en blogg från Nelson Garden
Balkong och uteplats
Grannodlingens olika faser på Södermalm
Publicerat: 2017-12-28

Stadsodling – odla på liten yta

Att odla är toppen för stadsmiljön! Det utökar den biologiska mångfalden och bidrar till människans välbefinnande. Att odla på balkong behöver inte svårare än att odla i trädgården. Vi har pratat odlingsfantasten Ulrika Flodin Furås om hur du bör tänka för att maximera sin odling på en liten yta.

Ulrika Flodin Furås är chefredaktör för tidningen Koloniträdgården och har odlat ända sedan hon var liten. I hemmet fanns ingen balkong så hon började odla tomater i fönstret. Intresset flyttade sedan ut till familjens landställe där hon även bodde en tid under tonåren. Längtan till staden blev dock för stor och idag kombinerar hon intresset för odling med att bo i stan – och delar gärna med sig av sina tips till andra.

Stadsodling vid en husfasad

Att odla i staden handlar inte alltid om att odla mycket på en liten balkongyta. Ulrika Flodin Furås odlar tillsammans med sina grannar på Södermalm och smyckar ut fasaden med vackra växter. Foto: Ulrika Flodin Furås

Det du framförallt bör tänka på när du odlar i kruka eller balkonglåda, enligt Ulrika, är att växterna behöver extra näring i jorden och mycket vatten eftersom jorden torkar ut fortare än jord på friland. Förutom att odla det du tycker är godast, kan du tänka på vad som ger stor avkastning. Jordärtskocka, vitlök, tomater, bönor och grönkål är några exempel på det. Det är också viktigt att plantera blommor, eftersom pollinerarna dras till blommornas nektar. En del av blommorna är också ätbara.

– Mina favoriter är linnétagetes, jätteverbena, malvor, blomsterkrasse och kärleksört. Blomsterkrasse och kärleksört är även ätbara och tagetes är skadedjursbekämpande, förklarar Ulrika.

Nya Zeeländsk spenat på balkongen

Har du en balkong och vill odla ätbart så går det jättebra att odla i krukor och odlingslådor. Den här nyzeeländska spenaten trivs i en odlingslåda och går inte lika snabbt i blom som vanlig spenat vilket gör att den lämpar sig väl att odla även under högsommaren. Foto: Ulrika Flodin Furås

Planera odling efter skördetid

Det är bra att planera odlingen efter tiden då grönsakerna ska skördas. På så sätt tar du tillvara på jorden och får ut mer av din odling. Mangold och spenat fungerar till exempel fint att samodl: varannan rad spenat, varannan mangold. Spenaten växer snabbast och den skördar du först. När du har skördat all spenat i slutet av juni eller i början av augusti är det dags för mangolden att växa sig stor. Den skördar du senare på sommaren.

– Du kan också serieodla tillexempel morötter för skörd tidigt på sommaren för att sedan, när morötterna är skördade i slutet av juli, så exempelvis asiatiska bladgrönsaker som skördas inpå hösten. Grönkål och brysselkål kan sås i krukor, en planta i varje kruka, eventuellt med sallat runt om tidigt på våren. Då har man dessutom nyttjat jorden och den begränsade odlingsytan man har i stan på bästa sätt, förklarar Ulrika.

Vad bör vi tänka på gällande jorden?

– Jag använder stallgödsel och kompletterar med pelleterat hönsgödsel som är snabbverkande. Det är också bra att täckodla. Jag brukar använda gräsklipp för att växterna kontinuerligt ska få tillsats av näring. I krukorna kan du använda näringslösning då och då och det är jätteviktigt att den är ekologisk, säger Ulrika.

Skörd av spetskål

Har du en koloniträdgård eller liten odlingslott där du bor ska du definitivt testa att odla spetskål. Den är fenomenalt god och utvecklas snabbare än exempelvis rödkål eller vitkål. Foto: Ulrika Flodin Furås.

Växter som själva bidrar till att ge jorden näring är till exempel vallört som samlar upp kalium, fosfor och andra mineraler till jorden. Bönor och ärtor är också bra då de samlar upp kväve från luften och tillför näring till jorden.

