en blogg från Nelson Garden
Odla i pallkrage
Odla på höjden i pallkragen med en spaljé
Publicerat: 2016-05-20

Odla på höjden i pallkragen

I pallkragen är det minst lika lätt att så på höjden som på längden och bredden. Lyft pallkragen till nästa nivå med hjälp av sockerärtor, slingerkrasse eller luktärt som slingrar sig vackert upp på spaljén. På så vis får du mer att skörda i din pallkrage.

Att odla på liten yta blir alltmer populärt. För odlaren som vill få plats med mycket på liten yta är pallkragen ett väldigt bra alternativ. Och glöm inte att du även kan odla på höjden i pallkragen. Det finns spaljéer speciellt anpassade för pallkrage och som ger dig möjlighet att få en helt annan dimension på pallkrageodlingen.

Sockerärtor, ätbar slingerkrasse och luktärt ger pallkragen en annan höjd och kontrast och kan dessutom direktsås i maj. Ett väldigt smart sätt att odla ännu mer på en liten yta.

Kombinera grönsaker och blommor

pallkrage-med-spaljeTill blommorna och ärtorna som vill klättra på höjden i pallkragen går det utmärkt att kombinera med mer lågt växande grönsaker som sallat och kål. Det är grönsaker som du kan direkså i pallkragen men det är även smidigt att först driva upp dem inomhus med hjälp av försådda pluggar. När grönsakerna har vuxit till sig en bit i pluggarna kan du enkelt plantera ut dem i pallkragen och där får gott om plats att växa färdigt tillsammans med blommorna eller ärtorna som  börjat slingra sig upp på spaljén.

Ett tips är också att så ringblommor utmed kanterna i pallkragen – det ger en härligt dekorativ odling med blommor i olika höjd och kulör. Ringblommor är dessutom ätbara så när du serverar din egenodlade kål eller sallad kan du även strö vackra blad av ringblommor över anrättningen. Även slingerkrassen är ätbar och god i salladen.

 

Dill går också bra att odla i pallkragen. Dillen växer oftast som bäst om du strör ut fröerna lite hur som helst och täcker med ett tunt lager jord. Du kan alltså strö ut dillfrön lite varstans i pallkragen mellan grönsakerna och blommorna. Dillen växer då sakta men säkert upp och skapar en vacker och härligt doftande pallkrage. Du kan utan problem så ny dill med några veckors mellanrum och på så vis skörda dill i flera omgångar långt in på sensommaren. Har du luktärt mot en spaljé i samma pallkrage så kan du dessutom skapa fantastiskt vackra buketter av dill och luktärt, busenkelt!

Spalje i pallkrage. Till vänster: Luktärt. Till höger: Bönor i pallkrage på väg upp i spaljén.

Du kanske även är intresserad av:

Odla i pallkrage

Odla mycket på liten yta

Att göra i hem och trädgård i maj

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.