Vilken fågelmat passar vilken fågel?
Under hela vintern behöver småfåglarna i våra trädgårdar all hjälp de kan få med att hitta mat som håller dem vid liv. Vilken fågelmat passar vilken fågel? Vi ger dig svaren!
Det viktigaste att tänka på när man ska mata fåglarna är att ge dem energirik mat. Solrosfrön är traditionsenligt det populäraste valet, men det går lika bra att mata våra fåglar med orostade och osaltade jordnötter. Andra populära ”rätter” hos vissa arter är talgbollar, hampfrön och äpple.
Du kan givetvis också göra hemmagjord fågelmat för att erbjuda fåglarna en bra kombination av fröer, nötter och fetter. De hjälper dem att överleva vintern. Här är ett recept på hemmagjord fågelmat.
Så, vilken mat tycker de olika fågelarterna om? Här är hela listan:
Bofink
Bofinken är en av våra vanligaste fåglar i Sverige. Den är en flyttfågel som återvänder till Sverige i början av mars. Bofinken tycker om hampfrön och bokollon.
Blåmes
Blåmesen är en vanlig gäst i trädgårdarna om vintern. Den häckar ofta i trädhål eller fågelholkar och är en partiell flyttfågel. Blåmesen gillar jordnötter och fett som margarin, smör och kokosfett.
Talgoxe
Talgoxen är en av de vanligaste fågelarterna i Sverige och bidrar till att minska skador från larver i äppelträdgårdar. Det är en partiell flyttfågel som tycker väldigt mycket om jordnötter, solrosfrön och fett som margarin, smör och kokosfett.
Grönfink
En vanlig gäst vid fågelbordet under vintern är grönfinken. Just grönfinkens drill är ett av de tidigaste vårtecknen. Grönfinken stannar i Sverige över vintern och tycker mycket om jordnötter, solrosfrön och hampfrön.
Gråsparv
Gråsparven är en vanlig bordsgäst som kan matas med både frön och frukter. Den bygger gärna bon i holkar och stannar i Sverige över vintern. Gråsparven gillar hampfrön, linfrön, havre, brödbitar och kokt osaltat ris.
Pilfink
Pilrinken trivs väldigt bra i bebyggd miljö och häckar gärna i trädgårdar i tätorter. Den stannar i Sverige över vintern och gillar det mesta, däribland fett i olika former, jordnötter, hampfrön och solrosfrön.
Entita
Entita är en fågel som ofta ses i trädgårdar. Den stannar vanligtvis i sitt revir under hela sin livstid och är förtjust i både solrosfrön och hampfrön.
Bergfink
Bergfinken förekommer främst i Norrland och kommer till fågelborden under hösten. Bergfinken är en flyttfågel som gillar hampfrön, linfrö, bokollon och vildfågelfrö.
Sidensvans
Sidensvansen är en fågel som kommer på hösten och äter överblivna frukter och bär. Om bärtillgången är låg flyger den söderut under vintern. Det är en partiell flyttfågel som tycker om äpplen och rönnbär.
Domherre
En skogsfågel som oftast ses i svenska trädgårdar under vinterhalvåret. Stannfågel. Domherren gillar knoppar, hampfrön, bär och solrosfrön.
Steglits
Steglits är en fågelart som har blivit allt vanligare i Sverige sedan 1990-talet. Det är en partiell flyttfågel som framförallt dras till solrosfrön och hampfrön.
Kaja
Kajan är en vanlig året runt-gäst i trädgården. Den håller gärna till under själva fågelmatarna och plockar i sig det som faller ner. Den gör ingen skada och är precis som alla sluga kråkfåglar rolig att titta på.
Skata
Skatan är en riktig allätare som som besöker trädgården året om. Man får passa sig för att glömma soppåsen utanför dörren…
För att undvika sjukdomar bland våra fågelkompisar är det jätteviktigt att inte hänga fågelmatarna precis ovanför varandra. Då finns det risk att det hamnar fågel-avföring i deras mat.