en blogg från Nelson Garden
Din trädgård
Större skörd om du gödslar
Publicerat: 2021-06-10

Gödselskola – så väljer du rätt gödsel

Visste du att du får betydligt större skörd om du ger dina odlingar rätt mängd gödsel eller näring? Men vilken gödsel ska jag välja och vilka växter kräver lite eller mycket näring? Vi ger dig full koll på gödsel under hela odlingssäsongen!

Vill du ge dina odlingar riktigt bra förutsättningar är vatten det absolut viktigaste. Utan vatten kan växterna nämligen inte ta upp näring och mineralämnen ur jorden. Men sällan finns det tillräckligt med näring i jorden där vi odlar. Därför växer grödorna betydligt bättre om de får extra hjälp på traven vad gäller näring. Vilken gödsel ska jag då välja för att få bäst resultat? Och finns det växter som kräver mer näring än andra? Vi guidar dig rätt!

Gödselskola

Våra grönsaker och blommor kräver olika typer av näring i olika mängd. Pumpa är exempelvis en mycket näringskrävande grönsak medan bönor binder näring till jorden den odlas i. Foto: Klas Sjöberg

Vilka växter kräver näring?

Mycket näringskrävande växter: Kålväxter, kålrot, selleri, gurka, tomat, pumpa, squash, vitlök och purjolök. Dessa växter kräver ordentligt med gödsel.

Gödsel till potatis

Tillsammans med majs och jordärtskockor trivs potatis med ganska lite extra näring. Foto: Klas Sjöberg

Måttligt näringskrävande växter: Rotfrukter, sallat, lök, persilja och dill. Dessa växter behöver begränsat med näring och kan må dåligt om de får för mycket.

Lite näringskrävande växter: Potatis, majs och jordärtskocka.

Näringsgivande växter: Ärtor, bönor och andra baljväxter tillför näring i form av kväve till jorden. Bondbönor kan exempelvis ge näring åt potatis och majs. Att samodla dem på samma ställe är alltså ingen dum idé. Att med jämna mellanrum odla enbart näringsgivande växter på platser där du tidigare år haft näringskrävande växter är heller ingen dum idé för att ge jorden ny kraft.

Vilket gödsel ska jag välja?

Hönsgödsel
Komposterat hönsgödsel är mycket kväverikt och passar kål, purjolök, pumpa, squash och vitlök. Blanda ned hönsgödseln i jorden på våren innan du drar igång din odling. Komposterat hönsgödsel kan du köpa i i stora påsar i såväl trädgårdsbutiker som i vanliga matbutiker.

Kogödsel
Komposterat kogödsel passar rotfrukter, bladgrönsaker och dill som inte behöver lika mycket kväve som exempelvis kål och squash. Det går även att odla pumpa och squash i jord som gödslats med kogödsel men har du även hönsgödsel att lägga i jorden så kan det ge lite extra skjuts. Precis som med hönsgödsel blandar du kogödseln i jorden på våren innan du drar igång din odling. Odlar du i pallkrage brukar vi rekommendera att fylla pallkragen med en blandning av hälften kogödsel och hälften planteringsjord. Komposterat kogödsel hittar du liksom hönsgödsel i stora påsar i såväl trädgårdsbutiker som i vanliga matbutiker.

Benmjöl
Benmjöl
är långtidsverkande, näringsrikt och passar fleråriga växter bäst. Benmjöl är rikt på fosfor och främjar framförallt blombildning, fruktsättning och rotbildning. Gödsla gärna unga bärbuskar och fruktträd med benmjöl och även blomsterlök vid plantering såväl höst som vår. Benmjöl är godkänt för ekologisk odling.

Blodmjöl
Blodmjöl
är väldigt kväverikt och passar extra bra till bland annat kål, sallat, spenat, purjolök och selleri. Blodmjöl är mycket snabbverkande och tillförs med fördel i små och upprepade givor (doser). Blodmjöl är dessutom en organisk gödsel som baseras på naturligt material och ger en levande och frisk jord. Den är godkänd för användning i ekologisk odling.

Benmjöl och blodmjöl hittar du i de flesta trädgårdsbutiker.

Flytande näring att vattna med
När grönsakerna kommit upp några centimeter ur jorden är det smidigast att näringsvattna för att tillföra grödorna rätt mängd näring på djupet. Näringen blandar du i vattnet innan du vattnar. Hur stor mängd du ska använda står angivet på förpackningen. Flytande näring hittar du i så gott som alla trädgårdsbutiker och ofta även i vanliga matbutiker. Läs alltid noggrant på förpackningen så att du vet vad du köper och hur det ska användas.

Naturligt gödsel

Lövmull
Samla ihop löv på hösten och kör över med gräsklipparen. Mylla ner i jorden i dina pallkragar och trädgårdsland eller spara i säck för nästkommande år.

Gräsklipp
Gräsklippet är näringsrikt och fungerar både att mylla ner i jorden och att täcka jorden med. Gräsklippet håller också undan ogräs om du lägger lite mellan plantorna samtidigt som det bidrar med näring.

Nässelvatten
Lägg nässlorna i blöt i vatten och låt dem jäsa under lock i en vecka. Rör runt i blandningen med några dagars mellanrum så att det blandar sig ordentligt. Efter en vecka luktar blandningen illa men det är en dunderkur för din odling! En bra tumregel är att blanda en del nässelvatten med nio delar vatten och vattna dina växter med blandningen.

Vilket gödsel ska jag välja?

Foto: Klas Sjöberg

Planera årets gödsling

1. Grundgödsla trädgårdslandet på vårkanten. Vänd gärna ner välkomposterat organiskt material som exempelvis komposterat höns-eller kogödsel. Om det är färskt är det för starkt.

2. I Norrland är det djup tjäle långt in på våren vilket gör att du kan gödsla på hösten. I södra Sverige kan det däremot vara varma och regniga vintrar. Då är det bättre att vänta till våren med att gödsla, när marken torkat upp lite.

3. Så och plantera ungefär två veckor efter grundgödslingen.

4. När sådden vuxit upp några centimeter är det dags för mer näring. Nu fungerar det bäst att näringsvattna med nässelvatten eller flytande näring som du köper i butik. Läs på förpackningen om hur du blandar lagom dos med vatten.

5. Under juni och delar av juli går det bra att näringsvattna ungefär varannan vecka beroende på vad du odlar. Odlar du i kruka kan näring behövas varje vecka. Liten jordmängd gör nämligen att näringen går åt snabbare.

6. Runt mitten av juli är det bra att sluta med kvävegödslingen för fleråriga växter (runt midsommar i Norrland) så att de hinner förbereda sig inför vintern. Sen gödsling av fleråriga växter kan påverka invintringen och växternas tålighet mot frost.

6. Grönsaker och ettåriga blommor som skördas sent kan få näring fram till två veckor innan skörd eftersom de växer mycket de sista veckorna.

Vad för sort jord har du i din trädgård?

Har du exempelvis sandig jord kan dina grönsaker behöva näringsvattnas lite oftare än om du odlar i lerig jord. Läs vårt tips på hur du enkelt tar reda på om du har sandig eller lerig jord i din trädgård.

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.