en blogg från Nelson Garden
Recept
Gör egen glass i sommar
Publicerat: 2017-07-20

Glasspinnar med ätbara blommor

Gör egna glasspinnar med ätbara blommor och kryddväxter från trädgården! Det blir gott, är enkelt och roligt för både dig och barnen. Här bjuder vi på härlig inspiration på isglass och yoghurtglass med egenodlade blommor, bär och kryddor. 

oghurtglasspinne hallon blommor

Det är enkelt att göra egen glass till dig själv och barnen. Blanda yoghurt med bär och ställ i frysen – klart!

Att göra egen glass är enkelt, kul och väldigt gott – förutsatt att du väljer smakerna just du gillar, förstås. Det är dessutom en bra aktivitet att göra tillsammans med barnen under semestern.

Det blir givetvis roligare om du kan plocka egna björnbär, jordgubbar eller hallon från trädgården, men bara genom att blanda i egenodlade ätbara blommor och kryddor sätter du din egen prägel på glasspinnarna.

Yoghurtglass med bär

Festa till sommarens mellanmål med yoghurtglass med egenplockade bär från trädgården. Rör ihop hallon, björnbär eller jordgubbar med lite skal och saft från en citron. Mosa dem lätt med en gaffel eller sked. Smaksätt gärna bärblandningen med mynta, rosmarin, salvia, basilika eller lite lavendel. Det ger spännande smaker. Har du dessutom i blommor från dessa kryddor blir det särskilt fint.

Blanda yoghurt och honung (eller annan sötning) i en skål. Lägg ner med bären i yoghurtblandningen och rör försiktigt något varv med skeden. Häll i blandningen i glassformar och ställ in i frysen. När yoghurten stelnat lite – efter runt 45 minuter – kan du sticka ner glasspinnarna utan att de vippar. Låt stå i frysen ytterligare
3–4 timmar. Klart!

Är du eller dina barn ovana vid att äta blommor, lägg då i blommorna i glassformen innan du häller i yoghurtblandningen. På så sätt hamnar blommorna ytterst och det är lättare för dem som äter glassen att pillar bort dem om hen vill. Här får du tips på 15 ätbara blommor.

Isglass med frukt, bär och blommor

En svalkande glasspinne som dessutom kan kan ställas i glaset för att kyla ner sommardrinken. Skriva frukt eller bär och lägg ner dem i isglassformar tillsammans med dekorativa och ätbara blommor och kryddväxter. Sedan fyller du bara på med vatten, saft eller juice efter egen smak. Frukt som sjunger på sista versen fungerat fint att använda. Använd den till glassen så slipper du slänga den.

Givetvis fungerar även riktigt färsk frukt och bär. Prova exempelvis att frysa in de nyplockade jordgubbarna med vatten, citronmeliss och lite citronsaft. En perfekt törstsläckare efter trädgårdsarbete ute i solen!

Egen isglass med frukt, kryddväxter och ätbara blommor

Om du vill ha någonting riktigt svalkande ska du prova att göra egen isglass. Valmöjligheterna är oändliga. Ta din favoritfrukt eller dina favoritbär och blanda med ätbara blommor och kryddväxter. Fyll på med vatten eller med saft eller juice om du föredrar det.

Jordgubbar, mynta och tusensköna

En god kombination som aldrig slår fel är egenodlade jordgubbar tillsammans med mynta från krukan på altanen och vacker tusensköna. Det blir ett fint inslag till eftermiddagsfikan och svalkande gott både för dig och barnen. För en annorlunda och kanske lite mer vuxen variant kan du prova att byta ut myntan till basilika. Låt gärna barnen vara med och plocka bär och smaksätta sina egna isglassar. Det kan vara ett sätt för dem att upptäcka trädgårdens smaker!

Har du inte tusensköna i trädgården finns det gott om vackra och ätbara blommor att välja mellan. Ringblomman passar perfekt, liksom krasse, tagetes och blåklint. Vill du veta mer om ätbara blommor? Här listar vi 15 ätbara blommor som förgyller matlagningen!

Gurkört i iskuber till drinken

Gurkörten är ett riktigt trevligt sällskap i sommardrinken. Med sina frostiga toner och underbara smak tar den isbitarna till nya höjder.

Ett vuxnare alternativ – ätbara blommor i drinken

Ett festligt och fint sätt att ta tillvara sina ätbara blommor är att frysa in dem i iskuber och servera till sommardrinken. En blomma som fungerar jättebra till drinken är gurkört som med sina frostigt blå kronblad och smak av gurka. Blomman blir både god och fin till drinken en varm sommarkväll. Lekfullt och vuxet på samma gång!

Mer inspiration inför semesterns måltider:

Njut av krassesmör till sommarfrukosten

Härliga sommarsallader för alla tillfällen

Somriga recept med rabarber

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.