en blogg från Nelson Garden
Odla din egen mat
Odla chili är inte svårt
Publicerat: 2016-01-29

Hett och lätt att odla chili!

Det är inte svårt att odla chili. Det roliga är att du kan börja redan tidigt i februari. Då har du det hett till sommaren! Vi förklarar steg för steg hur du lyckas med din chili. Bjud in dina vänner på en spännande chiliprovning i sommar! 

När ska jag så min chili?

I Sverige är det för kallt för att så chili på friland (så direkt utomhus i jorden). Därför måste du förodla chili – det vill säga förså chilin inomhus. Förodlingen av chili behöver du sätta igång med redan i februari (eller slutet av januari) så att plantorna har gott om tid att växa till sig och bära frukt. Börjar du senare kan frukten nämligen utebli. Att odla chili är inte svårt. Se bara till att sådden hålls fuktig och att de små plantorna planteras om i större krukor i takt med att de växer.

Odla chili_BT1 (2)

Odla din egen chili och prova på spännande sorter som du inte hittar i vanliga matbutiker.

Välj chilisort efter smak – inte bara styrka.

Det finns många spännande sorters chili att välja bland. Och det är inte bara utseende och styrka som skiljer olika sorters chili åt utan även smaken. Välj sort efter vilken smak du är ute efter! Gå alltså inte enbart på styrkan utan välj utifrån vad du skulle vilja använda din chili till. Ett tips är då att du fundera på vilka maträtter eller såser du gillar att göra – där chili ingår. Välj sedan sorter som lämpar sig bäst för just de maträtterna eller såserna. Tycker du det är svårt så välj chilisorter utan att fundera för mycket. Chili kan användas i en mängd maträtter. Det är bara att prova sig fram.

Vet du ändå inte alls var du ska välja så varför inte prova på att odla en eller två mildare sorters chili och en lite starkare sort? Det är kul och lärorikt odla chili för att jämföra sorterna. Varför inte ordna en rolig chili-provning eller matlagningskväll med några vänner när tiden är inne för att skörda din chili?

Odla chili_IB1 (2)

Med egenodlad chili får du en fantastisk bas till kryddiga och spännande maträtter. När chilin är klar att skörda – bjud in vännerna på chiliprovning eller matlagningskväll med chili!

Odla chili – så här gör du

  1. Så inomhus i små krukor med dräneringshål eller så i odlingsbrätten. Använd såjord. Tryck ner ett frö i varje kruka till ungefär 0,5 cm djup.
  2. Vattna rikligt, gärna med en sprayflaska.
  3. Sätt i miniväxthus eller spänn plastfolie eller en fiberduk över.
  4. Placera på en fönsterbräda eller annan varm plats som håller 20 grader eller mer. En värmematta funkar utmärkt. Platsen behöver inte vara ljus förrän dess fröna börjat gro. Håll sådden fuktig.
  5. När fröna grott måste odlingstemperaturen sänkas, för att plantorna inte ska bli långa och rangliga. Flytta odlingen till en ljus plats där det är cirka 16–18 grader.
  6. När plantorna fått karaktärsblad (de blad som kommer efter de första hjärtbladen) och går att hantera är det dags att plantera om i större kruka – nu med planteringsjord eller kraftig blomjord. Plantera så att hjärtbladen hamnar i nivå med jorden. Se till att hålla en jämn bevattning eller ställ krukorna på en bevattningsmatta, så kan de själva suga upp den vätska som behövs. Gödselvattna gärna de omskolade plantorna.
  7. Se till dina plantor varje dag. När chilin vuxit ur sitt odlingskärl, omskola den igen – det vill säga, plantera kontinuerligt om i lite större krukor. För att chiliplantan ska utvecklas under hela säsongen bör den slutgiltiga krukan rymma minst 10 liter jord.
  8.  När väl krukan ska ställas ut, se till att det är varmare än 12 grader. Ställ på ett soligt och varmt läge. Plantorna behöver mycket vatten!
Odla chili är inte svårt

En del chilisorter har frukter som blir röda när de mognar. De gröna frukterna går också att skörda och använda i maten men är oftast inte fullt så starka som de röda, mognare frukterna.

Hettan i Chili är mätbar

Chilins styrka mäts i scovillegrader. Styrkan varierar från 0 till två miljoner scovillegrader. Paprika ligger på mellan 0 och 100 scoville grader och jalapeno på mellan 2500 och 8000 grader. Världens starkaste chili är, enligt Guinness rekordbok från 2012, Carolina Reaper med ett scovillemått på över två miljoner. 

Spännande chilisorter att prova på:

Odla chili - Chocolate Scotch Bonnet

’Chocolate Scotch Bonnet’ kommer från Jamaica och har en fruktig smak med tydlig styrka på 100 000–300 000 scoville. Frukterna är vackert bruna till färgen. Piffar upp smaken på ett förbluffande sätt i både grytor och såser.

Odla Chili - här sorten Trinidad Scorpion

’Trinidad Scorpion’ är – som namnet antyder – en chili med riktig sting! Styrkan på denna ligger en bra bit över en miljon scoville. Den här sorten är värd att prova på om du gillar att göra riktigt heta chilisåser.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fler spännande chilisorter att prova på hittar du här.

Du kanske också är intresserad av:

Förodla och tjuvstarta sommaren!

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.