en blogg från Nelson Garden
Gemenskap och fest
Trädgårdsmarknad Västerorts Trädgårdssällskap
Publicerat: 2017-09-04

Marknadstider för odlarvänner

Någon gång från mitten av augusti fram till oktober är var och varannan helg fylld med aktivitet. Skördefester och trädgårdsmarknader radar upp sig från norr till söder. Det är nu vi skördar som mest och hösten är dessutom en bra tid att dela och plantera perenner. Den 27 augusti var det dags för den årliga trädgårdsmarknaden på Åkeshofs slotts borggård, arrangerad av Västerorts Trädgårdssällskap. Vi fick chansen att prata med Eva Rönnblom, en av entusiasterna som ser till att marknaden blev av!

Trädgårdsmarknaden på Åkeshofs slott har blivit en tradition för trädgårdsentusiaster i Bromma med omnejd. För tredje gången står medlemmar i Västerorts Trädgårdssällskap vid marknadsborden. Oavsett om du är intresserad av att odla eller mest intresserad av att ta del av det ätbara som andra odlar, så finns här någonting för dig. I februari blir medlemmarna tillfrågade om de vill vara med och tävla eller sälja grönsaker och blombuketter. Redan då kan de börja botanisera i frökataloger och besöka växtbutiker för att få tag på fröer.

Eva Rönnblom är sammankallande och håller i trådarna för Arbetsgruppen för Trädgårdsmarknaden på Åkeshofs slotts borggård. Hon var även initiativtagare när Trädgårdsmarknaden gick av stapeln för första gången.
– Allt engagemang är frivilligt. Åkeshofs slott upplåter borggården för oss och har sin servering öppen, men allt arbete med och kring marknaden sker av ideella krafter i trädgårdssällskapets regi.

Vackraste pelargonen eller största squashen?

Vackraste pelargonen eller största squashen? Kanske börjar du redan nu fundera på hur du ska hamna på prispallen nästa år.
Foto: Västerorts Trädgårdssällskap

Tävla med din odling

Ett av de mest populära inslagen är tävlingen om den största squashen. Deltagarna är tävlingslystna och flera av deltagarna har odlat fram sin squash just för tävlingens skull. Årets vinnarsquash nådde den imponerande vikten på 5,05 kg, vilket till och med slog vinnarpumpans 3,3 kg.

Pumpatävlingen var ny för i år, vilket märktes på såväl deltagarantalet som på storleken på pumporna. Den kalla sommaren och det tidiga datumet gav inte heller optimala förutsättningar för att de riktigt stora pumporna skulle vara redo att skördas till tävlingsdagen.

Anna Lindeqvist, hortonom på Nelson Garden, berättar att de flesta squashsorter ­– som inte uttryckligen beskrivs som små ­– kan få riktigt stora frukter. En del sorter tenderar att få tjockt skal och stora fröhus på köpet, vilket av vissa anser vara mindre aptitligt. Vill du ha en lättodlad squash och låta frukterna växa sig stora, kan du prova att odla Diamant. Det givna valet för den som vill ställa upp i pumpatävlingen, eller bara är nyfiken på att odla någonting riktigt stort, är pumpan Gele Reuzen. Inte en pumpa för den lilla trädgården!

Tävlingen om den finaste pelargonen är endast öppen för medlemmar i Västerorts trädgårdssällskap. Vid årsmötet, tidigt på året, delas pelargonsticklingar ut till alla som önskar att delta. Alla sticklingar är av samma sort, men ingen vet vilken. På marknadsdagen får alla besökare rösta på den finaste pelargonen (odlaren är anonym) och även en jury får tycka sitt.

På trädgårdsmarknaden kan du bland anana köpa närodlade grönsaker, sommarblommor och perenner

På trädgårdsmarknaden kan du bland annat köpa närodlade grönsaker, sommarblommor och perenner.
Foto: Västerorts Trädgårdssällskap

Köpa växter på marknader

På marknadsborden hittar vi allt från perenner till nyskördade grönsaker och honung. Lusten att få handla nyskördat och närodlat är påtaglig bland besökarna, där många av dem bor i staden och inte nödvändigtvis har särskilt nära till en odling.

För den som vill fylla på med växter i sin trädgård finns det även en hel del växter till försäljning. Innan marknadsdagen sammanställs en växtlista som skickas ut till alla medlemmar. På så sätt vet du som besökare vilka växter som kommer att finnas till försäljning, och kan därmed planera dina inköp.

När du besöker en trädgårdsmarknad kan det vara bra att på förhand ha en tanke om vad och var du vill plantera. Många av perennerna som finns till försäljning på sensommaren och hösten visar inte sitt rätta jag på marknadsbordet. De är oftast delade från en större planta och kanske utav en sort som redan har blommat över. I din trädgård kommer de att växa till sig, beroende på vilka förutsättningar du ger dem. Utställarna är oftast villiga att svara på frågor. Fördelen är att de själva har erfarenhet att odla sorterna som står på marknadsbordet.

Ett dignande prisbord var lockande för marknadens besökare

Ett dignande prisbord var lockande för marknadens besökare. Foto: Västerorts Trädgårdssällskap

Full aktivitet

Under marknadsdagen anordnar Trädgårdssällskapet vandringar i slottets arboretum liksom i äppellunden. Här pratas det om beskärning av träd och vi fascineras över trädens livskraft. Den lokala hembygdsföreningen är med och anordnar historiska vandringar i och kring slottet. På plats finns också experter som svarar på besökarnas frågor om träd, kompost, nyttodjur, biodling med mera. Det finns även en boklåda fylld med begagnad trädgårdslitteratur och en loppis med trädgårdsprylar. Givetvis har även lotteriet odlingstema med priser som fröer, förodlingskit och böcker. Med en så fullspäckad agenda är marknaden ett himmelrike för odlingsintresserade. Marknaden lockar också nya medlemmar och bidrar till att hålla engagemanget uppe inom föreningen.

Kanske är det just en av de nya besökarna som är med i lotteriet och går hem med minidrivhuset Easy to Grow i ryggsäcken. Kanske är det vår nyblivna odlarvän som vi kommer få se ta hem priset för den största pumpan, nästa gång Västerorts Trädgårdssällskap anordnar trädgårdsmarknad.

Trädgårdsmarknader och skördefester nära dig

Västerort Trädgårdssällskap är anslutna till Riksförbundet Svensk Trädgård. Via riksförbundet kan du hitta ett lokalt trädgårdssällskap och fråga om de brukar anordna trädgårdsmarknader där du kan köpa plantor och få odlingstips från andra odlarvänner.

Vill du hitta en skördemarknad nära dig? Bondens egen Marknad finns utspritt över hela Sverige och kanske även på en ort nära dig? Odlare som deltar på dessa marknader brukar också ha koll på lokala skördefester, så passa på att fråga när du ändå köper ett knippe nyskördade morötter.

Läs mer:

Att göra i hem och trädgård i september

Spana in listan på skördemarknader 2016 och sök om de återkommer i år!

Tillsammansodlingen blev en bullerby mitt i stan

 

#growherechallenge

introbild

Anta odlingsutmaningen!

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.