en blogg från Nelson Garden
Aktuellt
Under pallkragen. Foto: Lovisa Back
Publicerat: 2018-05-15

Under pallkragen – anlägg en pallkrageodling

På gräsmattan, hustaket eller det gamla järnvägsspåret – idag hittar vi pallkrageodlingar överallt. Pallkragar är toppen att odla i och det är inte konstigt att de har blivit så populära. Här går vi till botten med vad som finns just i botten på pallkragen.

Här kan du läsa om fördelar med att odla i pallkrage och hur du enkelt kan komma igång. Det finns dock olika väga att gå beroende på vilka förutsättningar du har. Underlaget pallkragen ska stå på spelar nämligen stor roll för hur du går tillväga.

Det finns olika sätt att använda barkduk för pallkrage. Låt duken löpa upp längsmed sidorna för att förhindra att jorden trillar ut eller – som på bilden - låt den ligga under hela odlingen för att hålla gångarna ogräsfria. Foto: Annika Christensen

Det finns olika sätt att använda barkduk för pallkrage. Låt duken löpa upp längsmed insidan för att förhindra att jorden trillar ut eller – som på bilden – låt den ligga under hela odlingen för att hålla gångarna ogräsfria. Foto: Annika Christensen

Direkt på marken

Du kan utan problem ställa dina pallkragar direkt på gräsmattan. Gräv bort grässvålen och vänd den upp och ner – grässtråna nedåt och rötterna uppåt. Då får gräset svårare att växa upp på nytt. Vill du inte gräva kan du lägga ett lager kartong i botten innan du fyller på med gödsel och jord. Kartongen håller tillbaka gräset tills det dör av brisen på ljus. Därefter bryts kartongen ner.

Det finns stora fördelar med att ha dina pallkragar direkt mot marken. Beroende på hur det ser ut under marken hemma hos dig så har rötterna möjlighet att söka sig djupare ner. Där nere kan de nå såväl näring som vatten och din odling blir inte lika känslig för torka. Det blir också möjligt för maskar och andra nyttodjur att ta sig upp i pallkragens jord. Här kan du läsa mer om varför det är bra för jorden.

Marktäckväven är extra kraftig för att hålla tillbaka envist ogräs.

Marktäckväven är extra kraftig för att hålla tillbaka envist ogräs under pallkragen.

Barriär mot tuffare ogräs

Om du vill ha din pallkrage på ett ställe fullt med ogräs som är känt för att kunna ta sig genom det mesta kan det vara bra att täcka botten med marktäckväv eller barkduk för pallkrage. Dessa är kraftigare än t.ex. kartongbitar och bryts inte ner. Kirskål är visserligen gott att äta, men inte är jätteroligt att ha växande i pallkragen eftersom det lätt tar över.

På golv eller sten

Allt fler vill odla på tak, balkonger och andra hårdlagda ytor. Så länge som platsen håller för hundratals kilo jord, så passar pallkragar bra. Du behöver då ha en botten som håller kvar jorden. Helst vill du få upp pallkragens botten en bit från golvet, vilket är särskilt viktigt på ett tak där du vill undvika fuktskador. Lastpallar fungerar utmärkt.

Ibland finns utrymmet – men inte jorden – för att odla. Då kan upphöjda pallkragar vara en lösning. Foto: Lovisa Back

Ibland finns utrymmet – men inte jorden – för att odla. Då kan upphöjda pallkragar vara en lösning. Foto: Lovisa Back

På förorenad mark eller tillfällig odling

I staden hittar vi oanvända ytor där jorden inte är lämplig att odla i. Vissa gånger kan dessa ytor vara den enda lediga marken som du får tillåtelse att odla på. Andra gånger kan jorden i sig vara okej, men markupplåtelsen vara tillfällig och därmed kräver en odling som kan flyttas om ett par år. För dessa områden passar pallkrageodling utmärkt och du kan förse dina pallkragar med botten och höja upp dem på lastpallar. Här är det särskilt viktigt med dräneringshål i botten – annars fylls pallkragarna snabbt med vatten.

OBS! Odla aldrig på platser där det är farligt att vistas eller där marken är kraftigt förorenad! Ta alltid kontakt med din kommun eller markägaren för att få reda på om platsen är lämplig.

Läs också:

Odla i pallkrage – så kommer du igång

Stadsodling – odla på liten yta

Gödselskola – så väljer du rätt gödsel

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.