en blogg från Nelson Garden
För en bättre framtid
Foto: Lennart Hyse och Christer Svensk
Publicerat: 2021-01-26

Räkna fåglar med Birdlife

Den 29 januari till 1 februari är det dags för 2021 års fågelräkning. Ladda fröautomaterna och repetera fågelkunskaperna – sedan är du redo att vara med!

Den sista helgen i januari är det dags att räkna de fåglar du ser vid ditt fågelbord. Vinterfåglar Inpå Knuten har kommit att bli en tradition hos odlarvänner. Det är ett enkelt och roligt sätt att studera dina middagsgäster lite närmare. Du bidrar också till att samla in värdefull data för att kunna följa hur vinterfåglarna anpassar sig till klimatförändringarna.

Talgbollar, jordnötter och hampfrö – allt ryms i en och samma fågelmatshållare. Foto: Bonnevier

Talgbollar, jordnötter och hampfrö – allt ryms i en och samma fågelmatshållare och lockar till sig olika slags fåglar. Foto: Bonnevier


Både blåmesen och talgoxen har gula fjädrar och är ganska små. Foto: Lennart Hyse och Christer Svensk

Både blåmesen och talgoxen har gula fjädrar och är ganska små. Foto: Lennart Hyse och Christer Svensk

Hur gör jag för att vara med?

Du rapporter det högsta antalet du ser av samma art på samma gång, detta för att kunna vara säker på att det inte är samma individ som räknas med flera gånger.

Tidigare år har talgoxen varit vanligast, följt av blåmes och pilfink. Hur det ser ut skiljer sig dock över landet. Sedan den första räkningen år 2006 har räkningen också kunnat visa hur fåglarnas utbredning har förändrats. Bland annat har koltrast och nötväcka blivit vanligare norrut under vintern, vilket sannolikt beror på att vintrarna är mildare.

Evenemanget arrangeras av Sveriges Ornitologiska Förening Birdlife Sverige. Det är också föreningen som ligger bakom den app du kan använda för att rapportera din spaning. Där finns också bilder och inspelade fågelkvitter, så att du får hjälp att känna igen fåglarna du ser. Givetvis kan du också skicka in dina observationer via post.

Under riktigt kalla vintrar går det åt mycket fågelmat. Foto: Bonnevier

Under riktigt kalla vintrar går det åt mycket fågelmat. Foto: Bonnevier

Hur får jag fåglarna att besöka min trädgård?

Läs gärna mer om hur du får fåglar att trivas i din trädgård. BirdLifes tips är att variera fågelmaten på ditt fågelbord, för att locka så många olika sorters fåglar som möjligt. Här kan du läsa mer om vilken fågelmat som tilltalar vilken fågel.

Läs mer om fåglar i trädgården:

Video: Gör egen mat till småfåglarna

Ta hand om trädgårdens nyttodjur

Låt nyttodjuren övervintra i din trädgård

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.