en blogg från Nelson Garden
Avkoppling
Hanna Wendelbo plockar sommarblommor till sitt blomsterpill. Foto: Katja Ragnstam
Publicerat: 2019-07-23

Glädjespridande blomsterpill med Hanna Wendelbo

Hanna Wendelbo började skapa mandalas av blommor som skön konstrast till jobbkrav och stress. Nu sprider hon kunskapen och glädjen vidare via workshops över hela Sverige.
Text: Thérése Larsson Foto: Katja Ragnstam

Hanna Wendelbo är formgivare med specialkompetens inom mönsterdesign och ligger bakom många blommiga tapeter på våra väggar. Hennes hjärta har alltid slagit lite extra för blommor och grönska och som designer på Sandbergs och Boråstapeter levererade hon blommiga storsäljare på löpande band. Men för fem år sedan började hon må dåligt av energislukande prestationskrav och kände en växande längtan efter att skapa fritt och kravlöst. På vägen hem från jobbet en fin höstdag fick hon en idé och stannade resolut i en skogsbacke. Där strosade hon runt och plockade på sig vackra frökapslar, löv och kompletterade med blommor som hortensia, rosenskära och rudbeckia. Väl hemma plockade hon sönder allt och skapade vackra formationer. När hon var klar slängde hon sin skapelse på komposten.

– Det var så skönt att få kreera utan ramar och att inte behöva leva upp till andras förväntningar. Där och då var det en överlevnadsstrategi. Jag kände mig begränsad på jobbet och behövde hävda mig själv som skapare, säger Hanna Wendelbo.

Hanna använder det som finns tillgängligt för säsongen – från sin trädgård, eller naturen runt omkring. Foto: Katja Ragnstam

Hanna använder det som finns tillgängligt för säsongen – från sin trädgård, eller naturen runt omkring. Foto: Katja Ragnstam

Skön konstrast

I tre månader blev de kreativa stunderna på hemmaplan ett andningshål. Och när hon väl lade ut en bild på sitt blomsterpillande i sociala medier jublade omvärlden. Det är fem år sedan nu.

– Blompillandet var ju min frizon där jag inte var beroende av omvärldens uppskattning. Men jag upplevde att jag hade knäckt en kod och ville visa omvärlden hur fantastiskt det är, säger Hanna.

I dag håller hon populära workshops och berättar att många till en början känner ett motstånd till att ha sönder en vacker blomma.

– Men det släpper snart. Trixet är att våga bryta ner blomman till dess minsta beståndsdelar. Då kan du hitta oväntade färger och former som inte är synliga vid första anblicken, säger Hanna.

– Trixet är att våga bryta ner blomman till dess minsta beståndsdelar. Då kan du hitta oväntade färger och former som inte är synliga vid första anblicken, säger Hanna.

– Trixet är att våga bryta ner blomman till dess minsta beståndsdelar. Då kan du hitta oväntade färger och former som inte är synliga vid första anblicken, säger Hanna. Foto: Katja Ragnstam

Blomma i centrum

Första steget är att lägga ut en blomma i centrum. Sedan fördelar du blomblad och växtdelar symmetriskt runt om. Du jobbar med alla sinnen, inte minst känseln, lukten och synen. ¬

– Koncentrationen måste vara fullständig och på så sätt blir det en mindfullnessövning i sig, förklarar Hanna.

Nästa steg är att lägga en halv form som du speglar med hjälp av en app i mobilen.

– Det är något spännande som händer när man fotar sitt blomsterpill och ser det på sin lilla skärm i mobilen. Då ser du det som du har skapat på ett annat sätt och fylls av ett enormt välbefinnande, säger Hanna.

Utöver att hålla workshops och kreera vackra mandalas på uppdrag av företag och parker som till exempel Norrvikens Trädgårdar designer Hanna i dag tapeter i eget namn i samarbete med Midbec Wallpaper.

Blompillandet är en slags frizon, där du får kreera utan ramar. Foto: Katja Ragnstam

Blompillandet är en slags frizon, där du får kreera utan ramar. Foto: Katja Ragnstam

Bra start

Hon odlar det mesta som hon behöver i sitt skapande själv och tipsar om prästkragar, morotsblast, små penséer, gräslöksbollar, blommande rucola och spenatblom samt mangold som start.

– Jag började med blommor och grönsaker som jag hade nära tillhands. I dag provar jag gärna nya blommor och går just nu och väntar på att tandpetarsiljan ska slå ut. Jag har alltid älskat blommor men nu tittar jag mer på detaljer och upplever dem på ett nytt sätt.

Hennes estetiska sinne påverkar även maten på bordet.

– Vänner brukar skratta när jag plockar fram sallad. Mina sallader har en tendens att se ut som mandalas. Jag älskar att skapa med blommor och missar inte ett tillfälle, säger Hanna.

En mandala av blommor och andra växter kan förevigas på bild – men originalet är kortlivat, vilket är en del av charmen. Foto: Katja Ragnstam

En mandala av blommor och andra växter kan förevigas på bild – men originalet är kortlivat, vilket är en del av charmen. Foto: Katja Ragnstam

Hannas fem favoritblommor för en vacker mandala

  1. Rosenskära, gärna sorten Vega Mixture som ger både vita och rosa blommor att jobba med.
  2. Zinnia, gärna i olika färger. Kronbladen är underbara!
  3. Ringblomman ’Bronzed Beauty’ som är så himla fin med olika färg på blombladens fram- och baksida.
  4. Blåklint, gärna en mixad variant för hela färgskalan från vitt till blått, lila och rosa.
  5. Prästkrage, kan om möjligt vara den perfekta basen för allt blomsterpill.

Mer från Hanna Wendelbo hittar du på hemsidan www.hannawendelbo.com. Förutom att skapa mönster till vackra tapeter och kreera fantasifulla mandalas ligger hon bakom webbkurser där du får hjälp att släppa lös din kreativitet. Du kan också följa Hanna Wendelbo på Instagram som @hannawendelbo.