en blogg från Nelson Garden
Blommor
Publicerat: 2017-04-20

Odla buketter av luktärt och zinnia

Satsa på långlivade blommor som gynnas av att plockas. Då kan du njuta längre av dina blommor både i rabatt och i bukett. Som luktärt och zinnia till exempel. De blommar länge både i trädgården och i vas och bildar nya blommor i takt med att du plockar buketter av dem.

När du funderar på vilka blommor du ska välja att odla den här säsongen så kan det vara en bra idé att välja sorter som du kan njuta av länge och på flera sätt. Många blommor bjuder på lång blomning i trädgården eller krukan. Vissa sorter håller dessutom länge i vas om du väljer att plocka av dem. Inte nog med det – vissa blommor stimuleras av att du plockar av dem och bildar därmed nya knoppar i takt med att du tar in den ena buketten efter den andra under sommarmånaderna. Luktärt och Zinnia är två bra exempel på sådana blommor.

Odla färgstarka buketter av zinnia

Zinnia blommar länge både i rabatt och i bukett.

En bukett med färgstarka zinnior piggar upp på uteplatsen. Foto: Kristina Niesel för Nelson Garden.

Zinnia, som är årets blomma 2017 är en väldigt härlig sommarblomma som passar utmärkt om du vill kunna njuta av dina sommarblommor både i rabatter och buketter. Zinnian blommar nämligen länge och bjuder på helt underbara färger och former. Dessutom bildar den nya blommor under hela sommaren om du plockar av dem med jämna mellanrum.

Zinnia Zinderella Peach

Zinnia av sorten ’Zinderella Peach’ är fantastisk både i rabatten och buketten med sina kronblad i vackert orange och rosa. Foto: Markus Danielsson för Nelson Garden.

Det som också gör zinnian så lämplig för buketter är att den har en styv stjälk och täta och inbjudande blommor i alla färger – från vita till mörkt röda och lila. Eller varför inte testa en av årets nyheter inför 2017, ’Zinderella Peach som är en Zinniasort med helt otroliga blommor i orange och rosa toner.

Vill du ha större färgvariation i rabatten och buketten ska du välja ’Sunbow mixed’. Då får du underbara zinnor i flera färger som gult, rosa, orange och rött.

Sätt igång och odla din egen zinnia

Även om det går att direktså zinniafrön från mitten på maj och en bit in i juni så rekommenderar vi att du förodlar zinnian inomhus i små krukor eller minidrivhus som exempelvis en pluggbox. Förodla i april och en bit in i maj och sätt sedan ut dina zinnior på en solig plats i trädgården. Förodlade blomplantor tål vindar och snigelangrepp betydligt bättre än de små skott som kommer upp ur jorden när du direktsått dina blommor ute. Den skyddade miljön som förodling ger hjälper helt enkelt plantorna att bli starka och robusta innan de sätts ut i den lite tuffare miljön utomhus. Detta brukar också innebära att de ger en rikare blomning under sommaren.

Här bjuder vi på en helt fantastisk bukett med zinnior fotograferad av Lena Granefelt för vår frökatalog Din odlarvän.

Zinnia årets blomma 2017

Zinnians rika färgvariation ger härligt liv åt buketten och ger ett festligt intryck på matbordet. Foto: Lena Granefelt för Nelson Garden.

Klicka här så kan du även bläddra i vår frökatalog och få tre andra tips på fina buketter till sommaren.

Odla romantiska buketter av luktärt

Luktärten är en annan storfavorit med många användningsområden. Den klättrande blomman doftar helt underbart och blommar hela sommaren. Plockar du av den får du en fin romantisk bukett som sprider sommarkänsla både ute och in. Placera exempelvis en bukett på frukostbordet ute på terrassen. Vilken sommarkänsla det ger!

Njut av en vacker luktärtsbukett på frukostbordet.

Överraska med en romantisk bukett av luktärt på frukostbordet en härlig sommarmorgon.

Luktärt som slingrar sig vackert mot en pallkragespaljé.

Luktärt, ’Royal Mix’, som slingrar vackert på pallkragespaljéen Toscana. Ju mer du plockar av luktärten, desto mer blommar den. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden.

Ju mer du plockar desto fler nya blommor producerar Luktärten. Du kan alltså se fram emot ännu fler luktärter ute på växtplatsen om du plockar buketter av den med jämna mellanrum. Luktärt är därför en helt underbar blomma att njuta av både i rabatt och i bukett. Luktärt går dessutom alldeles utmärkt att odla i en pallkrage. Men precis som i rabatten behöver den växtstöd eftersom den har ett slingrande växtsätt.

Kom igång med din odling av luktärt

Luktärt kan direktsås men precis som vad gäller zinnian så gynnas Luktärten av att förodlas. Vill du veta mer om hur du förodlar dina luktärter? Här hjälper odlingsentusiasten Annika Christensen dig steg för steg.

Vilken är din favoritfärg?

Du kan välja mellan vita luktärter som ’Royal White’ eller satsa på en röd, ’Royal Scarlet’ eller den undbart vackra och väldoftande mixen ’Royal Mix’. En annan väldigt fin och doftande mix med blommor i varierande färger är sorten ’Old Spice Mix’.

Vill du ha fler tips på blommor att odla för både rabatt och bukett? Då ska du läsa inlägget om att odla dahlia.

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.