en blogg från Nelson Garden
Blommor
Luktärt
Publicerat: 2016-05-06

Luktärt en av Annikas favoriter

Luktärt är en härligt doftande och klättrande mormorsväxt som jag inte vill vara utan. De blommar hela sommaren och de finns i många olika färger och höjder. En av sommarens höjdpunkter är när jag får plocka doftande buketter med luktärter. Det bästa av allt är att ju mer man plockar, desto fler blommor blir det.

Så förodlar du luktärtor!

Så i höga krukor. Rootrainers och Rootmaster har djupa celler som passar bra för just luktärtor. Båda är öppningsbara och man kan lätt få ut hela rotklumpen utan att störa rötterna. Man kan även så dem i krukor du gör själv av tidningspapper eller toalettrullar.

blötlägg-och-förså-luktärt

Lägg fröna i blöt i ett dygn. Så dem därefter i en Rootrainer eller i Rootmaster. Foto: Annika Christensen

1. Börja med att lägga fröna i blöt i ljummet vatten ett dygn före sådd.
2. Så dem 4–6 veckor innan de skall planteras ut.
3. Fuktig såjord är bra att så i.

så-luktärt

Vattna och sätt på lock så att sådden inte torkar ut. Foto: Annika Christensen

4. Låt dem gro i rumstemperatur.
5. När de grott så ställ dem svalt och ljust.
6. Efter 2–3 veckor kan man ge dem lite näring.

annika_christensen_beskära_luktärt

Klipp gärna luktärtorna när det har blivit 3–4 bladpar höga. Klipp så att du har två bladpar kvar. Detta gör man för att plantorna skall förgrena sig och det leder till att de blir en kraftigare planta med rikligare blomning. Foto: Annika Christensen

7. Toppa plantorn när de är ca 10 cm genom att klippa bort det översta bladparet, så att det är två bladpar kvar. Detta gör att de förgrenar sig och blir kraftiga plantor som ger mycket blommor.

luktärt-med-Roottrainer

Till vänster: Så här fina rotsystem blir det i Roottrainern. Till höger: Glöm inte att avhärda dina luktärtor och plantera ut dem en molnig vindstilla dag. Avhärda betyder att man vänjer dem vid uteklimatet i några dagar genom att lyfta dem ut och in. Det starka soljuset och vinden kan ställa till det för de skira plantorna. Foto: Annika Christensen

8. Plantera ut dem innan de har trasslat in sig i varandra och när frostrisken är över.
9. Avhärda dem innan du planterar ut dem. Det innebär att du vänjer dem vid sol och vind genom att täcka dem med väv (eller ha dem på en skyddad plats i skuggan inledningsvis) och låt dem bara vara ute några timmar om dagen, under några dagars tid. Därefter kan du plantera ut dem på den slutliga växtplatsen.
10. Låt luktärterna få något stöd att klättra på redan från början.

luktärt-royal-white

Till vänster: Ingen sommar utan klättrande doftande luktärtor. En kär mormorsblomma som blommar ända till frosten kommer. ’Royal White’. Till höger: Sätt stöd till dem från börja. Foto: Annika Christensen

Skötsel under sommaren

Under sommaren vill de inte stå för blött men de vill heller inte torka ut. Gödselvattna dem lite då och då. Plocka ofta blommor så stimulerar man till ny och längre blomning.

annika_christensen_luktärt_helbild

Foto: Annika Christensen

Purple-cupid-och-Fire-in-ice

Till vänster: Purple Cupid är en doftande låg luktärt som breder ut sig i krukan. Passar bra som marktäckare och i amplar och krukor. Perfekt för blåsiga ställen där det inte funkar med högväxta.
Till höger: ’Fire and ice’ är vit i botten och får en blå kant runt blomman sent på säsongen. Foto: Annika Christensen

Det finns två sätt att göra buketter med luktärt

fina-buketter-med-luktärt

Till vänster: Yviga stora buketter gör man genom att klippa långa toppar. Dessa buketter blir väldigt gracila och levande. Passar kanske bäst att gör när man har extra mycket luktärtor.
Till höger: Små buketter görs till små vaser. Här tillsammans med sparris. Kompakta väldoftande som blir härliga att ha på bordet. Foto: Annika Christensen

Lycka till!

Hej! Annika Christensen här. Jag jobbar som trädgårdsfotograf och är en passionerad trädgårdsodlare. De flesta känner mig från Allt om Trädgård där jag i varje nummer skriver dagbok från min trädgård. Jag driver även bloggen naturligating.blogspot.se och på Instagram finns jag på #annikasnaturligating.

/Annika

Du kanske även är intresserad av:

Annika Christensen: Piffa upp med Tagetes!

 

 

 

 

 

 

 

 

#growherechallenge

introbild

Anta odlingsutmaningen!

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.