200 olika chilisorter i ett och samma växthus
Från att ha sått några enstaka chilifrön i ett ledigt rum hemma i Helsingborg för fem år sedan sköter Björn Johansson idag om över 400 chiliplantor per säsong på en chilifarm utanför Helsingborg. Han driver hemsidan chililovers.nu där han säljer över 200 olika chilisorter över hela Sverige och ger om några månader ut sin första bok ”Älska chili”. Varför denna kärlek till chili?
När Björn Johansson blev arbetslös för fem år sedan tog han ett beslut som i många avseenden förändrade hans tillvaro. Han behövde någonting att göra och stilla tankarna med. Han började odla chili. Från några små plantor i ett ledigt rum där hemma driver han idag en av Sveriges största chilifarmar i Klippan utanför Helsingborg. Han får mellan 1 200 och 1 500 beställningar varje år och hans färska chilifrukter skickas idag över hela Sverige.
– Jag kom över lite fröer som jag började odla och sedan dess har det bara eskalerat. Jag började i ett rum jag hade över hemma och för varje år som gick blev det fler sorter som jag började förse mina kompisar med när jag inte hade plats själv, säger Björn.

På sin chilifarm i Klippan utanför Helsingborg odlar Björn Johansson idag över 200 olika sorters chili och säljer både frö och färska chilifrukter över hela Sverige. Foto: Jonas Larsson
Över 200 olika chilisorter
Björn Johansson drev sedan tidigare hemsidan BBQLovers.se för grillentusiaster. I takt med att intresset för Björns egenodlade chiliplantor växte började han sälja dem till kompisar och kompisars kompisar.
Det blev grunden till chililovers.nu som han startade för två år sedan och där över 200 olika chilisorter finns att köpa.
– Chili har blivit väldigt populärt att odla själv men trenden att köpa chili på nätet har jag nog varit med och drivit mycket själv. När jag började fanns det inte mycket chili på nätet och idag har jag mellan 1 200 och 1 500 beställningar per år. Det är ungefär vad jag hinner med eftersom det fortfarande är ett hobbyprojekt. Jag säljer färska frukter, fröer och kryddblandningar bland annat.
Björn kommer från en trädgårdsintresserad familj men under hans uppväxt var det begränsat med ätbara växter hemma i föräldrarnas trädgård. Intresset för chili går snarare hand i hand med intresset för grillning och matlagning.
– Butikernas utbud är väldigt begränsat idag medan fröföretagen tar in fler och fler chilisorter. Då blir ju lösningen att odla själv om man vill prova på nya sorter. På samma sätt som att det är trendigt att brygga egen öl så är det många som odlar sin egen chili.

