en blogg från Nelson Garden
Gemenskap och fest
Publicerat: 2016-09-08

Skördefest 2016

Sugen på skördefest? Just nu delar lokala odlare, matälskare och lantbrukare i hela Sverige med sig av sina fantastiska grönsaker, blomsterarrangemang, ostar, korvar och marmelader. Var med och hylla den underbara skördetiden. Gör ett besök på närmsta skördefest!

Lika roligt som det är att odla och se växter växa, lika roligt är det att skörda och njuta av passionerat trädgårdsarbete med närodlade och närproducerade läckerheter. Skördefesterna är i full gång. Vi har samlat en lista på de skördefester runt om i landet som ännu inte ägt rum (i skrivandets stund) och som ni kan besöka – från Limhamn i söder till Luleå i norr. Från Åland i öster till Tvååker i väster.

Skördefest på bondens marknad i Luleå

Bondens marknad. Varje lördag dukar lokala producenter upp rotfrukter, lök och mycket annat på marknader runt om i Sverige, bland annat på Storgatan i Luleå Foto: Bondens egen marknad i Luleå.

Bondens marknad

När: 6 augusti till 22 oktober
Var: 23 platser mellan Malmö och Luleå

Bondens egen marknad är en sammanslutning av lantbrukare och producenter från Malmö i söder till Luleå i norr. Med lokal och ofta ekologisk prägel helt utan mellanhänder säljs ­allt från grönsaker och frukt till nybakat bröd, sylt, ost och korv. Lantbrukarna står själva på torget och pratar med besökarna, lördagar mellan 6 augusti och 22 oktober med lokala avvikelser. För information om din lokala marknad, Läs mer!

Skördefest i Lund

När: 24–25 september
Var: Lund

Skördefesten i Lund har växt för varje år. Handla och smaka på nyskördar från grönsakslanden i närområdet. Du kan ta med dig egna äpplen och få mustade på plats. På lördagen kl. 10.45 är det samling för den årliga skottkärreparaden där skottkärror med grönsaker, frukt och barn går från Stortorget. Blir du hungrig finns det mängder av ekologiska, närodlade och hemlagade alternativ. Läs mer!

Skördefest i Limhamn

När: 24–25 september
Var: Utanför Malmö

Centrala Limhamn kommer att stängas av för bilar under helgen den 24–25 september så att Foodtrucks, matproducenter, blommor och hantverk får ta plats istället. Antingen testar du på lokalt producerad mat och produkter påplats eller så passar du på att fylla skafferi, kyl och frys med lokala produkter.

Skördefest i Helsingborg – Mikaeli Marknad

När: 25 september
Var: Helsingborg

Njut av en skördefest med tema tidigt 1900-tal. Mikaeli Marknad på Fredriksdal Museer och trädgårdar i Helsingborg är en spännande skördefest för både stora och små. Här kan du njuta av Fredriksdals egen skörd och skörden från lokala odlare. Och vad som är extra spännande är att här finns ambitionen att publiken också ska känna det som om de förflyttats hundra år tillbaka i tiden.

Mikaelimarknad är inte bara en skörde fest. Här finns också ambitionen att publiken ska känna det som om de flyttats 100 år tillbaka i tiden. Foto: Fredriksdal©Sven-Olof Larsén.

Mikaelimarknad är en härlig skördefest och samtidigt så mycket mer! Här finns också ambitionen att publiken ska känna sig som om de förflyttats 100 år tillbaka i tiden. Foto: Fredriksdal©Sven-Olof Larsén.

Vångabackens skördefest

När: 11 september
Var: Nordöst om Kristianstad

För 24e året i rad arrangeras Vångabygdens skördefest söndagen den 11 september. Lokala producenter och odlare visar upp och säljer årets skörd av grönsaker och frukt. För barnen finns en hel del underhållning, bland annat musikalen Bröderna Lejonhjärta. Det bjuds på gratis tivoli och dessutom blir det stort godisregn. Läs mer!

Ölands skördefest

När: 28 september–2 oktober
Var: Öland

En av Sveriges största skördefester anordnas på Öland mellan 28 september och 2 oktober. I år är det ingen mindre än Kronprinsessan Victoria som inviger festen som pågår i dagarna fem. Det är tjugonde gången som skördefesten på Öland anordnas och normalt brukar runt 200 000 besökare ta del av lokala producenter och lantbrukares härliga smaker och dofter. 900 aktiviteter utspridda på hela ön avslutas med en stor parad i Borgholm på söndagen. Det är bara att välja och vraka både för stora och små. Läs mer!