Finns det några sorter som lämpar sig bättre i balkonglådor än i kruka?

Jordgubbar, rädisor och sallat går jättebra att odla i balkonglådor för de har inte så djupt rotsystem. Däremot trivs grönkål, kål, brysselkål och tomater bättre i en stor kruka, tänk en murarhinks storlek, säger Ulrika.

Finns det några nybörjarmisstag att undvika?

– Att ha för liten kruka, tillföra för lite näring och inte vattna tillräckligt ofta. Är det en varm sommar kan det krävas vattning varje dag. Det är viktigt att inte jorden torkar ut. Om växterna får för lite vatten klättrar rötterna uppåt och blir mer känsliga för torka, säger Ulrika.

Odlingens effekt på stadsmiljön

Den positiva effekten odling har på stadsmiljön är stor. Enligt en ny skrämmande studie har 75 procent av alla flygande insekter försvunnit i Tyskland under de senaste 27 åren. Forskarna tror att det ser likadant ut på flera andra håll i världen och varnar för en kollaps om insekterna försvinner. Genom att odla sådant som bin och andra pollinerare tycker om hjälper vi dem att överleva. (läs mer om att odla för pollinerare) I staden finns ett större biologisk mångfald än ute på landsbygden, eftersom man där odlar mer av samma sorter.

Nyskördade jordärtskockor

Om du har relativt liten yta att odla på är det desto viktigare att du odlar grönsaker som ger rikligt med skörd, som jordärtsskocka till exempel. Foto: Ulrika Flodin Furås.

– Det är viktigt att vi behåller och förbättrar den biologiska mångfalden i staden. Ett annat steg i att ta ansvar för miljön är att vårda vår jord och odla mer hållbart istället för att köpa ny jord varje säsong. I och med klimatförändringarna och en ökad nederbörd är det extra viktigt att odla, för växterna tar hand om vattenöverskottet och vi slipper översvämning, säger Ulrika.

Förutom odlingens positiva effekt på miljön har den en viktig effekt på oss människor gällande vårt välbefinnande. Den kan få en stressad stadsbo att stressa ner. Därför är det viktigt att behålla grönområdena i staden, både parker och odlingsområden.

– Är man stressad kan det vara fantastiskt att få gå till sin balkong eller kolonilott och pyssla. Det är väldigt bra rekreation mot stress, avslutar Ulrika Flodin Furås.

Fem odlingstips för nybörjaren

  1. Odla dina favoriter och planera vad det är du vill skörda och när.
  2. Börja med något enkelt som spenat, mangold, bönor eller grönkål.
  3. Odla sådant som man inte behöver skörda på semestern, till exempel rädisor och spenat i början på våren och grönkål och jordärtskockor senare på året.
  4. Vattna ordentligt hela sommaren och se till att någon annan gör det om du reser bort.
  5. Ta hand om odlingen genom att gödsla och se efter den. Angrips plantan av skadegörare som till exempel bladlöss så agera direkt genom att plocka bort bladlöss, eller spruta såpvatten på dem (en del såpa till nio delar vatten).
Ulrika Flodin Furås

Ulrika Flodin Furås brinner för alla former av stadsodling. Besök hennes blogg gatsmart.eu Foto: Toni Becedas

Personligt

Namn: Ulrika Flodin Furås.
Yrke: Trädgårdsjournalist, chefredaktör för tidningen Koloniträdgården, stadsodlare och stadsodlingsdesigner.
Bor: Södermalm i Stockholm.
Familj: Fyra barn, en bonusson och en sambo.
Intressen: Odling, konst, litteratur, mat, resor, arkitektur och gatukonst.
Aktuell: Chefredaktör för Koloniträdgården som fyller 100 år nästa år. Ska ta fram en monter till Nordiska trädgårdar i mars för Koloniträdgårdsförbundet. Förbereder olika odlingar på Naturhistoriska Riksmuseet och Spritmuseet inför nästa år. Gör showen ”Stockholm Urban Garden” tillsammans med Koloniträdgårdarnas riksförbund som visas nästa sommar.

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.