Gröna hamburgare från din odling
Gröna burgare med egenodlade grönsaker från trädgården eller terrassen är en hit. Här bjuder vi på tre goda och gröna hamburgare där trädgården är ditt skafferi.
Att grilla hamburgare hemma på balkongen eller på altanen hör sommaren till. Det bästa av allt är att du kan välja helt själv vad du vill stoppa i – eller ha utanpå – din hamburgare. Här har vi tagit fram tre varianter där egenodlade grönsaker och kryddväxter spelar en huvudroll. Se dessa idéer som inspiration och låt sedan skörd, smak och lust styra!
Hamburgare med egenodlad aubergin och squash
Odlar du egen squash eller aubergin i trädgården? Då är chansen stor att du får äta dessa grönsaker både på längden och på tvären. En planta kan nämligen föda en hel familj under lång tid!
Att grilla dessa grönsaker och ha i din hamburgaren är ett enkelt och gott sätt att variera din squash- och aubergindiet. Skär squashen eller auberginen i tunna skivor. Salta skivorna på bägge sidor och låt ligga i 30 minuter innan du sköljer och torkar av dem med en handduk eller papper. Detta moment går att hoppa över, men saltet drar ut både vätska och eventuell bäska vilket ger dig fastare och godare grönsaksskivor. Marinera skivorna en stund eller om du vill börja grilla direkt, krydda med exempelvis svartpeppar. Grilla sedan skivorna på bägge sidor tills de fått färg.
Välj ett gott hamburgerbröd som du grillar lätt, lägg i dina grillade grönsaksskivor och fyll på med exempelvis nyplockad romansallat. Du kan givetvis även grilla en skiva halloumi och ha till. Servera dina burgare tillsammans med färsk lök och goda såser. Varför inte basilikadressingen vi tipsade om tidigare? Det blir hamburgare som dina middagsgästerna garanterat kommer att vilja äta fler gånger.
Bladburgare med egenodlad sallat eller kål
De allra flesta sallatssorter blir otroligt goda i hamburgare och du kan använda de större bladen istället för brödet för att hålla ihop fyllningen.
Romansallat eller huvudsallat går utmärkt att använda istället för bröd, likaså färska vitkålsblad som på bilden ovan. Savoykål går också bra att använda. Under sensommaren är de nyskördade kålbladen mjälla och goda att äta direkt. Senare på hösten kan bladen bli lite hårda och då kan du massera dem med lite med salt eller vinäger. Du kan också doppa dem snabbt i kokande vatten. Då blir kålbladen mjukare och enklare att tugga.
I hamburgaren kan du sedan komplettera med fler gröna blad – prova exempelvis vitaminrik mangold eller pak choi. Den här hamburgaren har vi fyllt med en god hummus med chilli, mosat avokad till en snabb guacamole och toppat med en salsa på tomater och färsk rödlök. Tycker du om koriander? Hacka gärna ner lite färsk koriander i antingen guacamolen eller tomatsalsan.
Egen gremolata i din hamburgare
Har du ett trädgårdsland eller en balkong med olika kryddväxter kan du ta några av sorterna – eller alla – och göra en smakrik fyllning till din hamburgare. Fyll brödet med en matigare burgare och komplettera med din egen kryddblandning gjord på dina favoritkryddor från trädgården.
Hacka och blanda ihop exempelvis gräslök, persilja, koriander, libbsticka, basilika och salladslök. Tillsätt vitlök, några droppar citron eller äppelcidervinäger, salt, peppar och valfri vegetabilisk olja så har du en fantastiskt grön smakexplosion som fungerar till allt.
Tips på smakkombinationer till din kryddblandning
Persilja, vitlök, citron och olivolja – en klassisk gremolata
Citronmeliss, koriander och sesamolja – ger asiatisk touch
Basilika, libbsticka och olivolja – intensiv smakkombination där lite räcker långt
Mynta, persilja och solrosolja – uppfriskande och mångsidig
Dill, gräslök och rapsolja – smaker av svensk sommar
Hur ser dina gröna burgare ut i sommar? Dela gärna med dig i kommentarsfältet och inspirera andra odlarvänner eller visa upp på Instagram med hashtag #Dinodlarvän. Tack!
Fler sommarrecept med egenodlat:
Underbara sommarsallader för alla tillfällen