en blogg från Nelson Garden
Grönsaker
Torkad chili
Publicerat: 2017-08-31

Torka chili – njutning året om

Chili är minst lika rolig att odla och se växa, som att få skörda och förädla på hösten. Att torka chili är ett väldigt bra sätt att konservera skörden och få njuta av hettan året om. Torkningen ger dessutom frukterna en helt annan karaktär än som färska. Så här gör du för att tork din chili!

Nyskördad chili

Foto: Jonas Larsson för boken ”Älska chili”.

Trots att odlingssäsongen fick sig en liten känga i maj när kylan höll ett stadigt grepp om vårt avlånga land, är skördemånaderna äntligen igång på allvar. Skördedags har det även blivit för våra älskade chilifrukter vars fröer vi sådde i vintras.

Att kunna ta till vara på sin skörd är en viktig del av odlingen. Det både förlänger och förhöjer användningsområdet för att konsumera det vi odlar, vilket också gör att mindre går till spillo. Chili är ett perfekt exempel på en frukt som går att förädla i all oändlighet. Dels finns det väldigt många roliga sorter att välja mellan, dels går den alldeles utmärkt att pickla, frysa eller koka till en riktigt god chilisås som du kan använda till taco-kvällen.

Ett av de vanligaste sätten att ta tillvara chilifrukterna är att torka dem. Då kan du njuta av din egenodlade chili på flera sätt året om!

Så torkar du chili

Även om chilifrukterna som du skördat ute i växthuset eller på balkongen klarar sig ganska länge i kylskåpet så är torkning ett bra sätt för att öka livslängden. Det är dessutom enkelt och kräver inga avancerade redskap eller maskin.

– Enklast att torka chili är egentligen att använda en frukt- och svamptork, men har du inte tillgång till det så går det bra att torka i ugnen på 50 grader över natten. Låt luckan stå lite på glänt. Det går även fint att halvera frukterna och lägga öppet för att torka. De tunnare sorterna kan du även hänga upp i ett snöre, förklarar chiliexperten Björn Johansson, som har skrivit boken Älska chili, för dinodlarvan.se.

Torkad chili mals eller mortlas till chilipulver

När du torkat dina chilifrukter kan du antingen välja att mala ner dem till ett fint pulver med en kaffekvarn eller mixer. Har du en mortel hemma går det också bra, även om det tar lite mer på muskelkraften eftersom torkad chili kan vara ganska hård.
Foto: Jonas Larsson

Hetare och sötare

Själva torkningen har givetvis en konserverande effekt men när chilin tappar sin vätska så blir den också något starkare och utvecklar en tydligare sötma.

– Chilin får en annorlunda karaktär och grundsmaken blir något mer intensiv, beskriver Björn.

När chilin är helt torr kan den med fördel malas till chilipulver eller chiliflakes som du kan använda i grytor, marinader, kryddblandningar och oljor. Har du en gammal manuell kaffekvarn stående är det ett jättebra redskap för att mala chilin. Avsluta med att sikta den malda chilin genom en finmaskig sil för att få ett riktigt fint pulver till matlagningen.

Älska chili

Foto: Jonas Larsson

Om boken ”Älska chili”

Älska chili är boken som tar läsaren från frö till frukt och från frukt till färdig rätt. Perfekt som kunskapskälla och inspirerande guide för nybörjaren. Med sina många underhållande skrönor och överraskande fakta precis lika het för den inbitne chilifantasten!

Läs mer om chili:

200 olika chilisorter i ett och samma växthus

Scoville – så mäts styrkan i chili

Odla egen chili – så gör du

Hett och lätt att odla chili