en blogg från Nelson Garden
Höstlök
Tulpaner tittar fram på våren. Foto: Pixaby
Publicerat: 2017-09-21

Tulpaner – kommer de blomma nästa år?

När vi sätter en tulpanlök i jorden vill vi gärna att den ska blomma, vår efter vår. Tyvärr är det få tulpaner som är så trogna som vi önskar. Här får du svaren på varför tulpanen inte blommar igen. Vi ger dig tips på hur du ska uppnå drömmen om en blommande vårplantering.

Kanske har du dem redan i trädgården, de där tulpanerna som står som röda eller gula utropstecken i rabatten och har gjort så sedan du flyttade in. Tulpanlökarna du satte för två år sedan, som blommade så vackert förra våren, är dock en skugga av sig själv. Antingen är de färre i år eller så har de blivit tunna och rangliga.

Den som odlar tulpaner för första gången och väntar sig att ha sin framtida vårrabatt säkrad blir nämligen ofta besviken. Marianne Johansson är produktansvarig för blomsterlök på Nelson Garden och förklarar att de flesta tulpansorter har tagits fram för andra egenskaper – exempelvis hållbarhet som snittblomma, färg eller form – än att vara härdig här uppe i norden. De flesta tulpaner bör således betraktas som ettåringar, i synnerlighet om du bor långt norrut. Skötsel och sortval har dock betydelse och drömmen om en återblommande tulpanrabatt kan definitivt bli sann!

Knipsa bort den överblommade tulpanen innan den börjar bilda frö – låt istället all energi gått till att bilda en ny sidolök till nästa år. Låt de vissna bladen sitta kvar, där går istället energin tillbaka ner i löken. Foto: Pixaby

Knipsa bort den överblommade tulpanen innan den börjar bilda frö – låt istället all energi gått till att bilda en ny sidolök till nästa år. Låt dock de vissna bladen sitta kvar. Där går istället energin tillbaka ner i löken. Foto: Pixaby

Sköta tulpanlökar

En tulpanlök blommar aldrig två år i rad, däremot sätter den sidolökar som i sin tur kan bli tillräckligt livskraftiga för att blomma kommande säsong. Därför bör du alltid låta blasten sitta kvar tills den har vissnat ner helt. Näringen går nämligen tillbaka ner i löken. Blomman bör du dock knipsa bort redan innan den tappar sina blad och börjar bildar frö, det tar nämligen mycket av lökens energi. Det är också viktigt att låta löken vara kvar i jorden för att kunna bilda en sidolök.

Många tulpansorter kan återkomma, så länge de får stå väldränerat (de ruttnar om de står för blött) och får tillräckligt med näring under sidolökens tillväxtperiod. Det är dock inte säkert att de blommar lika kraftfullt som år ett ­– särskilt inte när det gäller de mer förädlade sorterna. För att öka sannolikheten att du får en ny blomning nästa år rekommenderar Anna Fridvall, näringsexpert på Nelson Garden, att gödsla lökarna efter blomningen så att de växer till, gärna med lättillgänglig näring.

Darwinhybrider är en sorts tulpaner som anses som återkommande. De har en klassisk och elegant form med stabila stjälkar och enkla blommor. 'Pink Impression' är en rosablommande Darwinhybrid och 'Golden Apeldoorn' blommar i klargult.

Darwinhybrider är en sorts tulpaner som anses som återkommande. De har en klassisk och elegant form med stabila stjälkar och enkla blommor. ’Pink Impression’ är en rosablommande Darwinhybrid och ’Golden Apeldoorn’ blommar i klargult. Foto: Pixaby

Tulpansorter som kommer igen

Bland tulpanerna är det få av de förädlade sorterna som kan rekommenderas som fleråriga utan dessa ses som ettåringar. Det finns dock flera sorter som kan odlas som återkommande tulpaner. Darwinhybrider är en grupp tulpaner som brukar återkomma liksom så kallade botaniska tulpaner. Botaniska tulpaner är lågväxande sorter som är nära besläktade eller härstammar direkt från vilda tulpaner. Exempel på dessa är bokharatulpaner, flocktulpaner och näckrostulpaner.

Darwinhybriderna är enkelblommande tulpaner med långa och kraftiga stjälkar som är trogna och tåliga. Välj ’Hakuun om du vill ha en klassisk, vit skönhet. Den klarröda Red Impression’ är liksom ’Golden Apeldoorn’s ett färgstarkt val – plantera dessa tillsammans om du vill ha en riktigt färgsprakande plantering! ’Salmon Impression’ har en mjukt laxrosa ton.

Pärlhyacinter blommar år efter år och de fortsätter dessutom att sprida sig om de trivs bra. Foto: Annika Christensen

Pärlhyacinter blommar år efter år och de fortsätter dessutom att sprida sig om de trivs bra. Foto: Annika Christensen

Säkra kort för en blommande vår år efter år

Även om det finns tulpaner som blommar lika kraftfullt år efter år, är det främst krokusar, pärlhyacinter och narcisser som kommer igen hemma i din trädgård. Du kan exempelvis plantera dessa lökar i kruka, för att sedan sätta ut dem i rabatten när blomningen är över, som Annika Christensen har gjort med lökmixen Blueprint. Här visar och berättar hon om hur hon har skapat en blå matta under sina vinbärsbuskar. Genom att alltid sätta ner lökarna på samma område bildar du succesivt ett vårblommande täcke. Trivs de bra, kommer dessa lökar dessutom att sprida sig.

En vattendelare bland oss odlarvänner är hyacinten. Den går sällan att hoppas på ska blomma med lika välfyllda blomstänglar under kommande odlingssäsong. Vissa anser att de glesblommande hyacinterna ser allmänt ledsna och rangliga ut medan andra gillar det mer sirliga uttrycket.

Liksom tulpanlökarna är det bra att ge dina höstlökar lite extra näring när de har blommat klart så att de kan ladda och orka förbereda sig inför kommande vår.

Ett sista tips från din odlarvän – som du kan bära med dig under hela odlingsåret – är att det alltid är värt att prova!

Läs även:

Kombinera perenner och höstlök

Plantera höstlökar och sätt våren i jorden

Den mångsidiga och tacksamma pärlhyacinten