en blogg från Nelson Garden
Din trädgård
Fågelmatare med energirik mat har sin givna plats i en fågelvänlig trädgård.
Publicerat: 2015-11-26

Så skapar du en fågelvänlig trädgård

Fåglarna i trädgården uppskattar din hjälp under hela året. En fågelvänlig trädgård har träd och buskar och gärna en och annan fågelholk. Bjud gärna fåglarna på energirik mat så får du oftare se dina små vackra vänner. Vem vill inte vakna upp till härligt fågelkvitter?

Gör en insats för fåglarna i trädgården

Det finns många anledningar till att vi vill ha fåglar i trädgården; för att ge dem tillgång till mat, boende och inte minst skydd mot andra djur. Framför allt handlar det om att du själv tycker det är roligt. Det finns otroligt mycket att notera, studera och bli förvånad över när det gäller fåglarna i trädgården.

Ha tålamod, det kan ta lite tid innan fåglarna i trädgården vågar sig fram.

– Men man kan hjälpa och göra insats för dem samtidigt, menar Niklas Aronsson som är frilansjournalist, författare och ornitolog (fågelexpert). Han har skrivit flera böcker i ämnet och vet hur en optimalt fågelvänlig trädgård ska se ut för att locka djuren. Niklas senaste bok heter just ”Fåglarnas trädgård” och kom ut 2013.

– Planera för en trädgård som är attraktiv för djur i allmänhet. Det ska finnas en helhet, med buskar, träd och vattenbad. Skapa gärna lite områden som innehåller större buskage, med spireor, buddlejor eller oxel. Det får gärna finnas träd som innehåller bär och frukter, men också träd (både höga och låga) där man kan sätta upp holkar, säger Niklas.

Inte sällan lider fåglarna av bostadsbrist. Sätt gärna upp fågelholkar i din trädgård.

Inte sällan lider fåglarna av bostadsbrist. Sätt gärna upp fågelholkar för en mer fågelvänlig trädgård.

Det finns i dagsläget en bostadsbrist för hålhäckande fåglar. Uppemot 80–90 procent av holkarna blir upptagna, vilket visar att det finns ett behov. Och det spelar ingen roll var du sätter holkarna.
– En vanlig missuppfattning är att de måste sitta högt upp i söderläge. Men det har ingen betydelse. Se till att de syns från långt håll och att de inte sitter för nära varandra.

Vad för sorts mat är bäst för fåglarna i trädgården?

Bjud på energirik mat i din fågelvänliga trädgård. Det gör stor nytta för småfåglarna. Fågelmatare för osaltade jordnötter är ett bra alternativ.

Det viktigaste är att maten du ger fåglarna är energirik. Traditionsmässigt är solrosfrön det populäraste valet, men det går lika bra med orostade och osaltade jordnötter. Andra populära ”rätter” hos vissa arter är talgbollar, hampfrö och äpple. Du kan också göra hemmagjord fågelmat för att erbjuda fåglarna en bra kombination av rätt näring och rätt fetter. De hjälper dem att överleva vintern.

Viktigt i en fågelvänlig trädgård!

Undvik sjukdomar bland dina fågelkompisar. Häng aldrig fågelmatarna precis ovanför varandra då det riskerar att hamna fågelavföring i deras mat.

Tänk på att…

…havre- och veteblandningar bör undvikas, då de inte ger särskilt mycket energi till fåglarna.
…skippa grunda holkar för att hålla katter borta från fågelungarna (om de använder tassen för att försöka nå botten).

…en stor, fin och välansad gräsmatta som är tom på annat inte är en optimal miljö för fåglar (eller andra nyttodjur heller).

…du inte behöver bli orolig om fåglarna inte kommer till din trädgård direkt. Det är inte alltid på grund av dålig mat, utan det kan ta ett tag. Dröjer det en längre tid, kan man dock börja fundera om det är någonting som är fel. Kanske har du en vild grannkatt i närheten som skrämmer bort dem?

…myten om att du lockar flyttfåglarna att stanna om man matar fåglarna tidigt på hösten inte stämmer. Du kan mata fåglarna året om.

…låta äpplen, rönnbär, diverse fröställningar och nypon sitta kvar på hösten som extra mat för fåglarna i trädgården. Städa alltså inte för mycket i trädgården under hösten och tidiga våren.

Fågelmatare Nelson Garden

Bjud gärna på olika sorters mat i din fågelvänliga trädgård. På bilden jordnötsautomat Globe och Fröautomat Cottage.
Foto: Nelson Garden

Du kanske också är intresserad av:

Recept: Gör egen hemmagjorda fågelmat

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.