en blogg från Nelson Garden
Odla din egen mat
Odla egen chili
Publicerat: 2016-12-30

Odla egen chili – så här gör du

Är du nyfiken på att odla egen chili? Då är det dags att göra slag i saken. Det är nämligen rätt enkelt att lyckas med chili. Dessutom finns det fantastiskt många roliga sorter att prova. Vi hjälper dig att komma igång med chiliodlingen.

I Sverige är det för kallt för att så chili på friland, alltså direkt utomhus i jorden. Därför är det bäst att förodla chili inomhus i små krukor. Förodlingen av chili kan du gärna sätta igång med i januari så att plantorna har gott om tid att växa till sig och bära frukt. Börjar du senare kan frukten nämligen utebli, men också i februari brukar det gå bra att så. Vissa sorter är särskilt långsamma och kan vara värda att starta redan i december – här kan du läsa mer om vilka sorter som är bra att så redan i december.

Det är ganska enkelt att odla egen chili. Se bara till att hålla sådden fuktig och att de små plantorna planteras om i större krukor i takt med att de växer.

Odla chili steg för steg:

1. Så chilin inomhus i små krukor med dräneringshål. Använd näringsfattig såjord och tryck ner ett frö i varje kruka till knappt 0,5 cm djup. Vattna rikligt, gärna med en sprayflaska.

2. Sätt krukorna i miniväxthus eller spänn plastfolie eller en fiberduk över, det hjälper till att hålla kvar fukten. Placera dem på en fönsterbräda eller annan varm plats som håller 20 grader eller mer. En värmematta funkar utmärkt. Platsen behöver inte vara ljus förrän fröna börjat gro. Håll sådden fuktig.

Odla egen chili i kruka

Foto: Anna Forslund

3. När fröna grott mår plantorna bäst om odlingstemperaturen sänks. Flytta odlingen till en ljus plats där det är cirka 16–18 grader. Exempelvis ett ljust och svalt fönster. Nu kan du med fördel även stötta plantorna med extra växtbelysning.

4. När plantorna fått karaktärsblad (de blad som kommer efter de första hjärtbladen) och blivit så stora att du kan hantera dem utan att plantorna går sönder är det dags att plantera om i större kruka. Välj gärna planteringsjord eller blomjord och plantera så att det allra första bladparet hamnar i nivå med jorden. Se till att hålla en jämn bevattning eller ställ krukorna på en bevattningsmatta där de själva kan suga upp den vätska som behövs. Ett par veckor efter omplanteringen kan du försiktigt börja ge dina plantor  bäring så växer de bättre. Här kan du läsa mer om när det är dags att börja ge dina sådder näring.

5. Titta till dina plantor varje dag och håll jorden lätt fuktig. När chilin vuxit till sig och det börjar blir trångt för rötterna är det dags att omskola den igen. Plantera stegvis om till lite större krukor. För att chiliplantan ska utvecklas under hela säsongen bör den slutgiltiga krukan rymma minst 10 liter jord.

6. När krukan ska ställas utomhus – se till att det är varmare än 12 grader ute. Låt plantorna vänja sig vid ljuset och luften genom att ställa den i halvskugga under några timmar de första dagarna. Ställ sedan dina chiliplantor på ett soligt och varmt läge. Plantorna behöver ganska mycket vatten men vattna hellre lite och ofta i krukorna, än mycket och sällan.

Skörda egen chili

Foto: Anna Forslund

Chilin skördas normalt mellan juli och september beroende på sort och vilka förhållanden som råder. De riktigt heta sorterna kan ibland behöva lite längre tid på sig att mogna jämfört med de lite mildare sorterna. Chilifrukterna kan skördas gröna och då ha rejält med sting. Men väljer du att skörda dem när de mognat och fått färg så kan du räkna med att de är ännu starkare och hetare i smaken.

Vi har chilisorter med väldigt varierande hetta – från milda sorter som ’Lombardo’ till riktigt heta sorter som ’Trinidad Scorpion’. Här hittar du hela listan.

Mer om chili:

Chili – het eller mild?

Förodla chili i december

Torka chili – njutning året om

 

#growherechallenge

introbild

Anta odlingsutmaningen!

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.