena, ampellilja och hängpelargon representerar trädgårdstrenden Grön i trädgården.

Elmia Garden och Blomsterfrämjandet presenterade även två andra trädgårdstrender under mässan i Jönköping; Gröna Labbet och Vego Garden.

Läs mer om dem här:

Gröna Labbet

Vego Garden

Har du glömt vilka trädgårdstrender som gällde inför 2016? Här kan du se om trenderna slog in!

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.