Strömma Farmers Market

När: 17 september
Var: Tvååker utanför Varberg

I sann Nashville-anda anordnas Strömma Farmers Market för andra året i rad 17–18 september. I Tvååker utanför Varberg går det att njuta av lokalt producerade varor samtidigt som du lyssnar till artister både från närområdet och övriga Sverige. Designers från västkusten får också chansen att visa upp sina hantverk här. Läs mer!

Skördefest på Lexby Gård

När: 17 september
Var: Partille utanför Göteborg

På Lexby Gård i Partille utanför Göteborg bjuds det den 17 september på stor skördefest men också fokus på gårdens djur. Här får du bland annat se fårklippning och hur getmjölkning går till. Du kan givetvis också prova och köpa hem allt från lokala grönsaker och frukt till honung, ost, oliver, ägg, lammkorv och äppelmust. Barnen kan klappa gårdens djur och rida ponny bland mycket annat. Läs mer!

Visingsö skördefest

När: 17–18 september
Var: Visingsö

Ta färjan över till Visingsö och ta del av en riktig skördefest. Här finns det lokalt producerade och odlade produkter och aktiviteter. Ta gärna med egen cykel och ta dig runt i den fantastiska naturen. Du kan köpa en dagsbiljett med Viningsötåget och ta dig runt i öns hänförande och historisk miljö. Läs mer!

Rosendals trädgårdar

När: 9–11 september
Var: Stockholm

Gå mellan odlingsraderna och prata med trädgårdsmästare, bagare och kockar. Skördemarknaden i Rosendahls trädgård dukas upp mitt i grönsaksodlingen med frukt, grönsaker och härliga buketter. Det finns också bröd från vedugnen liksom syltat och inlagt. För barnen finns det korv med bröd, skottkärrerace och annat roligt i lekträdgården. Läs mer!

Skördefest rosendals trädgård

I Rosendals trädgård kan barnen som besöker skördefesten köra skottkärrerace mellan höbalar.
Foto: Katja Halvarsson/ Rosendals Trädgård

Skördefest på Wiks slott

När: 18 september
Var: Sydväst om Uppsala

I år firar Wiks skördefest tioårsjubileum genom att uppmärksamma Äpplets dag. Det kommer att arrangeras äppelsafari, bestämning av äppelsorter och i äppellunden kan du plocka så många äpplen som du får med dig. Dessutom finns det ett mobilt äppelmusteri på plats. Varför inte plocka på plats och musta direkt så får du med dig hem? Blir du hungrig kan du antingen njuta av bondbönsoppa eller så tar du korv med bröd som skördefesten bjuder på. För barnen går det att leka i kojbyggarland, rida ponny och se på barnteater. Läs mer!

Skörde- och kulturfest Hajstorp

När: 16–18 september
Var: Töreboda öster om Mariestad

Fantastiskt beläget vid Göta kanal anordnas Hajstorps skördefest 16–18 september. Utöver lokalt hantverk och möjligheten att köpa närodlade grönsaker finns det en hel del att göra för barnen, som att rida ponny, få ansiktet målat eller prova på tramptraktorerna. Läs mer!

ålands-skördefest

Du kan också fylla korgen med nyskördade grönsaker.
På Åland är skördefesten en av årets största händelser. Foto: Ålands skördefest

Ålands skördefest

När: 16–18 september
Var: Åland

I en gemensam hyllning till landsbygden möts människor i alla åldrar för att ta del av den åländska matkulturen. Njut av lokalproducerad mat, handla hem till skafferiet och umgås. För barnen finns det många äventyr och möjligheten att träffa gårdens djur. Under tre dagar sprudlar hela Åland av energi med öppna gårdar, restauranger och pop-up-aktiviteter. Ta bilen eller cykeln och åk runt mellan gårdarna! Har du inte möjlighet att vara på plats går det att följa skördefesten på InstagramLäs mer!

Skördefest Jämtland Härjedalen

När: 2 Oktober
Var: Jämtland Härjedalen, öppet hus på massor av gårdar.

Här bjuds på en spännande skördefest där du välkomnas att besöka olika gårdar som håller öppet hus runtom i Jämtland Härjedalen. Ta med familjen eller några vänner och åk ut på en härlig utflykt med besök på flera gårdar. Njut samma dag av en härlig picknick med mat som du köpt från gårdarna och gårdsbutikerna. Här hittar du hela listan över alla gårdar som har öppet hus den 2 Oktober kl 10–17.

Känner du till andra lokala marknader eller skördefester som förtjänar att lyftas fram? Tipsa oss nedan i kommentarsfältet!

Läs även:

Att göra i hem och trädgård i september

5 läsartips för ett enklare odlingsliv

Årets trädgård ligger i Småland

 

#growherechallenge

introbild

Anta odlingsutmaningen!

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.