en blogg från Nelson Garden
Tips från odlarvänner
Jessica Lyon i sitt växthus. Foto: Lars Sjöberg
Publicerat: 2018-05-03

Förodla med Jessica Lyon

Hon kallar sig idealist och lobbyist men vill egentligen bara att så många som möjligt ska odla och reflektera över vad de stoppar i munnen. I sitt hem på Vendelsö förodlar odlingsprofilen Jessica Lyon massor, året om. Följ med en dag bland odlingsbrätten och pluggboxar.

Text: Andreas Björkman

Vi är i maj. Knappt en krusning syns i Drevviken. Längs insjöns södra strand letar sig en ranglig brygga upp mot ett vitt 1940-talshus. En segelbåt som använts alldeles för sällan de senaste åren ligger uppdragen i slänten. Fåglarnas ivriga stämmor är ett kvitto på att våren är här och den något varmare morgonluften likaså. Dygn av isande kalla nätter och snöfall på dagarna har satt sina spår och det är inte bara fåglarna som vädrar morgonluft. I huset vid sjön väntar odlingsprofilen Jessica Lyon på att hennes förodlade frön ska sluta leka kurragömma och våga gro. I 20 år har hon njutit av livet på Vendelsö utanför Stockholm.

I växthuset hemma hos Jessica Lyon är pluggbrätten fulla med småplantor. Foto: Klas Sjöberg

I växthuset hemma hos Jessica Lyon är pluggbrätten fulla med småplantor. Foto: Klas Sjöberg

– Just nu är det svårt att tro att det om några månader kommer att vara en djungel av blommor och grönsaker här. Mina förodlade växter har knappt rört sig en millimeter den senaste månaden. I maj brukar det normalt sett vara betydligt grönare i växthuset än så här men igår natt var det minus sex grader, säger Jessica och pekar på sina odlingsbrätten med kålplantor som sannerligen skulle må bra av lite växtvärk.

Många trädgårdsintresserade känner Jessica Lyon från OdlingsTV. Där når hon varje månad 100 000-tals personer med sina filmer om odling och trädgård. Hela idén om att inspirera och utbilda med rörliga odlingsklipp är sprungen ur en större tanke.

Bredsådd passar bra för sådd av snabbväxande gröna blad som ska skördas inom kort. Foto: Klas Sjöberg

Bredsådd passar bra för sådd av snabbväxande gröna blad som ska skördas inom kort. Foto: Klas Sjöberg

– Jag är en idealist och lobbyist. Jag vill att så många som möjligt börjar odla som ett led i ett längre hållbarhetstänk. OdlingsTV blir ett bibliotek där man kan hitta kunskap och inspiration om trädgård och odling, oavsett om du är nybörjare eller tillhör Sällskapet Trädgårds- amatörerna. Samtidigt vill jag också att vi börjar reflektera över vad vi stoppar i munnen. Ska vi odla tomaten själva och njuta av den upplevelsen som det ger? Eller ska vi nöja oss med en tomat som inte smakar lika bra, som har färdats långt med flyg och som inte heller har samma näringsvärde som tomaterna vi odlar själva?

Tanken om hållbarhet återkommer i Jessicas val av växter. Det handlar om att odla efter trädgårdens komplexa växtförhållanden. I Jessicas trädgård finns å ena sidan en vindskyddad husvägg i solen, å andra sidan en kylig svacka där vinden alltid ligger på och där jorden är tung och lerig. Hon väljer växter efter växtplats och plantor som hjälper varandra att förbättra förutsättningarna för att växa och må bra.

– Det går att utveckla odlingen i det oändliga, det gör det hela så intressant. Jag samodlar hela tiden olika växter för att inte utarma jorden. Variationen har dessutom gjort att jag slipper skadedjur nästan helt och hållet. Jag kan hela tiden fylla på med nya grönsaker när något skördas. Det blir som stafettodling, ett snabbt och i mitt tycke mer effektivt sätt, säger Jessica.

