en blogg från Nelson Garden
Odla i pallkrage
Publicerat: 2017-03-07

Odla i pallkrage – så kommer du igång

Att odla i pallkrage har många fördelar och det är dessutom enkelt att starta en odling i pallkrage. Du behöver varken gräva eller dra upp gräsmattan. Vi ger dig tipsen för att du ska komma igång snabbt och smidigt.

Inte nog med att pallkragen upptar liten yta, det är även lättare att hålla ogräset borta i en pallkrage, jämfört med om du odlar i trädgårdsland eller rabatt. Pallkragens höjd gör det också mer skonsamt för ryggen när du arbetar med dina sådder och plantor. Dessutom kan du ställa din pallkrage nästan var som helst så länge som din odling får sol och du ser till att vatten och fukt kan ta sig ut via pallkragens botten.

Nästan allt går att odla i pallkrage. Här en pallkrage med rotfrukter.

Anpassa pallkragens höjd efter vad du odlar. Planerar du att odla lök, rotfrukter eller andra växter med mer djupgående rotsystem behöver du två kragar på höjden. I annat fall räcker den med en. Foto: Klas Sjöberg

Odla i pallkrage – så här gör du:

1. Välj gärna en pallkrage som är tillverkad av miljöcertifierat trä. Anpassa höjden på pallkragen efter vad du har tänkt att odla. Till växter med små rotsystem, som exempelvis sallatsblad, dill och ärter, kan det räcka med en krage, men om du vill odla morötter och rödbetor till exempel behöver du ha dubbla kragar staplade på varandra. Placera din pallkrageodling på en solig och jämn plats. Täck botten med marktäckväv. Marktäckväven hindrar ogräs och annat att tränga upp i pallkragen. Du kan alltså ställa en pallkrage direkt på gräsmattan utan att gräva först. Fler tips på hur du bottnar din pallkrage kan du läsa här.

2. Bottna gärna pallkragen med lite finfördelade växtrester och löv. Gör sedan en blandning som består till hälften av planteringsjord och till hälften av komposterad kogödsel. Kogödsel som du köper i påse i butik är alltid komposterad. Fyll palllkragen med blandningen. Vattna innan du sår dina fröer eller sätter ned dina förodlade plantor i pallkragen.

3. Se till att hålla sådden fuktig genom regelbunden vattning. När plantorna har blivit några centimeter höga är det bra att börja näringsvattna och sedan fortsätta med det regelbundet under resten av växtsäsongen. Det är extra viktigt med näring när du odlar i pallkragar och krukor där jordmassan är begränsad. Det finns flera sorters flytande näring som blandas med vatten. Nässelvatten är också ett alternativ.

Fiberduk för pallkragen

Ett tips när du odlar i pallkrage är att använda en måttanpassad fiberduk för pallkrage med insådd resor. Den erbjuder växterna välkommet skydd mot vind, stark sol och insekter som annars kan skada dem. Den kan även användas för att skapa ett gynnsammare klimat i pallkragen när du precis har sått fröer tidigt på våren. Den här fiberduken har måtten 1,4×1,8 meter.
Foto: Markus Danielsson, Nelson Garden.

Maximal odling på liten yta

Odla i pallkrage – stor skörd på liten yta

I den här fantastiska pallkragen växer ringblommor, svartkål, bönor, buskkrasse, malaberspenat och luktärt tillsammans och bildar en oemotståndlig odling. Pallkragen sprakar av olika färger och får god hjälp av pallkargespaljén Toscana som ger luktärterna växtstöd. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden.

För att maximera odlingen i pallkragen är det smart att kombinera högväxande grönsaker och blommor med mer lågväxande sorter. Slingerkrasse, luktärtbönor och sockerärtor, är några exempel på högväxande och slingrande grödor som bara tar upp en liten del av pallkragens yta därför att de växer uppåt och kan stödjas av ett växtstöd eller en spaljé. Kombinera dem med mer lågväxande grödor som dill, oregano, sallat, kål, ringblommor och rotfrukter som tar upp mer av pallkragens nedre jordyta och jorddjup. Tillsammans ger detta en tät odling där ogräset har svårt att få fäste. Samtidigt får du stor skörd på liten yta och en grönskande och blommande pallkrage som dessutom är väldigt vacker att se på

Läs också:

Under pallkragen – anlägg en pallkrageodling

Odla på höjden i pallkrage

Gödselskola – så väljer du rätt gödsel