’Hot Lemon’ är en av Björn Johanssons riktiga favoriter. Det är en sort som är lagom stark i hans tycke och som dessutom har en väldigt speciell karaktär med sin smak och doft av citrus.
Foto: Jonas Larsson
Björn väljer en chilifavorit
’Hot Lemon’
Hot Lemon är mellanstark och har en doft och smak av citrus. Den är väldigt god i matlagning och som pulver. Frukterna fungerar också väldigt bra att lägga in.
Vad är viktigt att tänka på när man ska odla egen chili?
Björn förklarar chiliodlingen, steg för steg:
1. Först och främst måste man veta vad syftet med odlingen är. Ska jag ha odlingen för att den är fin eller för att jag ska använda chili i min matlagning? Tänk på utrymmet. Plantorna kräver inte så mycket utrymme när man sår fröna, men de växer sig stora ganska fort.
2. Styrkan är jätteviktig i valet av chilisort. Du måste kunna hantera chilifrukternas hetta när de mognar. Är du nybörjare kanske du ska börja med en mildare sort och gå över till något starkare nästa gång. Det finns enormt många olika sorter med olika styrka, utseende och smak.
3. När jag valt sort sätter jag fröna i pluggbrätten med såjord. Då har jag det ganska varmt, mellan 25 och 30 grader och fuktigt. Jag har alla plantorna i mitt växthus där jag har små odlingstält. När fröna har grott och fått sina första karaktärsblad planterar jag ganska snart om dem i mindre krukor med ekologisk jord. Då ställer jag dem också svalare.
4. Plantorna är känsliga när de är små och vill varken stå blött eller kallt. 20 grader eller rumstemperatur brukar vara optimalt, har jag varmare har plantorna en tendens att vilja växa sig lite för höga. Fram till mars stöttar jag med extra belysning och skolar om plantorna steg för steg. Ljus, vatten, värme och kärlek är det perfekta receptet.
5. I maj väljer den slutliga krukan som chiliplantan ska stå i hela sommaren. I den krukan grundar jag med hönsgödsel som verkar långsamt och flyttar ut plantorna i växthuset när nattemperaturen kommit över 15 grader och risken för frostnätter är över.
6. Under sommaren blir det väldigt varmt i växthusen och då brukar varje chiliplanta behöva upp till en liter vatten per dag. Chiliplantorna klarar 30–35 grader utan problem och har man dem hemma i lägenheten går det jättebra att känna lite på jorden och vattna när den känns torr. Det sägs att chilifrukterna kan bli lite hetare om man låter plantan torka ut lite men det kan vara en myt. Generellt är chiliplantorna tåliga med en robust stam som klarar det mesta.
Växtbelysning ger kompakta chiliplantor
För att få kompakta och stabila chiliplantor har Björn Johansson växtbelysning fram till mars. Risken under odlingsårets mörkaste månader är annars att det begränsade ljuset gör att plantorna lätt växer sig höga och rangliga i jakten på det lilla ljus som finns.
– Eftersom förodlingen sker i december till februari så är det alltid bra med lite extra belysning, men det är verkligen inget tvång, säger Björn.
Men för att odla chili krävs inget stort växthus och avancerad växtbelysning. Vill du testa att odla chili och bor i lägenhet går det alldeles utmärkt att ställa plantorna i ett ljust fönster.
– Ställ plantan i ett fönster i söderläge. Chilin älskar ljus och behöver inte varmare än runt 20 grader efter att den har grott. Rumstemperatur brukar vara optimalt.

’Carolina Reaper’ är världens starkaste chilisort och kan ha en styrka på upp emot 2,2 miljoner Scoville.
Foto: Jonas Larsson
När är chilifrukten redo att skördas?
Det finns alla möjliga chilisorter som mognar i brunt, gult och grönt men de allra flesta chilifrukterna mognar i rött. På fröförpackningen ser man vilken mognadsfärg chilisorten har och genom att klämma på frukten känner man om den är mjuk och redo att skördas. Skulle man skörda för tidigt får frukterna inte samma styrka som om den sitter kvar på plantan. Däremot kan man låta frukterna eftermogna på köksbänken.
– Olika sorter mognar olika tid på sommaren men generellt kan man säga att det går att skörda chilifrukterna från juli och en bra bit in på hösten. Man märker när det blir höst och lite kyligare att plantorna inte producerar lika mycket frukt, säger Björn.
Kan man se på chilin om den är mild eller stark?
– Egentligen är det bara att smaka och lukta som gäller. Ibland kan man känna styrkan bara genom att dela på den. Då känner man styrkan bara genom att andas. Större chilifrukter är generellt mildare.

Foto: Jonas Larsson
Om boken ”Älska chili”
Älska chili är boken som tar läsaren från frö till frukt och från frukt till färdig rätt. Perfekt som kunskapskälla och inspirerande guide för nybörjaren. Men med sina många underhållande skrönor och överraskande fakta precis lika het för den inbitne chilifantasten.
Boken ”Älska chili” ges ut i april 2017 av Pug Förlag.
Text: Andreas Björkman Foto: Jonas Larsson