I Rootmaster odlar Jessica Lyon fram småplantor med starka rötter. Foto: Klas Sjöberg

I Rootmaster odlar Jessica Lyon fram småplantor med starka rötter. Foto: Klas Sjöberg

Solstrålarna letar sig in i växthuset och höjer snabbt temperaturen. Jessica odlar året om. Ärtskott inomhus under vinterhalvåret följs av förodling av tomater, chili, kronärtskocka och jätteverbenatidig vår och zinniaoch olika sorters kålsenare på våren. Sallatoch spenatförodlar hon i omgångar mest hela tiden. Odlingsbrättena ger mycket odling på liten yta och är fullproppade inne i växthuset. När skörden lämnar hål i pallkragar och trädgårdsland fyller Jessica på med nya, förodlade plantor.

En jämn bevattning är A och O för många av våra växter. Foto: Klas Sjöberg

En jämn bevattning är A och O för många av våra växter. Foto: Klas Sjöberg

– Det finns två viktiga anledningar till varför jag förodlar. Vissa växter måste förodlas för att de har lång utvecklingstid. Andra växter står emot torka och angrepp bättre om de först förodlas inomhus och sedan planteras ut. Kål, exempelvis, är jättebra att förodla. Det gör att plantorna effektivare står emot snigelangrepp när de sätts ut i trädgården. Förodlingen ger också plantorna ett kontrollerat klimat med optimala förutsättningar för groning och snabb tillväxt. Plantorna hinner bilda större och djupare rotsystem vilket gynnar dem när de planteras ut i trädgården. Direktsår man i juni och åker iväg några dagar så hinner inte rötterna ner tillräckligt djupt i jorden vilket bland annat gör plantorna känsligare för torka, förklarar Jessica.

Jessica odlar överallt i sin trädgård men växthuset är det givna navet för förodlingen. Rad efter rad av spetskål, sallat, spenat och röd rucola spirar i pluggsetlängs ena glasväggen. Vi hittar en liten lila chili som heter Maresca och som fått sitt namn från en liten by i Italien. Den har i sällskap av tomatplantorna fått växa upp i rumstemperatur på fönsterkarmen i huset. Alldeles nyligen fick de flytta hemifrån, in i växthuset där de nu står och vajar i avklippta mjölkkartonger och Paper Pots. De är snart redo för den sista omplanteringen till större krukor.

Färgglada pallar i Jessica Lyons växthus. För trötta odlarvänner eller krukor som behöver lyftas upp. Foto :Klas Sjöberg

Färgglada pallar i Jessica Lyons växthus. För trötta odlarvänner eller krukor som behöver lyftas upp. Foto: Klas Sjöberg

– Jag börjar odla tomaterna i en pluggbox och flyttar sedan över dem i krukor stora som mjölkpaket. Slutligen sätter jag dem i en kruka eller säck med plats för 20 liter jord så att jag kan flytta ut dem ur växthuset om jag skulle få in skadedjur

Pluggbox, Rootmaster, pluggbrätten och bredsådd. Jessica förodlar på många olika sätt och utgår alltid från växten när hon väljer metod. En Rootmasterhar fått små sallatsskott som snart ska planteras om. En annan håller hon som bäst på att fylla med luktärts- och tagetesfrön. Lök, basilika, plocksallatoch spenatbredsår hon hellre eftersom plantorna har rötter som är enkla att separera. Rötter som trasslar in sig i varandra blir svåra att sära och då är risken stor att man skadar plantan vid omplantering.

– För mig brukar det vara rotsystemet som avgör vilka växter jag vill bredså och inte. Bra tips när man bredsår är att vattna innan man sprider ut fröna. Om man inte vattnar först är risken stor att fröna lägger sig på sidorna och klumpar ihop sig. En jämn jordyta är också viktigt när man bredsår.

Om bara några veckor kommer kålen, spenaten och sallaten som nu står som blyga skott i odlingsbrätten och pluggboxar att ha växt till sig ordentligt och fått flytta ut i trädgården. Redo för den stora världen.

– Många som kommer till min trädgård tror att det ska vara perfektionistiskt men så är det inte alls här, säger Jessica och skrattar. För mig är trädgården ett litet ekosystem där växterna ska få samverka med varandra och med insekterna. Odlingen är en liten men viktig pusselbit i hela hållbarhetstanken.

Läs också:

Förså 7 enkla sätt

8 lättodlade grönsaker att direktså

8 lättodlade blommor att direktså

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.