en blogg från Nelson Garden
Odla inomhus
Annika Christensen om att förodla
Publicerat: 2016-03-10

Förodla på Annikas vis

Jag förodlar mycket varje år av både blommor och grönsaker som jag sedan planterar ut i mitt trädgårdsland eller mina pallkragar. Inte sällan får jag frågor om vilka förodlingsmetoder som jag använder mig av och föredrar. I det här inlägget bjuder jag därför på en lista över de olika sätt att förså som jag tycker fungerar bäst för just de grödor som jag helst odlar. 

 Förodla i krukor av tidningar gjorda med krukpress

Att göra egna krukor av tidningspapper är både enkelt, ekonomiskt och bra. Använd en vanlig krukpress så får du enkelt ihop fina papperskrukor. Bäst blir det om man sätter de färdiga krukorna i ett tråg som håller ihop dem. I dessa sår jag stora frön som t.ex. squash, bönor och gurkor. Jag gör krukorna så stora att jag inte behöver skola om (plantera om) grönsakerna jag sår i dem. Bra syssla att göra framför TV:n. Sedan, när fröet man sått i tidningskrukan bildat rötter och en liten planta vuxit upp, gräver man ner hela krukan i en större kruka eller direkt på växtplatsen. Tidningspappret förmultnar snabbt. 


Försådd i toalettrullar

Något som också fungerar bra är toarullar. Här till squash. Rullarna är höga och ger bra utrymme till plantorna och man behöver inte plantera om dem. Bäst blir det om man fyller med 2/3 delar vanlig planteringsjord och 1/3 såjord längst upp där fröer ska ner. När plantorna kommit upp sätter man ned dem med hela rullarna i jorden och där förmultnar då rullarna. Fungerar också bra till alla stora frön som t.ex. bönor, gurkor och pumpor.


Torvbriketter är enkelt att förodla i.

Torvbriketter har också den fördelen att man inte stör rötterna när man planterar om dem. Kan planteras om i större krukor eller plantera ut dem direkt. Passar till både sommarblommor och grönsaker. 


Krukset water - utmärkt vid förodling.

Kruksetet Water är en favorit. I den sår jag mina frilandsgurkor. Här får alla plantor en jämn bevattning tack vare en bevattningsmatta som finns med i själva kruksättet. När man vattnar håller sig mattan under krukorna blöt ett tag. Plantorna behöver därför inte passas lika mycket så man kan lämna dem ett par dagar. 


Fiberpot för omskolning av basilika

Fiberpot tycker jag är bra när man skall plantera om små plantor i kruka. I dessa passar det mesta. När jag exempelvis bredsått basilika och persilja så skolar jag om dem (planterar om) till dessa krukor. När plantorna vuxit till sig ytterligare gräver jag sedan ner hela fiberkrukorna med plantor i större krukor eller direkt i pallkragarna. Det gör att jag kan blanda med sommarblommor. Till exempel varannan persilja och varannan blomma. Fiberpot blir dessutom fina på bild och är roliga och enkla att ge bort i present med en liten planta.


Förodling av zinnior i pluggbox

Pluggboxen fungerar bra både när man skall så många blommor eller grönsaker av samma sort. I boxen ser ni zinnia som jag vill ha många av eftersom de är så tacksamma i buketter. 

Flera sorters sallader försådda i en pluggbox.

Till olika sallader tycker jag igen att pluggboxen är perfekt, för då kan jag så 7 olika sorter då den rymmer 7×7 plantor. Det är ju underbart att ha många olika sallatsorter i trädgårdslandet, så man kan göra goda blandsallader. Det är också lätt att så om och om igen i pluggboxen och på det sättet ha nya plantor på gång hela sommaren.

En annan fördel med pluggboxen är dessutom att det finns ett litet vattenmagasin i botten så man inte behöver vattna varje dag. Samt ett lock som hindrar att det torkar ut när det är nysått. Den tar liten plats och är lätt att använda.

Testa och prova på du också. Lycka till!

Nyskördad sallad som förodlades i pluggbox i våras.

I korgen flera sorters nyskördad bladsallad som jag först förodlat i pluggbox innan salladen fått växa sig frodig i mitt trädgårdsland.

Text och bild: Annika Christensen

Hej! Annika Christensen här. Jag jobbar som trädgårdsfotograf och är en passionerad trädgårdsodlare. De flesta känner mig från Allt om Trädgård där jag i varje nummer skriver dagbok från min trädgård. Jag driver även bloggen naturligating.blogspot.se och på Instagram finns jag på #annikasnaturligating.

Hej! Annika Christensen här. Jag jobbar som trädgårdsfotograf och är en passionerad trädgårdsodlare. De flesta känner mig från Allt om Trädgård där jag i varje nummer skriver dagbok från min trädgård. Jag driver även bloggen naturligating.blogspot.se och på Instagram finns jag på #annikasnaturligating.

Du kanske även är intresserad av:

Förodla sommarblommor för ett lyckat resultat

Rootmatser: En grönsak upp och en ny ner

Förså: 7 enkla sätt

 

 

 

 

 

 

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.