en blogg från Nelson Garden
Foto på – och av – blomsterbonden Lovisa Wendt
Publicerat: 2020-03-24

Blomsterbönderna i Fiddekulla

Blomsterbönderna Lovisa och Cilla Wendt, är odlarna bakom den småskaliga snittblomsodlingen Fiddekulla Trädgård. Med sina vackra och hållbart odlade buketter, kreativa workshops och självplock vill de dela glädjen och inspirationen med resten av världen.
Text: Maria Fors Östberg Foto huvudbild: Lovisa Wendt

Bland alla blomster traskar hönsen fritt.
Välkommen till Fiddekulla Trädgård – bland alla blomster traskar hönsen fritt och bidrar till den gemytliga känsla som kännetecknar blomsterodlingen. Foto: Markus Danielsson

Det är precis så vackert som man föreställer sig. En Smålandsidyll med faluröda trähus, ringlande stengärden och ett ljuvligt hav blommor, odlade med slit och kärlek och egen hönsskit. Här möter vi mor och dotter Wendt i det lilla familjeföretaget som producerar svenskodlade blommor i säsong, hållbart odlade och garanterat giftfria. Småskalighet i långsamhetens lov.

Som en live-katalog! På Fiddekulla trädgård provodlat all blomsterlök ur Nelson Gardens sortiment. Foto: Lovisa Back

Året runt
Från vår till höst levererar Fiddekulla säsongens vackraste blommor. Frilandsodlingarna på drygt 1 000 kvadratmeter ger allt från tulpaner till dahlior, från snödroppar till solrosor. Dessutom finns det två glasväxthus samt två odlingstunnlar med en sammanlagd yta på runt 200 kvadratmeter. Ute på blomsteråkern har de i uppdrag att testodla det stora lök- och knölsortimentet från Nelson Garden, en viktig del av företagets kvalitetsarbete.

Lovisa skördar sommarflox.
Under sensommar och tidig höst är Fiddekulla Trädgård öppet för självplock. Lovisa är också duktig på att göra buketter, som säljs på gården, på marknader och hos samarbetspartners i trakten. Foto: Markus Danielsson

– Med våra färskplockade buketter av egenodlade blommor i säsong önskar vi ge ett alternativ till alla blomsterälskare, förklarar Lovisa. Vi hoppas att våra buketter utstrålar något speciellt, vi lägger till exempel gärna till bärkvistar, myntakvistar eller någon ovanlig frökapsel. Eller varför inte någon tomatkvist som hänger ut?

Rart och lättplockat
Hur väljer man ut vad som ska odlas? Lovisa berättar att snittblomssortiment väljs med omsorg. Det ska helst innehålla ovanligare sorter som man inte finner överallt. Det blir ungefär 100–150 olika sorter varje år. De ska vara lätta att plocka och vara villiga att blomma om och om igen ju mer man plockar. De flesta av våra klassiska sommarblommor som zinnior, astrar, luktärter med flera är sådana, och även dahlian. Dahlian är inte bara Lovisas favoritblomma, det är även en återkommande storfavorit hos kunderna. 

Lejongap 'Lipstick Silver'
Lejongap ’Lipstick Silver’ provodlades på Fiddekulla Trädgård och lanserades som frönyhet hos Nelson Garden till säsongen 2020. Foto: Anna Lindeqvist

– Lejongap är en annan favorit. Den är pålitlig, lättplockad och finns i många färger, säger Lovisa. Rosenskära tycker vi också mycket om, och även om den inte står i blom är den fin med sitt dilliknande bladverk att använda som grönt i buketterna. 

Lovisa Wendt på blomsteråkern.
Kanske är snittblomsodlingen ändå mest förknippad med dahlior – den stabila, rikligt blommande, plantan som finns i många storlekar, former och färger. Foto: Markus Danielsson

Lovisas och Cillas fem favoriter:

  1. Dahlia. För att den finns i nästan alla färger och storlekar, lättodlad, fin för sig själv eller som fokusblomma i en bukett. Och så är den SÅ snygg också, unik i blomvärlden.
  2. Lejongap. Den är lätt att odla och plocka, och den är användbar och hållbar. Raka stjälkar och den finns i många olika färger och sorter. Vi älskar de dubbla sorterna.
  3. Tulpan. Så användbar, tidig och älskvärd. Och lättodlad. Vi gillar de lite speciella sorterna, som knappt ser ut som tulpaner. En sann glädjespridare på våren och vissa sorter doftar underbart. En del luktar ros, andra luktar gammalt puder/smink och vissa gammal tapet!
  4. Rosenskära. Fin att använda som ”fyll” i buketter, både det gröna bladverket och blommorna som får fladdra omkring lite bland allt annat. Ger precis den rätta trädgårdsbukettkänslan!
  5. Solros. Finns i flera olika fina varianter, fyllda och enkla. Ingen annan blomma ser så stolt och glad ut! Den sprider en fantastisk energi i ett rum.

Namn: Lovisa och Cecilia Wendt
Bor: Fiddekulla i södra Småland
Gör: Blomsterbönder, odlar snittblommor
Drömmer om: – Att utveckla vår plats ännu mer, göra den till ett mysigt utflyktsmål, kanske med en damm och ett nytt, stort glasväxthus. Vi vill hålla ännu fler workshops och bjuda in och samarbeta med andra spännande personligheter och skapare. Vi vill nå ut med det vi odlar och glädja fler människor med våra blommor i säsong. Göra det vi gör, fast ännu bättre och finare och smidigare helt enkelt.

Läs också:

8 lättodlade sommarblommor att direktså
Odla buketter av dahlia
Gödselskola – så väljer du rätt gödsel

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.