en blogg från Nelson Garden
Blommor
Publicerat: 2016-04-29

Lättodlat: Piffa upp med Tagetes!

Tagetes tenuifolia Tangerine Gem

Tagetes tenuifolia ’Tangerine Gem tillsammans med persilja är vacker i en enkel zinkkruka – och det går att skörda båda till salladen! Foto: Annika Christensen.

Tagetes var den blomma som jag hade bestämt mig för att inte ha i min trädgård. Förmodligen var det för att den fanns i överflöd hemma när jag växte upp, så jag var helt enkelt trött på den. Men så provade jag att så tagetes själv och det var så lätt! Nu odlar jag den varje år och den bidrar verkligen till att piffa upp i trädgårdsland och pallkragar.

Jag upptäckte också att det fanns otroligt många olika fina sorters Tagetes att välja på. Man måste prova vissa växter för att lära känna dem och hitta deras användningsområde.

Tagetes och persilja är vackert ihop

Den stora favoriten är denna småblommiga Tangerine Gem med massor av blommor. Särskilt fin är den tillsammans med persilja. Lyser verkligen upp och är supertålig då den inte bryr sig om varken blåst, regn eller torka.  Denna småblommiga tagetes använder jag som kryddväxt och förgyller sommarsalladerna med de vackra blommorna. Det är svårt att låta bli att ta en blomma och stoppa i munnen när man går förbi.

Tagetes av sorten Tagetes erecta ’Vanilla’ F1. Foto: Annika Christensen.

Tagetes av sorten Tagetes ’Vanilla’ F1 Foto: Annika Christensen.

Vaniljfärgad tagetes – fin i rabatt och krukor

Det finns en vaniljfärgad Tagetes som skiljer sig mycket från andra tagetesar. Den har stora blommor i en underbart krämgul, ibland nästan vit färg. Passar väldigt bra i rabatter och är snygg i stora krukor. Blommorna är till och med snygga när de vissnar då de övergår i svagt lila. Denna har jag varje år.

Lågväxta tagetes i salladslandet

De lite korta och kompakta tagetesen som exempelvis Sammetstagetes är bra att odla tillsammans med sallad i trädgårdslandet. Driv upp plantor och sätt ut så att de har lite motståndskraft mot snigelangrepp. Med sin doft skrämmer den bort en del insekter. Tyvärr älskad av sniglar.

Tagetes och sallad.

Lågväxt tagetes och sallad växer fint tillsammans. Tyvärr är de båda älskade av sniglar så det kan vara en idé att odla dem i en pallkrage med snigelskydd runt kanterna. Foto: Annika Christensen.

Tagetes i pallkrage

Solgul sammetstagetes av sorten Petite Yellow växer fint i pallkragen – här tillsammans med bladgrönsaker av Mangold. Foto: Annika Christensen.

Solgul tagetes och grönsaker i pallkragen

Tagets av olika slag är perfekt i pallkragar tillsammans med grönsaker. Både vackert och bra för jorden. Här en solgul sort som växer fint tillsammans med bladgrönsakerna i samma pallkrage:

Bästa tipsen för att lyckas med tagetes

Jag försår (förodlar) min tagetes i Rootmaster eller Rootrainer för då slipper jag momentet med att plantera om dem.

Tagetes i Rootmaster från Nelson Garden

  1. Så i såjord 3–6 veckor innan utplantering.
  2. Så ett frö i varje cell och håll sådden fuktig. Låt dem gro i rumsvärme.
  3. Tillsätt lite näring när de blivit 5 cm stora.
  4. Ställ dem svalt och ljust när de blivit 5 cm höga. Hos mig blir det i växthuset då det är kallt på nätterna. På detta sätt hålls plantorna nere och blir knubbiga istället för höga och gängliga.
  5. Nyp bort första knopparna så buskar sig plantan.

    Hej! Annika Christensen här. Jag jobbar som trädgårdsfotograf och är en passionerad trädgårdsodlare. De flesta känner mig från Allt om Trädgård där jag i varje nummer skriver dagbok från min trädgård. Jag driver även bloggen naturligating.blogspot.se och på Instagram finns jag på #annikasnaturligating.

    Hej! Annika Christensen här. Jag jobbar som trädgårdsfotograf och är en passionerad trädgårdsodlare. De flesta känner mig från Allt om Trädgård där jag i varje nummer skriver dagbok från min trädgård. Jag driver även bloggen naturligating.blogspot.se och på Instagram finns jag på #annikasnaturligating.

Text och bild: Annika Christensen

Du kanske även är intresserad av:

Annika Christensen: Luktärt – en av Annikas favoriter

Annika Christensen: Förodla på Annikas vis

Annika Christensen: Rootmaster – en grönsak upp och en ny ner!

 

 

 

 

 

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.